عصر امروز:
همایش نکوداشت یکصدمین سال ارتحال آخوند خراسانی برگزار شد
خبرگزاری رسا ـ همایش نکوداشت یکصدمین سال ارتحال آخوند خراسانی با موضوع بررسی مبانی، روش اجتهادی و اندیشه سیاسی آخوند در مشهد برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، همایش نکوداشت یکصدمین سال ارتحال آخوند خراسانی با موضوع بررسی مبانی، روش اجتهادی و اندیشه سیاسی آخوند با حضور علما و بزرگان حوزه علمیه خراسان در مشهد برگزار شد.
در این مراسم آیت الله محمد قاضی زاده، مدرس خارج فقه و اصول، حجت الاسلام ابوالقاسم علیدوست، مدرس خارج فقه و اصول، سعید ضیائی فر ، معاون پژوهشی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و منصور میر احمدی، عضو هیئت علمی پژوهشکده اندیشه سیاسی و حجت الاسلام مسعودی، مدیر دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی به ایراد سخنرانی پرداختند.
در ابتدا حجت الاسلام ضیائی فر، معاون پژوهشی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی قم گفت: آخوند خراسانی شخصیتی با جنبه های فقهی و اصولی و اجتماعی و سیاسی است و نقش وی در جنبش مشروطیت نقشی بی بدیل و غیر قابل انکار است ولی در حوزه های علمیه ما آخوند خراسانی به بعد اصولی اش شناخته شده است، یعنی جنبه شخصیت آخوند خراسانی تحت الشعاع بعد علمی ایشان و بعد علمی ایشان تحت الشعاع بعد اصولی ایشان قرار گرفته است؛ از این رو مشهورترین جنبه علمی وی جنبه اصولی است.
وی با بیان این که تدوین مفصل علم اصول در شیعه امامیه از زمان سید مرتضی است، تصریح کرد: هنگامی که منابع را از زمان سید مرتضی تا زمان مرحوم علامه مرور می کنیم، مشاهده خواهیم کرد که نگاه این عالمان، دارای جنبه های علمی و عقلی است، یعنی در مباحث علمی خود به دلایل نقلی و عقلایی تمسک کرده اند.
سپس حجت الاسلام منصور میر احمدی، عضو هیئت علمی پژوهشکده اندیشه سیاسی، گفت: اندیشه های سیاسی با تکیه بر مبانی مختلف با عنوانهای مختلف قابل بررسی است، و از آنجا که مرحوم آخوند خراسانی فقیهی بزرگ و اندیشمندی اصولی است، طبیعی است که اندیشه وی در ذیل فقاهت وی مطرح است، اما این سؤال همیشه مطرح میشد که آیا اساسا می توان در زیر مجموعه افکار آخوند خراسانی از فقه سیاسی سخن گفت یا خیر؟
وی در ادامه با طرح این پرسش که فقه علاوه بر پرداختن به فعل مکلف در عرصه سیاست، آیا به امر سیاسی هم می پردازد یا خیر، پاسخ داد: مرحوم آخوند با نگاه فقهی خود به امور سیاسی پرداخته است و ما می توانیم با در نظر گرفتن فقه سیاسی اندیشه آخوند خراسانی، در این خصوص سخن بگوییم زیرا او نگرشی سیاسی در امور فقهی دارد.
وی با بیان اینکه آخوند خراسانی در اندیشه های خود به دو مصداق اساسی به نام ولایت فقیه و مشروطیت پرداخته است، تصریح کرد: پرداختن آخوند خراسانی به مقوله ولایت فقیه و مشروطیت باعث عدم انسجام اندیشه سیاسی او نشده است و این دو بر اساس مبانی اصولی مرحوم آخوند قابل تبلیین است، لذا هیچ گونه ناسازگاری در آثار وی و اندیشه او وجود ندارد./968/پ202/س
ارسال نظرات