حوزه باید به دانشهای درجه دوم اهمیت بیشتری دهد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام علیرضا قائمی نیا، پژوهشگر حوزه و دانشگاه در همایش روحانیت و انقلاب اسلامی با طرح بحثی پیرامون روحانیت و دانش های درجه دوم، گفت: امروز دانشهای درجه دوم استقلالی نداریم و برخلاف پارهای از تصورات، ما هنوز نتوانسته ایم دانش های درجه دوم را در حوزه های علمیه به صورت استقلالی منقح کنیم.
وی ادامه داد: دانش های درجه دوم نگاهی بالاتر به علم دارند و به مباحثی چون ساختارهای مسائل، حل مسائل و روش شناسی میپردازد.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: فلسفه علم در غرب اهمیت خاصی دارد از این رو توسعه پیدا کرده است و جنبه های تاثیرگذاری در سایر علوم دارد که متکلمان مسیحی با توجه به این مباحث، مطالب جدیدی را مطرح کرده اند و رئالیسم انتقادی و رئالیسم علمی از لحاظ پیدایش مربوط به تئوری های علمی است.
وی با اشاره به اینکه در فلسفه علم درباره هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی بحث میشود، اظهار داشت: از ویژگی های دانش های درجه دوم، نگاه فراگیر به علم است که این دانش کلی امکان داوری ما را تقویت می کند.
وی ادامه داد: ابطال نظریات دانش های درجه یک و داشتن نگاه تاریخی فلسفی به علم از دیگر ویژگیهای دانشهای درجه دو است و فلسفه علم موجب می شود تا هویت تاریخی و جمعی علم بارز شود.
این محقق حوزه علمیه قم اظهار داشت: دانش درجه دو خود بر دو دسته است، بخشی از آن تاسیسی است که باید در حوزه های علمیه راه اندازی شود مانند فلسفه کلام، فقه و اصول و دسته دیگری از دانش های درجه دوم غیر تاسیسی است و هم اکنون در سایر مجامع علمی وجود دارد که باید از زاویه دین مورد توجه حوزویان قرار گیرد.
وی با تجلیل از مقام علمی شهید صدر بیان داشت: کتاب (اسس المنطقیه لاستقرار) شهید صدر یک کار جدی در دانش های درجه دوم است. /909/پ202/ع