رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:
نواندیشی دینی به معنای نفی اجتهاد نیست
خبرگزاری رسا ـ رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، گفت: نواندیشی دینی به معنای نفی اجتهاد نیست بلکه توجه به اجتهاد و پرداختن به مبانی معرفتی فقه است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین احمد مبلغی، رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، در همایش نواندیشی دینی که در مرکز همایشهای بین المللی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، بیان داشت: امروز در شرایط حساسی قرار گرفته ایم و فرقه های وهابیت و بهائیت در حال تلاش های گسترده هستند.
وی بیان داشت: وجود نگاه های نارسا و ناکافی و دچار اضطراب فکری در دنیای اسلام از دیگر مشکلات دوران ما است.
رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به اینکه فقه گریزان دین سوز که خواهان اسلام منهای فقه هستند، از مشکلات جهان اسلام هستند، گفت: وظیفه ما در این میان پناه بردن به فقه واقعیت گرا است.
این استاد حوزه علمیه قم بیان داشت: برخی در حوزه های علمیه دارای تسلط کافی بر مباحث فقهی هستند اما حاظر نیستند که به ماهیت اجتهاد بپردازند، بلکه فقه را در یک چارچوب انتزاعی و غیر معطوف به نیازها و غیرمرتبط با واقعیت ها می بینند.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی تلاش کرد تا خط بطلانی بر نگاه فقه غیر واقعیت گرا بکشد و امام خمینی(ره) راهی را آغاز کرد که ما در ابتدای آن هستیم.
این استاد درس خارج حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: امام خمینی(ره) در موضوع فقه و واقعیت، معادله پرداختن به واقعیت ها در چارچوب موضوع و پرداختن به حکم در حیطه منابع شرعی است.
وی ادامه داد: فقه نمی تواند فراتر از موضوع برود چون موضوع در دست شارع نیست و از سویی دیگر فقیه نمی تواند فراتر از منابع شرعی برود چون منجر به بدعت می شود.
این استاد حوزه علمیه قم بیان داشت: نواندیشی دینی به معنای نفی اجتهاد نیست بلکه توجه به اجتهاد و پرداختن به مبانی معرفتی فقه است.
حجت الاسلام و المسلمین مبلغی در پایان گفت: ظرفی که اجتهاد در آن واقع می شود، یک ظرف در حال نوشدن است و فقیه باید به زمان و مکان توجه داشته باشد. /909/پ202/ص
ارسال نظرات