۰۴ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۴:۵۰
کد خبر: ۹۸۹۲۳

ویژه نامه شیخ طوسی در فضای مجازی منتشر شد

خبرگزاری رسا ـ پایگاه اطلاع رسانی راسخون به مناسبت سالروز بزرگداشت خواجه نصیرالدین، ویژه نامه اینترنتی این اندیشمند مسلمان را منتشر کرد.
خواجه نصيرالدين طوسي


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، پایگاه اطلاع رسانی راسخون در سالروز بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی ویژه نامه اینترنتی این عالم بزرگ را در فضای مجازی منتشر کرد.

در مقاله ملاصدرا ، حسنه ای از حسنات خواجه نصیر که در این ویژه نامه منتشر شده می‌خوانیم: خواجه از شخصیت های بزرگی است که نقش سترگی در تاریخ اسلام و خصوصاً تاریخ ایران و تشیع داشته اما تا امروز در جهان اسلام بسیار مظلوم واقع شده است. از آنجا که حکومت منحط عباسی به دست خواجه منقرض شد، اهل سنت با او میانه خوبی ندارند و او را دشمن دین می خوانند. علمای تشیع هم به دلایل نامشخصی به او نپرداخته اند. با این حال تاکنون حدود صد شرح بر کتاب تجرید الاعتقاد او نوشته شده و حوزه مکتب شیراز و اصفهان و بعدها مکتب تهران هیچ یک بی نیاز از کتاب تجرید الاعتقاد و شرح هایی که بر آن نوشته شده نبودند. اما درباره او چیزی ننوشته اند در حالی که این مرد نه تنها یک فیلسوف بزرگ و متفکر سترگ که در علوم و ریاضیات و هیئت سرآمد است. رصدخانه مراغه که امروز جزء افتخارات ایران به شمار می رود، به دست او ساخته شد. در سیاست هم که دیگر کارهای او جای بحث ندارد. در حالی که در یکی از بدترین دوره های تاریخ زندگی می کرد، فرصتی دست داد تا با هلاکو، سلطان سفاک و بی رحم مغول، همکاری کند اما این همکاری بسیار خردمندانه بود. او طرفدار هلاکو نبود، بلکه می خواست از هلاکو یک آدم بسازد. او درخواست وزارت اوقاف را کرد و از طریق اوقاف رصدخانه مراغه را ساخت و با حمایت هلاکو حکومت عباسی بغداد را ساقط کرد.

خواجه نصیر که بود؟ گذری کوتاه بر زندگی خواجه نصیرالدین طوسی، خدمات خواجه به ایران و اسلام، خواجه نصیر الدین طوسی و ترویج اندیشه ی سیاسی شیعه از مقالات درج شده در این ویژه نامه است که در بخشی از مقاله اخیر آمده است: خواجه نصیر الدین طوسی برای مردم ، وظایف سیاسی قایل بود که باید در مقابل ملک و پادشاه انجام دهند . به عنوان مثال ، مردم باید در نصیحت و نیک خواهی شاهان و رؤسای خویش ، بکوشند ، در افشای کردارهای نیک و پوشاندن عیب های ایشان تلاش نمایند و همواره ثناگوی هر کاری باشند که به وسیله ی ملوک انجام می شود . اما اگر رأی سلطان متضمن فسادی است ، با لطف و تدبیر و از طریق امر به معروف و نهی از منکر ، شاه را بر وخامت عاقبت اجرای آن ، آگاه و به تدریج با ذکر حکایت ها و مثل ها ، آن رأی و نظر را در چشم پادشاه کریه و ناپسند بگردانند و در هر صورت ، در حفظ اسرار او کوشش نمایند و هیچ خطا و گناهی را به سلطان نسبت ندهند . همچنین مردم باید درحفظ منافع رؤسای خویش بکوشند و در مصیبت ها و رنج ها ، جان و مال خویش را برای محافظت دین و ملت در اختیار پادشاه قرار دهند و خود را در چشم شاه چنان جای دهند که شاه باور کند با اندک اشاره ای ، مردم مال خود را در اختیار شاه می گذارند و یا آن را فدای ملک می کنند . اگر چنین شود ، مال مردم از طمع شاه در امان خواهد ماند . بنابراین ، خواجه توصیه می کند مردم در ادای حقوقی که ملوک بر گردن آن ها دارند ، کوتاهی نکنند ، بلکه با گشاده دلی به آن اقدام کنند، خواجه با استناد به کتاب آداب ابن المقفع می گوید: اگر سلطان تو را برادر خود قرار دهد ، تو او را ولی نعمت خویش بدان . اگر ملک در نزدیکی تو می کوشد ، تو هم در تعظیم او سعی فراوان کن . اگر عزیز پادشاه شدی بر نزدیکان و خادمان قدیمی او پیشی نگیر و بدان ، شرط خدمت به ملک عدم مخالفت با رأی ملوکانه و فرمان برداری به اندازه ی توان و طاقت ، از او است . و به این حقیقت آگاه باش که او سلطان است پس شایسته است که تو تابع او باشی.

اگر مردمی به والی ظالمی دچار گردند، باید بدانند که میان دو خطر قرار گرفته اند: یا با والی ظالم می‌سازند و بر مردم دیگر می تازند؛ یا با مردم همراه می شوند و بر والی ظالم می شورند.

این ویژه نامه در پایگاه راسخون به نشانی http://rasekhoon.net قابل دسترسی است. /909/ت303/ع

ارسال نظرات