نشست امکان سنجی بهرهگیری از هرمنوتیک در دانش تفسیر برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست امکانسنجی بهرهگیری از هرمنوتیک در دانش تفسیر از سلسله نشست های مدیریت جنبش نرم افزاری پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی صبح امروز در قم برگزار شد.
در این نشست علمی دکترعبدالله نصری، استاد دانشگاه بیان داشت: در تفسیر متن مقدس اسلام که قرآن است باید به دنبال قصد مولف یعنی شارع باشیم و مجاز نیستیم تئوری خواننده محوری را ملاک قرار دهیم.
وی ادامه داد: پرسش اساسی این است که چگونه با این مبنای مشترک میان مفسران قرآن، در طول تاریخ تفسیر های گوناگون ارائه شده است.
این استاد فلسفه دانشگاه گفت: مفسران در تفسیر، روش های گوناگونی مانند تفسیر ظاهری، تفسیر روایی و ... دارند که این اختلافات به تفاوت روشی برمیگردد.
وی با بیان اینکه در بررسی ریشه های تفسیر، هرمنوتیک با تفسیر گره میخورد، ادامه داد: هرمنوتیک روشی در حوزه علوم اسلامی بررسی شده است اما هرمنوتیک فلسفی مورد غفلت قرار گرفته است.
حجت الاسلام قائمی نیا، دیگر سخنران این نشت علمی گفت: پیوند هرمنوتیک فلسفی و هرمنوتیک روشی قابل انکار نیست اما هرمنوتیک فلسفی در بحث های ما نمی تواند بازدهی بالایی داشته باشد و نمی توان کلیت آن را قبول کرد.
وی بیان داشت: هرمنوتیک فلسفی درصدد است تا فهم از متن را فرزند پیش فرضها معرفی کند اما باید این مبانی را به گونه ای بیان کنیم که خواننده از متن محروم نشود.
وی با بیان اینکه یکی از ارمغان های فلسفه اسلامی تفکیک ماهیت ها است، گفت: یکی از اشکالات غربی ها این است که مطالب را به صورت یک کاسه مطرح کرده اند، در حالی که باید حیثییات را از یکدیگر تفکیک کرد و جنبه های جامع شناختی، فلسفی، روان شناختی این نظریه را از یکدیگر تفکیک کرد.
در پایان این نشست، جلسه پرسش و پاسخ حضار با سخنرانان برگزار و اشکالات و ابهامات بحث بررسی شد. /909/پ202/ع