مسجد اولین نهاد مدنی و ساختار سازمانی در اسلام است
مجتبی فرهنگیان، معاون پژوهش مرکز تخصصی مسجد در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با گرامیداشت هفته جهانی مسجد گفت: اسلام دینی است که بر خلاف ادیان دیگر نگاهش به انسان تک بعدی نیست و فرد را در قالب اجتماع می نگرد.
وی ادامه داد: اسلام علاوه بر نگاه فردی، در حوزه مدنیت و اجتماع نیز دارای راهبرد است و اسلام در تاسیس نظام مدنی در اولین خوانش های خود دست به نهاد سازی مدنی در قالب مسجد می زند.
دانش آموخته حوزه علمیه قم بیان داشت: بنا نهادن مسجد اولین ساختار سازی سازمانی در مدینه بود.
وی بیان داشت: مسجد بر دو نگاره اصالت الجمع و اصاله الفرد استوار است، که در بعد فردی به شکل گیری رابطه انسان با خداوند، تهذیب و رابطه فیزیک و متافیزیک کمک کرده و در بعد اجتماعی شبکه ای از معانی، هنجارها و ارزش ها را تولید می کند و بدین گونه مسجد دارای نقشی فراعبادی است.
معاون پژوهش مرکز تخصصی مسجد، با تاکید بر اینکه دین اسلام هر دو شاخه فردد و اجتماع هویدا است، گفت: دین اسلام دارای درون داد دینی و برون داد است و در مسجد هر دو جنبه پوشش داده می شود.
وی با اشاره به اینکه جامعه مدنی شکل گرفته در زمان رسول خدا(ص) یک جامعه بسیط بود، بیان داشت: در جنین جامعه ای برای مسجد کار ویژه فرهنگی، نظامی، سیاسی، اقتصادی و قضایی به صورت منظم و منسجم دیده شده بود.
این محقق علوم اسلامی، در پاسخ خبرنگار خبرگزاری رسا مبنی بر نقش مساجد در توسعه فرهنگی دینی و ترویج اخلاق مداری، گفت: برای پاسخ به این سوال باید خصوصیت فرهنگ جامعه ایرانی بررسی شود.
وی ادامه داد: در جامعه ایران با سه لایه فرهنگی روبرو هستیم که عمیق ترین آن فرهنگ دینی است و هنجارها و ارزش ها را مشخص می کند و یک فرهنگ پیشا دینی که فرهنگ ایران باستان است و با فرهنگی دینی تعارض نداشته بلکه سنتز خوبی برای تعامل دارد و می تواند تمدن ایرانی شیعی را بسازد.
دانش آموخته حوزه علمیه قم بیان داشت: لایه سوم فرهنگ، فرهنگ وارداتی غرب است که با پیام هایی همچون مدرنیته و تجدد آمده و با مبانی دینی و ارزشی ما تعارض و پارداوکس جدی دارد و باید در ریشه کردن آن تلاش کنیم.
معاون پژوهش مرکز تخصصی مسجد گفت: غنی ترین جایگاهی که می تواند در حوزه فرهنگ در حوزه جامعه پذیری ارزش ها ایفاء نقش کند، مسجد است. /909/ت302/ع