شوک دوازده ژوئن سیاه بر اقتصاد اسرائیل از محور جنوب و پیامدهای ساختاری آن

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در آذربایجان شرقی، یادداشتی تحلیلی از بهروز زینالی، پژوهشگر و محقق اقتصادی، به بررسی ابعاد جنگ ۱۲ روزه میان ایران و رژیم صهیونیستی و پیامدهای اقتصادی آن پرداخته است.
بر پایه این تحلیل، حمله از محور جنوب، نقطه ضعف حیاتی اسرائیل را نمایان کرد و وابستگی شدید آن به بنادر، منابع انرژی و گردشگری جنوبی را به چالش کشید.
بر اساس دادهها، جنگ ۱۲ روزه، بار مالی بیسابقهای به اسرائیل تحمیل کرد؛ مجموع هزینههای نظامی این درگیری به بیش از ۲۰ میلیارد دلار رسید که معادل ۴۳٪ از بودجه دفاعی ۲۰۲۴ و بیش از ۶۰٪ بودجه مصوب ۲۰۲۵ این رژیم بود، تنها هزینه روزانه سامانههای پدافندی همچون گنبد آهنین به ۲۰۰ میلیون دلار بالغ شد.
همزمان، حملات موشکی به زیرساختهای حیاتی نظیر بندر ایلات و پالایشگاه حیفا، باعث تعطیلی این مراکز و وارد آمدن خسارت روزانه چند میلیون دلاری شد.
با تعطیلی ۱۰روزه بندر ایلات، زنجیره تأمین کالاهای غیرنظامی مختل شد و صنعت گردشگری در مناطق جنوبی، بهویژه ایلات، با کاهش ۷۰ درصدی درآمد مواجه گردید. همچنین، تولید میدان گازی «تامار» در جنوب نیز تا ۴۰ درصد افت کرده و صادرات گاز به مصر و اردن متوقف شد.
زینالی در این یادداشت همچنین با مقایسه جنگ اخیر با جنگهای پیشین از جمله جنگ ۶ روزه ۱۹۶۷ و جنگ غزه (۲۰۲۳–۲۰۲۴) نتیجه میگیرد که تمرکز حملات اخیر بر جنوب، نقطه ضعف ساختاری اسرائیل را برجسته کرده است.
در پایان این تحلیل آمده است که ادامه چنین روندی میتواند باعث تضعیف ذخایر ارزی، افزایش کسری بودجه تا ۸.۱٪ تولید ناخالص داخلی و کاهش رتبه اعتباری رژیم صهیونیستی از سوی نهادهای بینالمللی مانند مودیز و فیچ شود.
این یادداشت هشدار میدهد در صورت تکرار چنین درگیریهایی، اقتصاد اسرائیل در آستانه فروپاشی ساختاری قرار خواهد گرفت.