دارالعلم با ساختار جدید آموزشی، پاسخگوی نیازهای علمی و تمدنی حوزه میشود

به گزارش خبرگزاری رسا، حجتالاسلام سید محمدمهدی آقائی، مدیر مدرسه فقه و اصول دارالعلم، با اشاره به اهداف و برنامههای این مدرسه در سومین دوره مدرسه تابستانی دارالعلم، اظهار کرد: مدرسه فقه و اصول دارالعلم در فضای معنوی حرم مطهر حضرت علیبنموسیالرضا(علیهالسلام)، حریم علمی عالم آل محمد(صلىاللهعليهوآله)، در مدرسه میرزا جعفر دانشگاه علوم اسلامی رضوی و در بازه زمانی ۲۸ تیر تا ۹ مردادماه سال ۱۴۰۴ برگزار میشود.
وی با بیان اینکه این مدرسه با رویکردی ویژه در بازاندیشی و بازطراحی ساختار مباحث فقه و اصول تشکیل شده، خاطرنشان کرد: هدف اصلی، ایجاد تحولی بنیادین در منطق چینش مسائل فقهی با رویکرد حل مسائل معاصر و گشودن افقهای نو جهت فهم و تحلیل علمیتر و عمیقتر موضوعات فقهی است.
تمرکز بر تحول منطقی و رفع خلأهای سنتی در آموزش
مدیر مدرسه فقه و اصول دارالعلم تصریح کرد: در این طرح سعی شده از تکرار مباحث سنتی و رایج آموزشی پرهیز و در عوض به شناسایی و رفع خلأهایی پرداخته شود که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: تدوین طرح پنجساله مدرسه، بر مبنای مراحل کلان استنباط حکم شرعی و با لحاظ چهار محور اساسی شامل موضوعشناسی دقیق، تعیین حکم متناسب، امتثال و نظارت بر اجرای احکام و فراهمسازی بستر اجتماعی برای تحقق عملی آنها صورت گرفته است؛ امری که در پیام مقام معظم رهبری در منشور روحانیت نیز مورد تأکید قرار دارد.
ضرورت زنجیره نظاممند در اجتهاد معاصر
حجتالاسلام آقائی ادامه داد: هر نظام فقهی بدون این زنجیره منطقی، کارایی حقیقی نخواهد داشت و طراحی چنین منطق نوینی میتواند فقه را به ابزاری فعال در مواجهه با چالشهای دوران معاصر تبدیل کند و بستر تحقق تحول مورد انتظار رهبر معظم انقلاب در حوزههای علمیه را فراهم سازد.
همکاری با اساتید برجسته حوزه و مرور دیدگاههای نوین
وی بیان داشت: برنامه اجرایی و علمی این دوره بلافاصله بعد از برنامه سال گذشته با تشکیل جلسات منظم در حضور اساتید ممتاز دروس خارج مشهد و قم آغاز شد و دستاورد این نشستها به تدوین طرح جامع منجر گردید.
حجتالاسلام آقائی افزود: امسال در خدمت اساتید بزرگواری همچون حضرات آیات و حججالاسلام والمسلمین مهدی شبزندهدار، مهدی زمانیفرد، محمدمهدی قائینی، ابوالقاسم علیدوست، حمید درایتی، احمد مبلغی، خالد الغفوری، سید حسن وحدتی شبیری، مجتبی الهی خراسانی، علیاکبر رشاد، سید مهدی میرباقری، ابوالقاسم مقیمی حاجی، محمدجواد ارسطا، سید سجاد ایزدهی، محمود حکمتنیا، عزتالسادات میرخانی و فریبا علاسوند خواهیم بود.
بررسی منطقه الفراغ و پرونده جهاد و مقاومت در کانون مباحثات
مدیر مدرسه فقه و اصول خاطرنشان کرد: یکی از محورهای دوره، بحث نظریه «منطقه الفراغ» شهید صدر است که با حضور اساتید برجسته حوزه مورد بازکاوی قرار میگیرد. همچنین با توجه به تحولات روز، پرونده ویژهای با عنوان «جهاد و مقاومت» تدارک دیده شده که مسائل و شبهات فقهی روز پیرامون آن توسط متخصصین بررسی خواهد شد.
حجتالاسلام آقائی اظهار داشت: پذیرش در مدرسه امسال از میان بیش از ۸۰۰ نفر طلبه متقاضی از حوزههای کهن خراسان، قم، نجف و لبنان صورت پذیرفت که با اولویت اساتید فقه و اصول، نخبگان و طلاب ممتاز مراکز تخصصی انتخاب شدهاند.
وی با اشاره به سطح علمی بالای اساتید و شرکتکنندگان، از حضار دوره خواست با پیشمطالعه مباحث تعیینشده، حضوری فعال و مشارکتی داشته و با توجه به تخصصی بودن مسائل، مباحث به صورت چالشی و دوطرفه برگزار شود؛ همچنین طبق برنامه، ۱۰ دقیقه پایانی هر درس به پرسش و پاسخ اختصاص داده شده است.