انسان در عرصه انتخاب و عمل مختار است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در کاشان، حجت الاسلام محمدرضا اسلامی تبار جمعه شب در تفسیر آیه هفتم سوره مبارکه اسرا که در مسجد آیت الله رضوی کاشان برگزارشد، گفت: هرچند تعدادی ازآیات ابتدایی سوره مبارکه اسرا در رابطه با قوم بنی اسرائیل است، اما پیامهایی که خداوند در آیه بیان کرده است، اختصاص به این گروه ندارد و برای همه انسانها است.
وی افزود: خداوند در این آیه به قوم بنی اسرائیل میفرماید، اگرعمل صالح داشته باشید چنان پاداشی دریافت میکنید که در تصور شما هم وجود نداشته باشد، اما اگر ظلم کنید ضربهای بسیار شدید خواهید خورد.
امام جمعه موقت کاشان گفت: خداوند میفرماید، عمل خوب و یا بد انسان برای خداوند سود و ضرری ندارد، چرا که خداوند غنی به ذات است و نه به وجود انسانها و نه اطاعات انسانها نیاز دارد.
حجت الاسلام اسلامی تبار افزود: خداوند غنی مطلق است و تنها کسی که از عمل انسان سود و زیان میبیند، خود انسان است که محتاج خدا است و خدا به نیاز به انسان ندارد.
وی ادامه داد: انسانها در همه عرصههای زندگی و شئونات زندگی محتاج مدد الهی است، اگر انسان کوچکترین کارخیری انجام دهد این توفیق و مدد الهی است که شامل حال او شده است.
امام جمعه موقت کاشان گفت: انجام هر کار خیری، حضور در مسجد و اقامه نماز جماعت و حتی سلام به دیگران توفیق الهی است که اگر این توفیق الهی نباشد انسان موفق به انجام هیچ کدام از این کارها نخواهد شد.
حجت الاسلام اسلامی تبار گفت: انسان همانگونه که برای انجام هر نوع کار صالحی نیاز به توفیق و مدد الهی دارد، برای دوری از اعمال زشت نیز نیاز به توفیق و مدد الهی دارد.
وی با بیان اینکه اعمال شایسته و ناشایست انسان نیاز به توفیق و مدد الهی دارد، افزود: پرهیز از نگاه به نامحرم، خود داری از غیبت، خودداری از ناسزا به دیگران و خودداری از غضب و دیگر اعمال ناشایست نیاز به توفیق و مدد الهی است.
امام جمعه موقت کاشان گفت: هیچکس بر خدا منت ندارد و خداوند غنی به ذات است و هیچکس نمیتواند بر خدا منت بگذارد، بلکه این خدا است که بر انسان منت دارد که او را مومن و مسلمان آفریده است.
وی افزود: نتیجه اعمال خوب و زشت انسان متوجه خودش است و انسان درعرصه انتخاب و عمل مختار است بنابر این، از این آیه این نتیجه را میگیریم انسان موجودی مختار است و برای انتخاب اعمال شایسته و ناشایسته مختار است.
حجت الاسلام اسلامی تبارگفت: برخی اعتقاد دارند، انسان در اعمال و رفتار خود کاملا مجبور است و هیچ اختیاری از خود ندارد، اما شیعه به شدت در برابر این تفکر ایستاده است و معتقد است براساس آموزههای قرآنی، انسان موجودی مختار است و اعمال شایسته و ناشایسته انسان اختیاری است و اجبار الهی در کار نیست.
وی افزود: انسان همین که از یک عمل ناشایستهای پشیمان میشود، نشانه این است که انسان موجود مختار است، از این رو اگر انسان عمل صالحی را انجام دهد و بخواهد مسیرهدایت را برود، خداوند به او توفیق هدایت را میدهد./۱۳۰۷/