از تقابل با حوزه سکولار تا بازشناسی سیره علمای فارس

پنجمین دوره از همایش ملی «حوزه انقلابی و حوزه منتظر» اواخر اردیبهشت ماه سال جاری همانند چهار دوره قبلی خود در شیراز برگزار می شود و از جمله اهداف آن بازشناسی ارکان حیات و پویایی حوزه علمیه تشیع و مقابله با جریانات سکولار در حوزه خواهد بود.
دوره اول این همایش را معاونت فرهنگی دفتر نهاد نماینده ولی فقیه برگزار کرد، دوره دوم را مدرسه علمیه رضویه عهده دار شد، دوره سوم همایش مدرسه علمیه منصوریه متولی بود، سال چهارم را بنیاد علوم انسانی اسلامی آیت الله حائری شیرازی و سال پنجم نیر اجرای آن از نظر علمی بر عهده موسسه آموزش عالی حوزوی امام خمینی(ره) فارس قرار داده شد.
برگزاری پنجمین دوره همایش حوزه انقلابی 31 اردیبهشت ماه در حرم مطهر
حجت الاسلام خوشرنگ دبیر پنجمین همایش ملی «حوزه انقلابی و حوزه منتظر» در گفت و گوی تفصیلی با خبرنگار خبرگزاری رسا در فارس، از برگزاری این همایش در روز چهارشنبه 31 اردیبهشت ماه در شبستان حرم مطهر امام خمینی(ره) حرم مطهر احمد ابن موسی(ع) خبرداد.
وی ادامه داد: موسس و طراح این همایش حجت الاسلام و المسلمین دژکام نماینده ولی فقیه در فارس بود که به مناسبت سالگرد ارتحال آیت الله ایمانی و به پاس خدمات این عالم ربانی برای حوزه استان فارس تصمیم گرفته شد که در قالب این همایش هم خدمات ایشان به حوزه فارس زنده بماند و هم با این همایش رسالت های حوزه انقلابی زنده نگه داشته شود.
حوزه انقلابی؛ در تقابل با حوزه سکولار
مدیر موسسه آموزش عالی حوزوی امام خمینی(ره) فارس با اشاره به اهداف کلی از برگزاری همایش «حوزه انقلابی و حوزه منتظر» گفت: حوزه انقلابی یعنی حوزه ای پویا که از مبانی انقلاب دور نشده، حوزهای که سکولار و متحجر، نیست و در انزوا قرار ندارد و تولید نرمافزاری و تولید محتوای نظام مقدس جمهوری اسلامی را بر عهده دارد.
وی با اشاره به هدف از برگزاری این همایش در مدارس و موسسات مختلف اذعان نمود: این همایش در مدارس علمیه مختلف برگزار شد تا بتواند یک پویایی و گردش علمی مناسبی در مراکز علمی حوزوی شیراز ایجاد کند.
دبیر همایش حوزه انقلابی با اشاره به برگزاری این همایش در اواخر اردیبهشت ماه سال جاری در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر شاهچراغ(ع) گفت: در روز همایش یک نمایشگاه علمی از فعالیتها و دستاورد های علمی و پژوهشی مدارس علمیه و مراکز تخصصی حوزوی استان را خواهیم داشت که غرفههایی به مدارس علمیه دارای پایان نامه، مقاله،کتاب و نشریه اختصاص داده می شود تا دستاوردهای خود را به عموم بازدید کنندگان ارائه نمایند و مردم فعالیت های آنان را در تولید محتوا و پاسخگویی به نیازها و شبهات مشاهده کنند.
برگزاری 20 پیش نشست علمی و 10 کارگاهی توانمندساری پژوهشی
وی با اشاره به اهم فعالیت های علمی یک ساله موسسه امام خمینی(ره) برای برگزاری همایش حوزه انقلابی اظهارداشت: تعداد 20 پیش نشست علمی و 10 کارگاه توانمندسازی پژوهشی با موضوعات مربوط به محورهای همایش پنجم در مدارس علمیه برگزار شد که طی آن روش تحقیق و روش مقاله نویسی توسط اساتید مجرب و توانمند ارائه شد و آموزش های لازم در در خصوص چگونگی تدوین و ارسال آثار علمی طلاب صورت گرفت.
ارسال بیش از 600 اثر به دبیرخانه همایش
وی از 5 برابر شدن آثار دریافتی دبیرخانه همایش نسبت به سال گذشته خبرداد و اظهارداشت: در این دوره حدود ۶۱۰ اثر دریافت شده که نسبت به سال گذشته 5 برابر افزایش داشته است که ۷۰ اثر هنری در قالب عکس، فیلم کوتاه، شعر، داستان، اینفوگرافی، نرمافزار بود و ۵۴۰ اثر علمی در قالب مقاله، کتاب و پایان نامه دریافت شده است.
این استاد حوزه علمیه اظهارداشت: این همایش دارای چهار محور اصلی و هرکدام دارای ریز موضوعات گسترده ای است و در کنار آن یک بخش ویژه برای آثار پیرامون ابعاد شخصیت علمای برجسته و تاثیرگذار فارس ترتیب داده شده است و برای هر بخش جوایزی در نظر گرفته شده تا از پژوهشگران تقدیر شود.
وی به محورهای چهارگانه همایش حوزه انقلابی اشاره کرد و گفت: محور اول همایش حوزه علمیه به عنوان موتور محرک تمدن سازی اسلامی مطرح شده که بررسی شود در بستر این تمدن سازی که افق حکومت اسلامی هست حوزه علمیه چه نقشی دارد، محور دوم همایش حوزه علمیه و پاسخگویی به مسائل معاصر هست حوزه علمیه در مسائل جدید فقهی و مستحدثه کلامی و عقایدی و شبهات وارد شده چگونه باید پاسخگو باشد.
خوشرنگ افزود: محور سوم همایش نقش حوزه علمیه در تقویت بنیان های انقلاب اسلامی است و همانطور که حوزه علمیه در شکل گیری انقلاب اسلامی تاثیر داشته در تقویت بنیانها و ادامه آن هم باید نقش ایفا کند و حوزه را بروز نگه دارد و محور چهارم حوزه علمیه و آینده نگری است که باید جایگاه، تحلیل و برنامه حوزه علمیه در آیندهای که برای جامعه و برای کشور و امت اسلامی در نظر گرفته شده، تبیین شود.
وی به بخش ویژه همایش با دو موضوع "نقش تاریخی حوزه و علمای فارس در الگوسازی" و "الگوهای رفتاری در سیره انقلابی آیت الله ایمانی" اشاره کرد اذعان نمود: در موضوع اول بخش ویژه هدف این بود که بررسی شود علماء و حوزه علمیه فارس در سیر تاریخی خود چه الگوسازی هایی داشتنه اند.
حجت الاسلام خوشرنگ به موضوع دوم از بخش ویژه همایش اشاره کرد و خاطرنشان کرد: اصل همایش در سالگرد ارتحال آیت الله ایمانی برگزار می شود ، در زمان ایشان با سیره انقلایی و خدمات ارزنده ای که داشتند حوزه علمیه فارس و شیراز متحول شد و ایشان سعی داشتند از طریق تقویت حوزه علمیه ، انقلاب شکوهمند اسلامی را تقویت کنند و در این بخش باید الگوهای رفتاری در سیره آیت الله ایمانی بررسی شود.
نمایه سازی آثار همایش در پایگاه استنادی علوم اسلامی و انسانی جهان اسلام
حجت الاسلام خوشرنگ نمایه سازی آثار علمی شرکت کنندگان همایش در پایگاه استنادی علوم اسلامی و انسانی جهان اسلام را از ویژگی های منحصربفرد این دوره عنوان کرد و گفت: با توجه به نظر هیئت داوران نسبت سطح بالای علمی این همایش، مجوز نمایه سازی آثار علمی شرکت کنندگان در isc اخذ شد که برای اولین برا این اقدام صورت گرفته و نشان از پیشرفت و رشد همایش حوزه انقلابی است.
وی الگوسازی علما و شخصیت های حوزوی را محوری ترین موضوع همایش عنوان کرد و گفت: علما و روحانیون به عنوان رهروان و تابعان اهل بیت(ع)، برای جوانان دارای الگوهای رفتاری هستند که آنان می توانند در زندگی خود از آن بهره برداری کنند.
اعلام جوایز رتبه های برتر همایش
وی با اشاره به جوایز این دوره از همایش اظهارداشت: در بخش علمی و هنری به صورت جداگانه نفر ده میلیون تومان، نفر دوم هشت میلیون تومان، نفر سوم شش میلیون تومان و شایسته تقدیر سه میلیون اهدا خواهد شود و جایزه بخش ویژه همایش نفر اول سکه تمام بهار آزادی، نفر دوم ۱۰ میلیون تومان، نفر سوم هشت میلیون تومان و شایسته تقدیر چهار میلیون تومان تقدیم می شود.
خوشرنگ به پرداخت حق القلم به همه آثار ارزیابی شده همایش اشاره کرد و اذعان نمود: هر اثر علمی که وارد مرحله ارزیابی شود و دارای سه شرط عدم اقتباس، رعایت ساختار مقاله و رعایت ساختار عالمی باشد مبلغ 300 هزار تومان به عنوان حق القلم پرداخت می گردد تا از تلاش های پژوهشگران برای حضور در این رقابت علمی تقدیر شود.
مدیر موسسه آموزش عالی امام خمینی(ره) به تفکیک سطوح یک و دو از سطوح سه و چهار حوزه در ارزیابی مقالات اشاره کرد و تاکید نمود: برای اینکه اجحافی صورت نگیرد، طلاب سطح یک و دو به صورت جداگانه از طلاب سطوح سه و چهار ارزیابی می شود تا آثار سطوح پایین نیز دیده شود و با سطوح عالی مقایسه نشوند.
فرآیند ارزیابی آثار با داوری اجمالی و تفصیلی
وی به فرآیند داوری آثار ارسالی به دبیرخانه همایش حوزه انقلابی در دور مرحله اجمالی و تفصیلی اشاره کرد و گفت: در داوری اجمالی همه آثار از نظر رعایت ساختار و عدم اقتباس بررسی می شود و اگر از نظر کپی برداری کمتر از چهل درصد باشد وارد مرحله ارزیابی تفصیلی خواهد شد و در مرحله داوری تفصیلی از نظرات داوران میانگین گرفته می شود و مقالات دارای بالاترین امتیاز به ترتیب حائر رتبه می شوند.
دبیر همایش حوزه انقلابی وجود نوآوری در آثار پژوهشگران را دارای بیشترین امتیاز ارزیابی دانست و اظهارکرد: ارتباط مستقیم با محورهای همایش، مسئله محور بودن، و تکراری نبودن مطالب و وجود نوآوری درآثار پژوهشی از مهمترین ملاک های ارزیابی و امتیازدهی داوران است.
وی با اشاره به روند شکل گیری کمیته داوری این همایش اظهارداشت: قبل از اینکه محورها مطرح شود و پوستر طراحی گردد یک گروهی متشکل از ۳۰ نفر از اساتید فارس با حجت الاسلام والمسلمین دژکام دیدار کردند تا محورهای همایش مورد بررسی قرارگیرد و در نهایت این اساتید با نظر نماینده ولی فقیه به عنوان کمیته داوری منصوب شدند.