تولید داروهای ضد سرطان و سه مولکول دارویی پیشرفته در کشور

سحر بهمنی مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در یک دستاورد بزرگ ملی، خط تولید داروهای ضد سرطان با ارزش و اهمیت بالا در کشور به بهرهبرداری رسید. این داروها از جمله داروهای روتین و معمول محسوب نمیشوند، بلکه در زمره داروهای تخصصی قرار دارند که برای درمان بیماران مبتلا به سرطان و همچنین بیماران پیوندی با داروهای ایمونوساپرسیو (سرکوبکننده سیستم ایمنی) مورد استفاده قرار میگیرند. راهاندازی این خطوط تولیدی با تأیید و مجوز وزارت بهداشت، گام بلندی در جهت خودکفایی دارویی و ارتقاء سطح درمانهای تخصصی در کشور محسوب میشود.
در کنار این دستاورد، از سه مولکول دارویی جدید نیز رونمایی شد که ماده اولیه آنها در همین مجموعه سنتز و تولید شده است. این مولکولها شامل: دارویی نوین برای بیماران مبتلا به ALS (بیماری نورونهای حرکتی) و ایبروتیدین و توفاسیتینیب: دو داروی مؤثر در درمان بیماریهای پوستی خاص نظیر پسوریازیس، که از جمله بیماریهای مزمن بدون درمان قطعی محسوب میشوند و مصرف مستمر دارو برای بیماران حیاتی است.
از مجموع شش داروی نهایی که در این پروژه توسعه یافتهاند، سه مورد نیز در دسته پروبیوتیکهای نسل جدید قرار میگیرند. این پروبیوتیکها، حاوی سلولهای خاص با کاربرد درمانی ویژه هستند که برای درمان بیماریهای خاص بهکار میروند.
از دیگر دستاوردهای کلیدی این پروژه، تولید ماده اولیه داروی ضد سرطان ایبروتین است که هماکنون داروی نهایی آن نیز آماده توزیع در سیستم درمانی کشور شده است. این دارو، به عنوان یکی از داروهای شیمیدرمانی مؤثر، برای چندین سال پیاپی جزو پرفروشترین داروهای جهان بوده و عمدتاً تنها در کشورهای معدودی تولید میشود. تولید داخلی این داروها، علاوه بر ارتقاء توان علمی و فنی کشور، صرفهجویی ارزی قابل توجهی به همراه دارد. تنها در مورد یکی از این داروها، صرفهجویی بیش از ۲۲۰ میلیون دلار در مدت سه سال پیشبینی شده است.
در شرایطی که قیمت داروهای خاص و ضدسرطان بسیار بالا است و فشار مالی زیادی به بیماران وارد میکند، این اقدام ملی میتواند نقش مهمی در کاهش هزینههای بیماران و بیمهها ایفا کند؛ امری که جزو اولویتهای اساسی نظام درمان کشور است.