۲۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۲
کد خبر: ۷۷۸۶۱۸

«زیست اخلاقی» در «عصر فناوری»

«زیست اخلاقی» در «عصر فناوری»
تکنولوژی امروز به ما این امکان را می‌دهد که به حریم خصوصی دیگران نفوذ کنیم و زندگی آنها را تحت تأثیر قرار دهیم و با ابزارهایی مانند فتوشاپ و رسانه‌های اجتماعی به راحتی آبرو و زندگی افراد را متلاشی کنیم.

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، به مدد تکنولوژی ابعاد زمانی و مکانی ما نسبت به دیگران بسیار کاسته و نزدیک به صفر شده است. در دنیای مدرن ما توانایی تصرف در زندگی دیگران و حتی سرکشی و دخالت در پنهانی‌ترین زوایای زندگی دیگران را به صورتی باورنکردنی پیدا کرده‌ایم. تکنولوژی‌های مدرن چیزی به نام حریم خصوصی باقی نگذاشته‌اند. 

به راحتی با فتوشاپ تصاویر یا انتشار یک پست و یا حتی با طرح یک خبر دروغ در رسانه‌ها می‌توان آبروی فرد یا طیفی را ریخت. به راحتی می‌توان با انتشار یک عکس، یک زندگی را متلاشی کرد، تنها مانع جدی برای کنترل این فضا، اخلاق و ایمان است. اگر ایمان به خدا و تخلق به اخلاقیات نباشد، نمی‌توان از چنین فجایع روزافزونی جلوگیری کرد. 

تکنولوژی‌های مدرن به یک معنا انسان را در استخدام خود گرفته‌ و می‌گیرند. در نگاه ابتدایی و سطحی چنین به نظر می‌رسد که ما از ابزارهای جدید برای رسیدن به اهداف و خواسته‌هایمان استفاده می‌کنیم و هر گاه که بخواهیم و به هر گونه که اراده کنیم می‌توانیم آنها را به استخدام بگیریم اما اگر قدری تأمل کنیم، تکنولوژی‌های مدرن ظرفیتی دارند که می‌توانند ما را به استخدام خود درآورند و به جای قوه عقل و فکر ما بنشینند و هوس‌ها و امیال ما را برانگیزانند. هزاران میل و خواسته‌ی وسوسه‌انگیز در درون ما ایجاد کنند، امیال و خواسته‌هایی که اگر ما باشیم و عقل و فکر خودمان، هرگز به آنها فکر هم نمی‌کنیم. 

همه اینها نشان می‌دهد که ما در دوران تکنولوژی و در دنیای جدید به مراتب بیش از پیشینیان به اخلاق نیازمندیم. بدون اخلاق و التزام به اخلاقیات هرگز نمی‌توانیم سودای یک زندگی سالم را داشته باشیم. «اخلاق آن هوای لطیفی است که در جامعه بشری اگر وجود داشت، انسان‌ها می‌توانند با تنفس او زندگی سالمی داشته باشند». (رهبر انقلاب، ۲۹ تیر ۱۳۸۸)

احمدحسین شریفی
ارسال نظرات