۱۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۸:۰۹
کد خبر: ۷۷۸۱۲۸

یادبودی برای دانشمند و شاعر آیینی پس از ۱۰ سال

یادبودی برای دانشمند و شاعر آیینی پس از ۱۰ سال
اگرچه ۱۰ سال است که شاهد جای خالی «علی آهی» فقیه، شاعر و مداح اهل بیت هستیم ولی مجمع شاعران اهل‌بیت (ع) اردیبهشت امسال همایشی را برای معرفی این پیرغلام اندیشمند برگزار می‌کند.

به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، امروز ۱۶ فروردین مصادف با دهمین سالگرد درگذشت استاد علی آهی، بزرگ‌پرچمدار ستایشگری، پایه‌گذار بنیاد دعبل خزاعی و خانه مداحان و شاعری نامدار است که در سال ۱۳۹۴ در ۸۷ سالگی به دیار باقی شتافت.

میرزاعلی آهی در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی در تهران و در یک خانواده مذهبی به دنیا آمد و پس از گذراندن دوره ابتدایی، ضمن اشتغال به کسب، به تحصیل علوم حوزوی پرداخت و دروس ادبیات صرف و نحو، منطق و فقه، اصول، تفسیر، علم کلام، رجال، علم حدیث را از محضر اساتیدی همچون حجج اسلام مرحوم حاج سیدعلی اصغر میردامادی، احمد مجتهدی و حاج سید محمد ضیاء آبادی فرا گرفت.

او از سن ۱۰ سالگی به تشویق مادر خود شروع به مداحی اهل بیت(ع) کرد و از سال ۱۳۳۶ نیز سرودن شعر را آغاز کرد. مرحوم آهی در شکل گیری انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) نقشی فعال داشت و به عنوان یکی از اعضای جمعیت فدائیان اسلام به رهبری شهید حجت الاسلام سید مجتبی نواب صفوی فعالیت می کرد و بارها از سوی ماموران ساواک و اطلاعات شهربانی دستگیر و بازداشت شد.

 

یادبودی برای دانشمند و شاعر آیینی پس از ۱۰ سال

آهی همزمان با تلاش های مذهبی و علمی، موسس محافل، مساجد و حسینیه های متعددی بوده که از آن جمله تشکیل بنیاد دعبل خزاعی، چند کتابخانه و چند مسجد در تهران و آبعلی و تاسیس صندوق قرض الحسنه الغدیر آبعلی است.

آهی پس از پیروزی انقلاب، مسئولیت های متعددی داشت و علاوه بر حضور در جبهه های جنگ تحمیلی، در کمیته انقلاب اسلامی تا سطح فرماندهی استان طبق موازین شرعی خدمات شایانی داشت.

تالیفات بسیاری در حوزه ستایشگری اهل بیت و مداحی از وی منتشر شده که می توان به کتاب های دیوان آهی در دو جلد، دیوان آئینه نور در دو جلد، فرهنگ اصلاحات قافیه، توصیف صنایع شعر کهن فارسی و پیرایش آن با کلک بدیع، فلسفه قیام امام حسین (ع) از دیدگاه عقل و همچنین کتاب شعر و شاعری از نظرگاه قرآن و عترت و سنت اشاره کرد.

علاوه بر اشعار متعدد چاپ‌نشده در دست مداحان سنتی، دیوانی به نام علی آهی در دسترس است و شعرای زیادی زیر نظرش به سرایش اشعار آئینی مشغول بوده‌اند. زنده‌یاد حسین آهی، شاعر و ادیب معاصر نیز فرزند این استاد و پرچمدار ذکر و ستایش اهل‌بیت به شمار می‌رفت که «ابن آهی» تخلص می‌کرد.

جواد حیدری مدیرعامل مجمع شاعران اهل بیت(ع) در اواخر بهمن سال ۱۴۰۳ اعلام کرد که با همکاری برخی نهادهای فرهنگ و مذهبی قرار است رویداد علمدار ستایشگری برای تجلیل از مرحوم علی آهی بنیان‌گذار خانه مداحان و بنیاد دعبل خزاعی برگزار کند.

حیدری از مرحوم آهی به عنوان الگویی در سده اخیر یاد کرد و گفت: مرحوم آهی خدمات ارزنده و موثری داشت و این بزرگداشت بایستی زودتر برگزار می شد. مرحوم آهی جعبه سیاه مداحی است. وی در این سده اخیر به برکت عمر شریفش افراد بزرگی را دیده و بسیاری از شاعران و مداحان را تربیت کرده بود. در واقع او تاریخ شفاهی اصیل هیات های ۷۰ سال اخیر را مکتوب کرد.

 

یادبودی برای دانشمند و شاعر آیینی پس از ۱۰ سال

وی که معتقد است تقریبا ارتباط مداحان نسل جوان با نسل قدیم قطع شده، تاکید کرد: مرحوم آهی فقط به عنوان یکی از بهترین الگوهای اخلاقی و تربیتی مطرح نبود. بلکه یک الگوی علمی و ادبی نیز به شمار می رفت. به عبارت دیگر اخلاص و تقوای او دست نیافتنی است و در زمینه شاعری و مداحی جزو سرآمدها بود. مثلا آن مرحوم بزرگانی مثل آیت الله جواد تهرانی یا آیت الله سیدمحمدهادی میلانی را درک کرده بود که تکرار نشدند.

عضو هیأت امنای بنیاد دعبل خزاعی با اشاره به برگزاری رویداد علمدار ستایشگری برای تجلیل از بزرگان شعر آیینی و ذاکران اهل بیت(ع) گفت: مراسم مرحوم آهی به عنوان منزل اول برگزار می شود و یادنامه ای در این مراسم رونمایی خواهد شد. البته قصد داریم در منزل دوم به شخصیت مرحوم نادعلی کربلایی بپردازیم که مداح و پدر سه شهید بود.

قرار است ابعاد شخصیتی آهی در اردیبهشت امسال در این کنگره و رویداد بررسی شود و جامعه مداح کشور با ابعاد شخصیت این شاعر و ذاکر اهل بیت(ع) بیشتر آشنا شوند؛ به ویژه با توجه به این که رهبر معظم انقلاب از مرحوم آهی وی به عنوان مداح متعهد یاد کردند.

ارسال نظرات