۲۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۰
کد خبر: ۷۷۴۹۹۱

شهید بهشتی مبتکر طراحی اجتهاد انقلابی بود

شهید بهشتی مبتکر طراحی اجتهاد انقلابی بود
حجت الاسلام سالمی گفت: شهید بهشتی این مسئله را تبیین کرده و می گوید " برای بقای جمهوری‌ اسلامی‌ نیازمند اجتهادی هستیم که هم با مسائل و هم با نهادها به واسطه هویت انقلابی برخورد کند، یعنی علاوه بر تخصص در فهم، هویت انقلابی هم لازم دارد
به گزارش خبرگزاری رسا، حجت الاسلام جواد سالمی در جلسه کرسی آزاداندیشی که با موضوع "اجتهاد انقلابی؛ راه حل شهید بهشتی برای چالش‌های حوزه علمیه، کشور و جهان در گام دوم انقلاب اسلامی" در مدرسه علمیه حضرت جوادالائمه(ع) برگزار شد با اشاره به ابتکار شهید بهشتی در طراحی اجتهاد انقلابی اظهار داشت: اگر نوع تاکیدات شهید بهشتی را در مذاکرات قانون اساسی ببینیم متوجه می شویم که ایشان اجتهاد انقلابی را یک راه حل برای چالش های حوزه علمیه، کشور و حتی در سطح جهان می داند.

وی با بیان تعبیر حضرت امام(ره) درباره این شهید، که فرمود:" بهشتی برای من یک امت بود" گفت: در قرآن کریم نیز خداوند درباره حضرت ابراهیم(ع) می فرماید:" إِنَّ إِبْرَاهِیمَ کَانَ أُمَّةً ".

وی افزود: شهید بهشتی در سال ۱۳۴۰ برای اولین بار در سطح کشور در مدرسه آیت الله گلپایگانی، حوزه علمیه را با برنامه خاصی که امروز نیز فراگیر شده طراحی می کند و نظمی که امروز حوزه علمیه پیدا کرده شهید بهشتی با دستور آیت الله گلپایگانی انجام داد و مبدع آن شهید بهشتی بوده است.

حجت الاسلام سالمی عنوان کرد: پس از آن شهید بهشتی به هامبورگ می رود و مسجد و اتحادیه انجمن های اسلامی فارسی زبانان را راه اندازی می کند و مناظرات مفصلی با توده ای ها و مسیحیان دارد و این اتحادیه هم چنان باقی است.

وی اضافه کرد: شهید بهشتی(ره) بیان می کرد که امام فرموده به واسطه روشنگری می خواهیم انقلاب را پیش ببریم ولذا عناوین تمام کتب دینی درسی دانش آموزان پیش از انقلاب را نوشته و متن آن را نیز شهید باهنر می نویسند.

کارشناس دینی با تاکید بر ورود سه شخصیت تاثیرگذار به دانشگاه پیش از انقلاب تصریح کرد: در دانشگاه ها سه نفر وارد شدند و سبب تغییر وضعیت دانشگاه ها پیش از انقلاب می شوند که این سه نفر شهید مفتح، شهید مطهری و شهید بهشتی بودند.

حجت الاسلام سالمی با اشاره به حضور شهید بهشتی به عنوان نماینده حضرت امام(ره) در هیئت های مؤتلفه اسلامی گفت: تظاهرات تاسوعا و عاشورا سال ۵۷ را شهید بهشتی برنامه ریزی کرد و رئیس و دبیر شورای انقلاب بود و دولت موقت را معرفی نمود و اولین هسته های جهاد سازندگی را در همان زمان که در شورای انقلاب حضور داشت ایجاد کرد.

وی نگاه سیستمی شهید بهشتی را عامل کار بسیار بزرگ این شخصیت در تدوین قانون اساسی دانست و افزود: مهم ترین کتابی که در تاریخ تشیع نوشته شده کتاب قانون اساسی است، زیرا حدود ۵۰ مجتهد آن را نوشته اند و ۳۰ جلد در مورد آن بحث و مذاکره کرده اند و نوشتن متن اولیه و دفاع از آن توسط شهید بهشتی انجام شده است.

کارشناس دینی معماری قوه قضاییه را یکی دیگر از اقدامات بسیار بزرگ این شهید عنوان کرد و در ادامه به تعریف اجتهاد انقلابی پرداخت و گفت: هویت مرکزی دین، با استناد به آیه کریمه "یُرِیدُونَ أَنْ یُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَیَأْبَی اللَّهُ إِلَّا أَنْ یُتِمَّ نُورَهُ وَلَوْ کَرِهَ الْکَافِرُونَ ، هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَی وَدِینِ الْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عَلَی الدِّینِ کُلِّهِ وَلَوْ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ" و آیات ۵۲ و ۵۴ سوره حج، انقلابی گری است.

وی خاطر نشان کرد: این به آن معنا است که خداوند برای این که اراده خود وپیامبر بر اراده مستکبران پیروز شود دین را ارائه کرده و این برنامه الهی و هدایت به صراط مستقیم است.

وی افزود: مجتهد باید برنامه انبیاء را برای بر هم زدن نقشه مستکبران بفهمد و اگر نتوانیم برنامه های جبهه باطل را به هم بزنیم این دیگر اسلام نیست و مجتهد به عنوان فردی که دین را می فهمد قرار است این برنامه را ارائه کند.

حجت الاسلام سالمی با تاکید بر این که مهم ترین وظیفه رهبر، حفظ انقلاب اسلام است تصریح کرد: اگر این هویت را حفظ کرد کار اصلی خود را انجام داده و اگر انقلاب بودن اسلام از جمهوری اسلامی گرفته شود، یعنی از محتوا خالی شده است.

وی عنوان کرد: باید بین اجتهاد انقلابی و مجتهد انقلابی تفکیک قائل شد، زیرا مجتهد انقلابی فردی است که در همه مراسم ها شرکت می کند و مردم را ترغیب به شرکت در این مراسم ها می کند و برخی مواقع نیز موضوعی به آن داده می شود و راه حل می خواهند، اما این با فردی که اجتهاد انقلابی داشته باشد فرق می کند.

کارشناس دینی خاطر نشان کرد: شهید بهشتی این مسئله را تبیین کرده و می گوید " برای بقای جمهوری‌ اسلامی‌ نیازمند اجتهادی هستیم که هم با مسائل و هم با نهادها به واسطه هویت انقلابی برخورد کند، یعنی علاوه بر تخصص در فهم، هویت انقلابی هم لازم دارد".

وی اضافه کرد: برخی از اجتهادات انقلابی شهید بهشتی شامل لایحه قصاص ، ارائه شروط ضمن عقد، ایجاد دانشکده علوم قضایی، راه اندازی پلیس قضایی و لایحه اصلاحات اراضی اسلامی است.

ارسال نظرات