گزینههای ترامپ برای مدیریت CIA و NSA چه کسانی هستند؟ +عکس
دولت دوم دونالد ترامپ رسماً کار خود را آغاز کرد. پیروزی ترامپ در انتخابات سال ۲۰۱۶ آمریکا مانند یک زلزلهی سیاسی، آمریکا را تکان داد، اما پیشبینی میشود تأثیر پیروزی وی در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ میلادی، از آن هم بیشتر باشد. اگرچه دوستان و دشمنان آمریکا تقریباً به یک اندازه از دورهی اول ریاستجمهوری ترامپ صدمه دیدند، اما ایران یکی از کشورهایی بود که بیشترین آسیب را در دولت اول ترامپ متحمل شد و در عین حال، یکی از بزرگترین شکستهای سیاست خارجی آن را نیز رقم زد. با توجه به «بلوغ سیاسی» نسبی ترامپ طی سالهای اخیر، شناخت کابینهی جدید ترامپ میتواند سرنخهایی را به دست دهد تا تهران دوران احتمالاً متلاطم دولت دوم ترامپ را به سلامت بگذراند.
مشرق قصد دارد طی زنجیره گزارشهایی اشخاص مهم در کابینهی ترامپ و دیدگاههای برجستهی آنها، بهویژه دربارهی ایران، را خدمت مخاطبان محترم معرفی نماید. متن گزارشهای این مجموعه برگرفته از «گزارش بررسی اعضای پیشنهادی کابینه دوم دونالد ترامپ» است که توسط اندیشکده مطالعات آمریکای دانشگاه امام صادق علیهالسلام تهیه شده است.
در ادامه، چهارمین قسمت از این مجموعه را میخوانید که به معرفی «جان راتکلیف» مدیر سیآیای، و «تولسی گابارد» مدیر اطلاعات ملی آمریکا اختصاص دارد. قسمتهای قبلی این مجموعه را میتوانید از لینکهای انتهای همین گزارش بخوانید.
«دونالد ترامپ» نامزد وقت حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، ۶ ژوئن ۲۰۲۴، طی یک مراسم انتخاباتی در کلیسای «دریمسیتی» در شهر «فینیکس» مرکز ایالت آریزونا، سخنرانی میکند. مردم ایران خاطرهی خوشی از دورهی اول ریاستجمهوری ترامپ ندارند و به طور خاص، به خاطر ترور شهید سلیمانی توسط ارتش آمریکا به دستور او، از ترامپ متنفرند. (+)
جان راتکلیف، مدیر سازمان اطلاعات مرکزی (سیآیای)
«جان راتکلیف» پیش از این به عنوان مدیر اطلاعات ملی فعالیت میکرد. او از منتقدان سیاست خاورمیانهای بایدن بود و از موضع سختگیرانهتر در قبال چین حمایت میکند. دموکراتها راتکلیف را متهم کردند که اطلاعات را از طبقهبندی خارج کرده تا به نفع ترامپ باشد، اتهامی که او آن را رد میکند. ترامپ در حساب رسانههای اجتماعی خود، آقای راتکلیف را «جنگجویی برای حقیقت و صداقت با مردم آمریکا» توصیف کرده است. این دومین باری بود که ترامپ راتکلیف را برای این پست نامزد کرد. جولای ۲۰۱۹، وقتی ترامپ برای اولین بار گفت که میخواهد او را منصوب کند، راتکلیف کمسابقهترین عضو کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان، تنها با شش ماه عضویت در این کمیته، بود. در آن زمان ترامپ به سرعت راتکلیف را کنار گذاشت، زیرا اعضای کنگره نگران بودند که او بیشازحد بیتجربه و بیشازحد حزبگرا باشد. اما با گذشت مدت کوتاهی وقتی ترامپ دوباره راتکلیف را انتخاب کرد، جمهوریخواهان از او حمایت کردند.
«جان راتکلیف» (مرکز تصویر) گزینهی مدنظر «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، برای مدیریت سیآیای، ۱۵ ژانویهی ۲۰۲۵، مقابل کمیتهی اطلاعات مجلس سنا حاضر میشود تا از صلاحیت خود دفاع کند. (+)
راتکلیف طی ماههای پایانی دوره اول ریاستجمهوری ترامپ در نقش مدیر اطلاعات ملی، مدیریت سازمانهای جاسوسی آمریکا در دورهی همهگیری ویروس کرونا و مبارزهی دولت این کشور با تلاشهای ادعایی خارجی برای مداخله در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ ایالات متحده را به عهده داشت. بنابراین تجربه گذشته او در زمینه اطلاعات، او را به گزینهای مناسبتر برای سِمت جدیدش تبدیل میکند. راتکلیف قبل از حضورش در دنیای اطلاعات، در کنگره فعالیت میکرد. او از سال ۲۰۱۵ نماینده یکی از حوزههای انتخابیه کنگره در تگزاس بود و در کمیتههای اطلاعاتی و قضایی مجلس نمایندگان خدمت کرده است. او در جریان استیضاح ترامپ در سال ۲۰۱۹ به سوءاستفاده از قدرت و مانعتراشی در کنگره متهم شد و به عنوان مدافع صریح ترامپ شناخته شد؛ به طوری که مورد توجه رسانهها قرار گرفت.
همچنین او به پیگیری تحقیقات دربارهی هانتر بایدن، پسر جو بایدن، رئیسجمهور سابق آمریکا، کمک کرد و مکرراً از تحقیقات دربارهی روابط میان روسیه و کمپین انتخاباتی ترامپ در سال ۲۰۱۶ انتقاد نمود. وقتی رابرت مولر، بازپرس ویژه سابق در پروندهی دخالت ادعایی روسیه در انتخابات ۲۰۱۶، برای شهادت در اینباره مقابل کمیته قضایی مجلس نمایندگان حاضر شد، راتکلیف یکی از بازجویان سرسخت جمهوریخواه بود که بهشدت مولر را سؤالپیچ کرد و گزارشی را که وی تهیه کرده بود به باد انتقاد گرفت. او همچنین به دلیل افشای اطلاعات طبقهبندهشده دربارهی نقش ادعایی روسیه در کمک به دموکراتها در انتخابات ۲۰۱۶، با انتقاد مواجه شد. علت این انتقادات این بود که حتی خود او هم اذعان داشت این اطلاعات تأیید نشده است. دموکراتها این اقدام وی را به عنوان یک شیرینکاری حزبی محکوم کردند.
راتکلیف، با رد ادعاهای مطرحشده توسط دهها مقام سابق اطلاعاتی مبنی بر اینکه افشای ایمیلهای مرتبط با لپتاپ هانتر بایدن (که از یک تعمیرگاه کامپیوتر در دلاور به بیرون درز کرده بود) به منزلهی یک عملیات اطلاعاتی روسی است، بار دیگر توجه رسانهها را به خود جلب کرد. با این حال، او در نقش خود به عنوان عالیترین مقام اطلاعاتی آمریکا، موفق شد از ظرفیتهای اطلاعاتی و عملیات مخفیانه بهرهبرداری کند تا رهبران کلیدی گروههای تروریستی را از میدان خارج کرده و تغییراتی راهبردی در اولویتهای جامعه اطلاعاتی ایجاد کند؛ تغییراتی که هدف آن بهبود توانایی آمریکا برای رقابت مؤثرتر با چین در چارچوب رقابت قدرتهای بزرگ بود. او با اضافه کردن نیروی فضایی آمریکا به عنوان هجدهمین عضو جامعه اطلاعاتی، فضا را به عنوان حوزه اطلاعاتی اولویتدار تعیین کرد. رئیسجمهور ترامپ به منظور قدردانی از دستاوردهای امنیت ملی او، مدال امنیت ملی را به راتکلیف اعطا کرد که بالاترین افتخار این کشور برای دستاوردهای برجسته در زمینه اطلاعات و امنیت ملی است.
«جان راتکلیف» (چپ) عضو وقت مجلس نمایندگان کنگرهی آمریکا، در کنار «دونالد ترامپ» رئیسجمهور وقت آمریکا، ۱۷ مارس ۲۰۱۷، در دفتر کار رئیسجمهور، موسوم به «دفتر بیضی»، در کاخ سفید در واشینگتن. راتکلیف در دولت اول ترامپ، مدت کوتاهی «مدیر اطلاعات ملی» بود. اگرچه راتکلیف یک جمهوریخواه باسابقه است که برای «جورج دابلیو بوش» و «میت رامنی» کار کرده، اما به طور خاص، یکی از طرفداران پروپاقرص ترامپ نیز بوده و در همان مقطع برخی نگران بودند راتکلیف در موضوعات حساس مرتبط با امنیت ملی، به جای حقایق تلخ، صرفاً حرفهایی را به ترامپ بزند که رئیسجمهور آمریکا دلش میخواهد بشنود. (+)
راتکلیف تنها چند هفته قبل از انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ در یک کنفرانس خبری شبانه شرکت کرد که در آن او و سایر مقامات، ایران را متهم کردند که مسئول انبوه ایمیلهایی است که برای ارعاب رأیدهندگان در آمریکا ارسال شده است. وی اخیراً از نحوه رویکرد دولت جو بایدن، رئیسجمهور دموکرات سابق آمریکا، نسبت به مناقشه موجود در غرب آسیا انتقاد کرده است. او در مقالهای که در ژوئن منتشر شد، استدلال کرد که اقدام بایدن برای جلوگیری از ارسال سلاح به رژیم صهیونیستی به دلیل اقدامات نظامی این رژیم در غزه، متحد کلیدی واشینگتن را در معرض خطر قرار داده است. او همچنین استدلال کرد که دولت به اندازه کافی در قبال ایران سختگیر نبوده است.
راتکلیف بارها زنگ خطر را دربارهی چین به صدا درآورده است و این کشور را بزرگترین تهدید برای منافع آمریکا و بقیه جهان آزاد خوانده است. این دیدگاه، او را همسو با دیگر مقامات جدید دولت ترامپ، از جمله مایکل والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ، میکند که خواستار تحریم بازیهای المپیک زمستانی ۲۰۲۲ در پکن توسط آمریکا به دلیل دخالت چین در پیدایش کووید-۱۹ شده بود. راتکلیف، دسامبر ۲۰۲۰، در مقالهای در والاستریتژورنال نوشت: «اطلاعات واضح است: پکن قصد دارد از نظر اقتصادی، نظامی و فناوری بر آمریکا و سایر نقاط کره زمین تسلط یابد. بسیاری از ابتکارات عمومی و شرکتهای برجسته چین قسمتی از اقدامات خود را به فعالیتهای حزب کمونیست چین اختصاص میدهند.»
در شرایط کنونی هم شاهد آن هستیم که چین خود را برای تنشهای مجدد با دولت ترامپ، از جمله به احتمال بسیار زیاد یک جنگ تعرفهای، آماده میکند. مقامات امنیت ملی و اطلاعاتی هم همچنان نگران جاسوسی اقتصادی، حملات سایبری، پیشرفتهای فناوری و اختلافات بر سر تایوان هستند که میتواند روابط دو کشور را بیشتر تخریب کند. در رابطه با عملکرد احتمالی راتکلیف در سمت جدیدش، افسران اطلاعاتی سابق که با راتکلیف کار میکردند، گفتهاند که او در مقایسه با برخی دیگر از منصوبان احتمالی ترامپ که دشمنی بیشتری با سازمانهای جاسوسی دارند، چهره نسبتاً سازندهای است. اما مشخص نیست که آیا راتکلیف حاضر است تا با پیشنهادهای تیم ترامپ که میتواند قدرتمندترین سازمان اطلاعاتی کشور را سیاستزده کند، مخالفت کند یا خیر.
«جان راتکلیف» در جلسهی بررسی صلاحیتش مقابل کمیتهی اطلاعات مجلس سنای آمریکا. راتکلیف بین سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۲۰ نمایندهی جمهوریخواه ایالت تگزاس در مجلس نمایندگان کنگرهی آمریکا بود. (+)
تولسی گابارد، مدیر اطلاعات ملی
«تولسی گابارد» ۴۳ ساله، اولین هندو در کنگره آمریکا و همچنین اولین عضو آن است که در قلمرو آمریکا در ساموآی آمریکایی متولد شده است. او در هاوایی بزرگ شد و یک سال از دوران کودکی خود را در فیلیپین گذراند. او همچنین یک کهنهسرباز جنگ عراق است که در ارتش آمریکا خدمت کرده است. گابارد در کویت نیز مستقر شده بوده است. گابارد از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۱ چهار دوره نماینده حوزهی انتخابیه دوم هاوایی در مجلس نمایندگان آمریکا و عضو حزب دموکرات بود. گابارد در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ از سناتور برنی سندرز حمایت کرد. همچنین در سال ۲۰۲۰ به عنوان یک دموکرات، رقابت انتخاباتی ناموفقی را تجربه کرد. با این حال، سال ۲۰۲۲، حزب دموکرات را ترک کرد و مستقل شد.
«تولسی گابارد» (راست) در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰، پس از ناامیدی از پیروزی، از رقابت کنارهگیری، و حمایت خود را از «جو بایدن» (چپ) رئیسجمهور سابق آمریکا، اعلام کرد. با این حال، وی سال گذشتهی میلادی (۲۰۲۴) اعلام کرد به حزب جمهوریخواه پیوسته، و در انتخابات آن سال از دونالد ترامپ حمایت کرد. (+)
او در یک پیام ویدیویی که در اکتبر ۲۰۲۲ در کانال یوتیوب و حساب کاربریاش در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، گفت: «دیگر نمیتوانم در حزب دموکرات امروزی بمانم که اکنون تحت کنترل کامل گروه نخبگان جنگافروز است.» او همچنین دموکراتها را به دامن زدن به «نژادپرستی ضدسفیدپوستان» و تضعیف آزادیهای خدادادی متهم کرد. در ماه آگوست سال ۲۰۲۴، تولسی گابارد به طور رسمی از نامزدی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری حمایت کرد. در ادامه این تصمیم، وی در ماه اکتبر، طی سخنرانی در یکی از گردهماییهای ترامپ در ایالت کارولینای شمالی، اعلام کرد که به حزب جمهوریخواه میپیوندد.
مدیر اطلاعات ملی چه میکند؟
مدیر اطلاعات ملی، رئیس جامعه اطلاعاتی آمریکاست که بر برنامه اطلاعات ملی نظارت میکند و به عنوان مشاور رئیسجمهور، شورای امنیت ملی و شورای امنیت داخلی در امور امنیت ملی خدمت میکند. اولین مدیر اطلاعات ملی توسط رئیسجمهور سابق آمریکا، جورج دابلیو بوش، در سال ۲۰۰۵ پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ علیه آمریکا منصوب شد. تولسی گابارد تجربهای مستقیم در موقعیتهای اطلاعاتی نداشته و بر خلاف بسیاری از مدیران اطلاعات ملی، سابقه ایفای نقشهای ارشد دولتی را نیز در کارنامه خود ندارد. او به مدت دو سال به عنوان عضو کمیته امنیت داخلی مجلس نمایندگان فعالیت کرد. در طول این مدت، بارها از تصمیمات جامعه اطلاعاتی آمریکا انتقاد کرده و از آن فاصله گرفته است. گابارد عموماً موضعی ضدمداخلهگرایانه اتخاذ کرده و از سیاستی حمایت کرده است که آمریکا را از درگیریهای جهانی دور نگه دارد.
مواضع گابارد در قبال ایران
گابارد از تصمیمات اتخاذ شده توسط دولت ترامپ در اولین دوره ریاستجمهوری وی از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ انتقاد داشت. او در سال ۲۰۲۰ گفت که دولت ترامپ در جریان یک جلسه توجیهی اطلاعاتی درباره شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران ایران، «هیچ توجیهی» ارائه نکرده است. کاخ سفید و پنتاگون ترور شهید سلیمانی را تأیید کرده و گفته بودند این حمله به دستور ترامپ و با هدف جلوگیری از حملاتی انجام شده که ایران برای اجرا در آینده طراحی کرده بوده است. هنگامی که سیانان از گابارد پرسید که آیا معتقد است ایران یک تهدید امنیتی قریبالوقوع است، او گفت سؤال اصلی که باید پرسیده میشد این بود: «آیا امنیت ملی کشور ما به دلیل اقدامات و تصمیم دونالد ترامپ بهتر است؟ و پاسخ به آن منفی است.» او در مصاحبهای با سیانان ترامپ را متهم کرد که آمریکا را در مسیر جنگ با ایران هدایت میکند و در آن با اشاره به ترور شهید سلیمانی گفت: «این اقدام جنگی غیرقانونی که رئیسجمهور ترامپ انجام داد هیچ توجیهی ندارد.»
«تولسی گابارد» (چپ) نمایندهی سابق ایالت هاوایی در کنگرهی آمریکا و عضو سابق حزب دموکرات، ۲۲ اکتبر ۲۰۲۴، در یکی از مراسمهای تبلیغاتی «دونالد ترامپ» (راست) نامزد وقت انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، سخنرانی میکند. گابارد، که از منتقدان ترامپ طی سالهای گذشته به حساب میآمد، سال ۲۰۲۴ رسماً اعلام کرد به حزب جمهوریخواه ملحق شده است. (+)
مواضع گابارد در قبال رژیم صهیونیستی و غزه
گابارد در ماههای اخیر از معترضان طرفدار فلسطین در آمریکا انتقاد کرده و آنها را «دستنشاندههای» یک «سازمان اسلامگرای رادیکال» (اشاره آشکاری به حماس) توصیف کرده است. او به طور کامل از جنگ رژیم صهیونیستی در غزه که در آن بیش از ۴۳ هزار فلسطینی (اکثراً زن و کودک) کشته شدهاند، حمایت کرده است. همچنین گابارد با وجود مواضع ضدمداخلهگرانهاش دربارهی سایر درگیریها، از آتشبس در غزه حمایت نمیکرد. او در مصاحبهای که در ماه فوریه در یوتیوب منتشر شد، حماس را «تهدیدی که باید از نظر نظامی و ایدئولوژیک شکست بخورد» توصیف کرد. گابارد در پاسخ به سؤالی دربارهی حمایت آمریکا از قطعنامه سازمان ملل که به دنبال آتشبس در غزه بود، گفت باید به طور راهبردی با این قطعنامه برخورد شود: «ما باید دربارهی تهدیدی که همچنان برای مردم اسرائیل وجود دارد واقعبین باشیم. تا وقتی حماس در قدرت است، مردم اسرائیل امنیت نخواهند داشت و نمیتوانند در صلح زندگی کنند.»
مواضع گابارد در قبال جنگ روسیه و اوکراین
تولسی گابارد متهم به حمایت از پروپاگاندای روسیه شده است. سه روز پس از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲، او ویدیویی را در حساب خود در پلتفرم ایکس منتشر کرد. در این ویدیو، گابارد از آمریکا، روسیه و اوکراین خواست که «ژئوپلتیک را کنار بگذارند» و به طور مشترک بپذیرند که اوکراین باید «کشوری بیطرف» باقی بماند و از پیوستن به اتحادهای نظامی مانند ناتو خودداری کند. در مارس ۲۰۲۲، او ویدیوی دیگری را در ایکس منتشر کرد و گفت که بیش از ۲۵ آزمایشگاه زیستی با بودجه آمریکا در اوکراین وجود دارد. این اتفاق پس از آن افتاد که مسکو ادعا کرد آزمایشگاههای تسلیحات زیستی تحت حمایت آمریکا در اوکراین فعالیت میکنند، اما این ادعا توسط آمریکا و اوکراین رد شد. متن کامل توئیت او به این شرح است: «بیش از ۲۵ آزمایشگاه زیستی با بودجه آمریکا در اوکراین وجود دارد که در صورت هدف قرار گرفتنشان، پاتوژنهای مرگبار را به آمریکا/جهان منتشر میکنند. ما باید از هم اکنون برای جلوگیری از فاجعه اقدام کنیم. آمریکا/روسیه/اوکراین/ناتو/سازمان ملل/اتحادیهی اروپا باید آتشبس را در اطراف این آزمایشگاهها اجرا کنند تا وقتی ایمن شوند و عوامل بیماریزا نابود شوند.» این پست با انتقاد شدید جمهوریخواهان کنگره مواجه شد. آدام کینزینگر، نماینده سابق کنگره، اظهارات گابارد را «خائنانه» توصیف و اعلام کرد او به طور آشکار از تبلیغات روسیه حمایت میکند. همچنین سناتور میت رامنی گفت که گابارد «تبلیغات جعلی روسیه را طوطیوار تکرار میکند.»
مواضع قبلی «تولسی گابارد» (راست) به عنوان یک «تازهجمهوریخواه» در حوزهی سیاست خارجی با دلخواه جمهوریخواهان باسابقهتر و سنتیتر فاصله دارد، اما برخی از مواضع او، به عنوان نمونه دربارهی روسیه و اوکراین، به مواضع ترامپ بسیار نزدیک است. (+)
مواضع گابارد در قبال سوریه
تولسی گابارد با مداخله آمریکا در جنگ سوریه که از سال ۲۰۱۱ آغاز و سپس به شورش تبدیل شد، مخالف بوده است. در سال ۲۱۵، او از دولت باراک اوباما، رئیسجمهور سابق دموکرات، به دلیل حمایت از جنبش مخالفان سوریه علیه اسد انتقاد کرد. همچنین، گابارد در سال ۲۰۱۷ در یک مصاحبه با سیانان فاش کرد که در جریان یک سفر مخفیانه به سوریه با بشار اسد دیدار کرده است. او در ادامه گفت: «بگذارید مردم سوریه خودشان آیندهیشان را تعیین کنند؛ نه آمریکا و نه هیچ کشور خارجی دیگری.»