۰۸ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۴۴
کد خبر: ۷۷۰۱۷۰
به همت مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی برگزار شد؛

نشست علمی «راهبردهای افزایش مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران»

نشست علمی «راهبردهای افزایش مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران»
حجت الاسلام ایزدهی با تاکید بر نقش مهم مردم در سیاست نظام اسلامی گفت: حضور فعال شهروندان در انتخابات و فرآیندهای سیاسی به تقویت نظام مردم سالار دینی و کارآمدی آن کمک می‌کند.

به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، نشست علمی «راهبردهای افزایش مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران» با ارائه حجت الاسلام سید سجاد ایزدهی عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی برگزار شد.  

حجت الاسلام ایزدهی با اشاره به اهمیت توسعه مشارکت سیاسی و راهبردهای آن گفت: تقویت مردم سالاری دینی، تأثیرگذاری بر تصمیمات، حس مسئولیت اجتماعی، افزایش آگاهی، توسعه جامعه، جلوگیری از تمرکز قدرت، تحقق حقوق شهروندی، تقویت همبستگی اجتماعی،  توسعه پایدار، ایجاد تغییرات مثبت از اهمیت و پیامدهای توسعه مشارکت سیاسی است.  

وی در این نشست با اشاره به عوامل قبض و بسط مشارکت سیاسی و برخی عوامل فرهنگی، سیاسی، اجتماعی ادامه داد: حضور فعال شهروندان در انتخابات و فرآیندهای سیاسی به تقویت نظام مردم سالار دینی و کارآمدی آن کمک می‌کند.

رئیس شورای علمی گروه سیاست و امنیت مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: از طریق مشارکت سیاسی، مردم می‌توانند بر تصمیمات و سیاست‌های عمومی تأثیر بگذارند. این مشارکت به آن‌ها این امکان را می‌دهد که خواسته‌ها و نیازهای خود را به مسئولان منتقل کنند.  

وی یادآور شد: مشارکت سیاسی به افزایش آگاهی عمومی درباره مسائل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کمک می‌کند. افراد با شرکت در این فرآیندها، اطلاعات بیشتری درباره نظام سیاسی و چالش‌های آن کسب می‌کنند.  

حجت الاسلام ایزدهی همچنین به تبعات کاهش مشارکت سیاسی اشاره کرد و مباحثی مانند حس ناامیدی و حالت عدم اثربخشی، حاصل از فضای عمومی جامعه، عدم اعتماد به سیستم سیاسی، احساس بی‌تفاوتی ناشی از عدم احتمال تأثیرگذاری،  نارضایتی از گزینه‌های موجود (رقابتی کردن)، محدودیت‌های قانونی و اجتماعی (شرایط سخت انتخاب شدن و انتخاب کردن)،  کمبود آگاهی و اطلاعات نسبت به برنامه کاندیدا،  فشارهای اجتماعی و سیاسی، کاهش انگیزه را از عوامل کاهش مشارکت سیاسی ذکر کرد.  

وی در پایان با اشاره به راهبردهای مشارکت حدّاکثری، عامل افزایش مشارکت را احساس اثرگذاری توسط مردم دانست و خاطرنشان کرد: آگاهی بخشی نسبت به نقش مشارکت، توانمند سازی،  دغدغه سازی، رقابتی کردن انتخابات، اثرگذاری نخبگان در امور جامعه و به تبع، نقش آنان در مشارکت نخبگانی، تسهیل گری و... از عواملی است که می تواند به مشارکت سیاسی کمک کند.  

ارسال نظرات