دفتر پنجم کتاب امداد فرهنگی؛ (تجربه های روحانیون امدادگر) منتشر شد
به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، دفتر پنجم کتاب «امداد فرهنگی؛ از ادبیات تا تجربه(تجربههای زیسته روحانیون امدادگر در مناطق حاشیه نشین)» اثر رحمان یاسی و همکاران است که در پژوهشکده مطالعات تمدنی و اجتماعی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه و به همت نشر این پژوهشگاه در ۲۳۶ صفحه به چاپ رسید.
در این کتاب، با تجربه زیسته انسانهایی ایثارگر و دغدغه مند آشنا میشویم که سختی حضور در مناطقی دارای محدودیتهای مختلف اجتماعی و دارای ساکنانی محروم از برخی امتیازات شهروندی و عموماً از طبقات اقتصادی پایین را به جان خریده، غمخوار حاشیه نشینان بوده و فرشته وار رشد و تعالی مخاطبین خود را دنبال کردهاند.
شیرینی مطالعه این کتاب تقدیم میشود به تمام استادان، پژوهشگران و انسانهای دغدغهمندی که از حاکمیت عقلانیت اقتصادی مدرن، شخص محور و لذت بنیان خسته شده و تشنه تجارب انسانی والا، الهی و خدمت محور هستند.
تحلیل مضمون، دستهبندی و خلاصهسازی تجارب زمینه را برای بهرهگیری هرچه بیشتر پژوهشگران عزیز در مسیر مطالعات فرهنگی و اجتماعی فراهم آورده است.
ساختار اثر
این کتاب در دو بخش تألیف شده است؛ بخش اول با عنوان «کلیات» مشتمل بر چهار فصل است؛ فصل اول با عنوان «فرهنگ» تعاریف، ابعاد و ویژگیهای فرهنگ را بیان میکند. فصل دوم با عنوان «مددکاری اجتماعی» روشهای مددکاری اجتماعی، دستهبندی نظریههای مددکاری اجتماعی و مفاهیم اساسی در مددکاری اجتماعی را تبیین کرده و اصول مددکاری اجتماعی، ارزشهای مددکاری اجتماعی و کار ابزارهای مددکاری اجتماعی را بررسی میکند.
نویسنده در فصل سوم با عنوان «امداد فرهنگی» به مباحثی همچون ابعاد اساسی امداد فرهنگی، موضوع امداد فرهنگی، فاعل و غایت امداد فرهنگی و تنیدگی امداد فرهنگی با انواع دیگر امدادگری میپردازد.
«حاشیه نشینی» عنوان فصل چهارم از بخش اول کتاب حاضر است که در آن سنخ شناسی دیدگاههای مرتبط با حاشیه نشینی، علل شکلگیری حاشیه (عمیق و سطحی، ایران و جهان) و پیامدهای حاشیهنشینی بر ساکنین این مناطق مورد تاکید قرار گرفته است.
دومین و آخرین بخش از این کتاب با عنوان «تجربیات روحانیون امدادگر فرهنگی حوزه حاشیه» مشتمل بر پنج فصل است؛ فصل اول با عنوان «روش تحقیق» کلیات روش تحقیق، تحلیل مضمون، تجربه نگاری و فرایند انجام تحقیق را شرح میدهد.
فصل دوم با عنوان «اعتقادات و ارزشهای روحانیون امدادگر فرهنگی» پس از بیان مقدمه، مضمون فراگیر «دین پایگی، دلبستگی عمیق به ارزشهای دینی و التزام عملی به آنها» و مضمون فراگیر «مردمداری و نگاه ارزش مدار به مفهوم خدمت و افتخار به مسیر منتخب» را به رشته تحریر درآورده است.
نویسنده در فصل سوم با عنوان «هویت و شایستگیهای محوری» استحکام و پویایی شخصیتی و توان انطباق با شرایط خاص مناطق حاشیه نشین و افراد آن و دارا بودن تجارب مختلف و نزدیک به سبک زندگی حاشیه نشینان و توان مبارزه با برزخ هویتی افراد در مناطق حاشیه(برزخ هویتی شهر و روستا) را بررسی میکند.
فصل چهارم با عنوان «ارتباط با محیط و مخاطبین» شناسایی مشکلات و رذائل مناطق حاشیه، مبارزه با فرهنگ فقر و ارتقای سطح کیفیت زندگی حاشیه نشینان و خودیاری، توانمندسازی و ارتقای مهارتهای شغلی و ارتباطی را بیان کرده و تبلیغ موثر و بهرهگیری از سازوکارهای بومی و متناسب با مناطق حاشیه و سازگاری با محیط حاشیه و سلوک و تعامل خادمانه را به نگارش درآورده است.
پنجمین فصل از بخش دوم کتاب مذکور با عنوان «ویژگیهای ساختاری و فرایندی و بهرهگیری از ظرفیتها» مضمون فراگیر مسجد محوری و رویکرد حکمرانی محلی، مضمون فراگیر جغرافیای ارتباطی و امنیتی مناطق حاشیه و مدیریت تعارضات و مضمون فراگیر بسیج منابع و امکانات و بهرهگیری از همبستگی و عرق اجتماعی حاشیه نشینان را تبیین میکند.
علاقه مندان برای خرید اینترنتی این کتاب می توانند به نشانی اینترنتی http://shop.isca.ac.ir مراجعه کنند.