به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، طی روزهای اخیر شاهد برگزاری دو همایش بینالمللی با موضوع غزه و با میزبانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی کشورمان بودیم. «وحدت در سایه قدس» در آنکارای ترکیه و «طوفان الاقصی؛ بیداری وجدان بشری" در مالزی، عنوان این دو همایش بود.
همایش «وحدت در سایه قدس» در ترکیه با استقبال گسترده و با حضور نمایندگان مجلس، رؤسای احزاب، استادان دانشگاه، سازمانهای مردمنهاد، فعالان سیاسی و فرهنگی و دیپلماتهای خارجی مقیم این کشور در سالن اجتماعات هتل دیوان آنکارا برگزار شد.
در این نشست که بههمت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آنکارا برگزار شد، علاوه بر سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه، سفیر آفریقای جنوبی، پروفسور محمود ارول کلیچ مدیرکل مؤسسه فرهنگی و هنری سازمان کشورهای اسلامی و تمل کارا ملا اوغلو دبیرکل حزب سعادت ترکیه سخنرانی کردند. حضور پررنگ خبرنگاران و اصحاب رسانههای ترکیهای و بینالمللی، از نقاط برجسته این نشست بود.
موضوع غزه یک دستور کار بینالمللی است
محمدحسن حبیباللهزاده سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه بهعنوان اولین سخنران این نشست با اشاره به اهمیت نامگذاری جمعه آخر ماه مبارک رمضان بهعنوان روز جهانی قدس از سوی امام خمینی(ره) گفت: برگزاری نشستها در حمایت از مردم تحتستم فلسطین حائز اهمیت و درخور تشکر است. آزادی قدس از دغدغههای مرحوم امام است. آزادی فلسطین و قدس شریف از محوریترین دغدغه آن رهبر حکیم بود. در حالی که بسیاری تلاش میکردند موضوع فلسطین را به دعوای مردم تحتستم در یک بخش از فلسطین با یک دولت اشغالگر و مستبد منحصر کنند، اقدام امام خمینی(رحمة الله علیه) در نامگذاری روز جمعه آخر رمضان بهعنوان روز جهانی قدس باعث شد مسئله اشغال سرزمین فلسطین و قدس شریف را به یک مسئله جهانی تبدیل کند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در آنکارا وضعیت امروز فلسطین را یک موضوع و دستور کار بینالمللی دانست و افزود: طغیان فلسطینیها، ناشی از خشم این مردم در برابر بیش از هفت دهه اشغالگری، نقض حق تعیین سرنوشت، محاصره غزه، احداث دیوار حائل، کوچ اجباری، ترور مجاهدین فلسطینی، نابودی اراضی کشاورزی، توسعه غیرقانونی شهرکنشینی، تغییر بافت جمعیتی قدس شریف، لغو مجوز اقامت دائم فلسطینیها در قدس، محاکمه فلسطینیها در دادگاههای نظامی و غیره است. در تمام این سالها رژیم آپارتاید و اشغالگر صهیونیستی اقدامات جنونآمیز را نه علیه مردم فلسطین بلکه علیه انسانیت انجام داد.
با آزادی فلسطین، ما هم آزاد میشویم
دومین سخنران این مراسم خانم دیپو لتساتسی دوبا سفیر آفریقای جنوبی در ترکیه بود که با تقدیر از برگزاری نشست وحدت در سایه قدس توسط سفارت جمهوری اسلامی ایران در ترکیه گفت: معتقدم اکثر ما در این اتاق احساس همدلی مشترکی برای انسانیت داریم که ما را در همان مسیر نوری که به صلح در دنیای ما میانجامد گرد هم میآورد. بهعنوان افرادی که امتیاز تأثیرگذاری بر سیاستها را داریم، مسئولیت داریم که رفاه برادران و خواهران خود را صرفنظر از منطقه جغرافیایی آنها مورد توجه قرار دهیم.
سفیر آفریقای جنوبی در ترکیه با اشاره به مبارزات مردم آفریقا علیه آپارتاید و نژادپرستی و حمایت جمهوری اسلامی ایران از این مبارزات گفت: جمهوری اسلامی ایران همچنان دوست ارزشمند و برادر قابل اعتماد آفریقای جنوبی است و آفریقای جنوبی ایران را بهعنوان یک شریک مهم در ارتقای اقتصادهای جهانی و رسیدگی به بیعدالتیهای جهانی، بهویژه در خاورمیانه میداند.
وی با اشاره به جنگ و خونریزی در منطقه غرب آسیا و فلسطین گفت: آزادی ما تا زمانی که مردم فلسطین آزاد نشوند کامل نمیشود. آفریقای جنوبی بر این عقیده است که هیچ انسانی شایسته محوشدن از روی زمین نیست. هر انسانی حق دارد زندگی کند و با او باید با احترام، کرامت و برابری رفتار شود. در این زمینه، ما صلح را برای مردم فلسطین و بازگرداندن سرزمینهایشان به آنها در درون مرزهای 1967، متصور هستیم.
به سفیر اسرائیل گفتیم؛ "کنوانسیون اجتناب از نسلکشی را نقض کردید"
سفیر آفریقای جنوبی با اشاره به دعاوی مطرحشده دیوان بینالمللی دادگستری اظهار داشت: علاوه بر بیانیههای جاری در مجامع چندجانبه، در بیست و دومین نشست مجمع کشورهای عضو اساسنامه رم دادگاه کیفری بینالمللی و در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای امنیت اعلام کردیم که اقدامات اسرائیل میتواند به نسلکشی تبدیل شود و بر این اساس یادداشتی را در 9 نوامبر 2023 به سفیر اسرائیل دادیم با این مضمون که اسرائیل کنوانسیون اجتناب از نسلکشی را نقض کرده است، اما اسرائیل اتهام ما را رد کرد. پس از آن، پارلمان آفریقای جنوبی تصمیم گرفت روابط دیپلماتیک خود با اسرائیل را تا زمانی که اسرائیل آتشبس در غزه را بپذیرد، متوقف کند.
وی اضافه کرد: در 8 دسامبر 2023، کابینه آفریقای جنوبی توصیه کرد که آفریقای جنوبی علیه اسرائیل در دیوان بینالمللی دادگستری مطابق با کنوانسیون 1948 در مورد پیشگیری و مجازات جنایت نسلکشی ("کنوانسیون نسلکشی") در رابطه با رفتار اسرائیل در این زمینه اقدام کند. درخواست آفریقای جنوبی از دیوان بینالمللی دادگستری در 29 دسامبر 2023 بر این اساس انجام شد که هم آفریقای جنوبی و هم اسرائیل طرفهای کنوانسیون نسلکشی هستند، که مقرراتی را برای اختلافات بین طرفین در مورد تفسیر، اعمال یا اجرای کنوانسیون تعیین میکند.
سفیر آفریقای جنوبی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سایر اقدامات آفریقای جنوبی در حمایت از مردم فلسطین گفت: دفاع مستمر آفریقای جنوبی از مردم فلسطین بازتاب فریاد نسلهای گذشته، حال و آینده است.
پروفسور کلیچ: مظلومیت غزه را باید خانه به خانه فریاد زد
سومین سخنران این همایش پروفسور محمود ارول کلیچ مدیرکل مؤسسه فرهنگی و هنری سازمان کشورهای اسلامی (ارسیکا) بود که با تشریح وضعیت سرزمینهای فلسطینی در دوره عثمانی گفت: تمام اسناد و مدارک مالکیت فلسطینیها بر این سرزمین موجود است و این منطقه براساس اسناد حقوقی متعلق به مردم فلسطین است و فلسطین با توطئه و شیطنت انگلیسیها برای غارت این سرزمین حاصلخیز توسط آنان اشغال شد و در این مدت با فجیعترین شکل ممکن ظلم، قتل و غارت علیه مردم فلسطین تداوم دارد.
همایش طوفانالاقصی در کوالالامپور
همایش بینالمللی "طوفان الاقصی؛ بیداری وجدان بشری" نیز در کوالالامپور کشور مالزی برگزار شد. حبیبالله ارزانی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مالزی، گفت: اجلاس بینالمللی طوفان الاقصی با حضور دهها سازمان مردمنهاد، علما، اندیشمندان، نماینده ویژه کشورمان و چند کشور آسیایی در کوالالامپور برگزار شد.
وی افزود: مجمع جهانی تقریب با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، سازمانهای مشورتی مردمنهاد مالزی، مؤسسه پیشرفته مطالعات اسلامی و شورای علمای مسلمان مالزی، همایش "طوفان الاقصی؛ بیداری وجدان بشری" را همزمان با آخرین جمعه ماه رمضان در کوالالامپور برگزار کرد. این همایش در دو بخش صبح و عصر برگزار شد و سپس میزگرد تخصصی برای حل مشکلات مسلمانان غزه تشکیل شد. سخنران رسمی این همایش حجتالاسلام حمید شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی بودند. سید ابراهیم سید نوح عضو انجمن حزبی فلسطین در پارلمان مالزی، چیگو محد عظمی عبدالحمید رئیس شورای مشورتی اسلامی مالزی، آقای ابوشماله عضو نهاد سمنهای تخصصی فلسطین، خانم سعاد قابن مسئول بخش فلسطین شورای ماپیم، آقای چوآ تیان چانگ سخنگوی دبیرخانه همبستگی فلسطین (SSP)، دکتر احمد بدری قائممقام مؤسسه پیشرفته مطالعات اسلامی IAIS و مسلم عمران نماینده حماس در کشور مالزی به سخنرانی پرداختند.
وی گفت: در این همایش سخنرانان ضمن محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی، بر چند نکته محوری از جمله توقف حملات وحشیانه صهیونیستها علیه مسلمانان مظلوم فلسطین، رفع انسداد شهر غزه بهمنظور ارسال کمکهای بشردوستانه، وحدت مسلمانان جهان در موضوع غزه، منع استفاده از کالاهای اسرائیلی و تعلیق انجام هرگونه امور سیاسی با اسرائیل تأکید کردند.
رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مالزی، با اشاره به اینکه تنها راه صلح، امنیت و ثبات پایان دادن به استعمار صهیونیستی است، گفت: دولتها باید از تمام فعالیتهای بشردوستانه بهنفع فلسطین حمایت کنند. نمایندگان جهان اسلام در اجلاس بینالمللی طوفان الاقصی در مالزی در قالب بیانیه پایانی با اشاره به آخرین جمعه ماه مبارک رمضان از سوی امام خمینی رهبر فقید و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران بهعنوان روز جهانی قدس بر حضور گسترده، متفاوت و پررنگ مردم دنیا در راهپیمایی این روز جهانی تأکید کردند.
ارزانی ادامه داد: روز گذشته نیز همزمان با آخرین جمعه ماه مبارک رمضان مردم مالزی با حضوری بیسابقه و پررنگ مقابل سفارت آمریکا تجمع کردند و موج خشم و انزجار جهانی علیه نسلکشی رژیم صهیونیستی را نشان دادند.