باغاتی که از زمهریر بیمهری به خواب عمیق زمستانی فرو رفتند
سه سال پیش همین روزها، سرمایی بیسابقه به اراضی کشاورزی شهرستانهای داراب، زرین دشت، جهرم، قیرکارزین و فیروزآباد آسیب زد و خساراتی را به کشاورزان وارد کرد.
بر اثر افت ناگهانی و شدید دمای هوا، باغات و اراضی کشاورزی دچار سرمازدگی گسترده شدند که این شرایط در مناطق گرمسیری چون شهرستان داراب بیسابقه بود.
زمهریر زمستانی چنان درختان مناطق جنت شهر، فورگ و فسارود داراب را نشانه رفته بود که کشاورزان و باغداران منطقه تا مدتها درگیر خسران شدند.
مرکبات و بخشی از نخیلات اقلیم گرمسیر شهرستان داراب، از این سرمای بیسابقه و سنگین دچار شوک شده و رنگپریده و شکننده شدند.
باغات در پی سرمازدگی زمستان 99 به طور کلی خشک شد
یک بحران اقلیمی و 3500 کشاورز خسارتدیده
این بحران اقلیمی گریبان سه هزار و 500 نفر از کشاورزان داراب را گرفت و به گفته برخی از کشاورزان بومی، باغات بخش فورگ با خاک یکسان شده و چیزی از آن باقی نمانده است. بر اساس بررسی انجام شده، احیای این باغات حداقل پنج سال زمان نیاز داشت.
این موضوع از طریق فرمانداری ویژه داراب به استانداری منتقل شد و پس از تشکیل ستاد بحران، مسئولان جهاد کشاورزی از وزراتخانه و مرکز استان، همچنین رئیس ستاد بحران کشور به داراب سفر کرده و از نزدیک میزان خسارات را برآورد کردند.
2600 هکتار از اراضی باغات فورگ و فسارود به خواب زمستانی رفتند!
طبق اعلام رسمی، میزان خسارات وارده در باغات و مزارع فورگ و فسارود، ۵۰۰ میلیارد تومان برآورد شد.
به گفته فرماندار وقت داراب، سرمازدگی موجب شد ۶ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی باغات بخش فورگ و فسارود دچار آسیب شوند که در این راستا، ۳ هزار و ۵۰۰ کشاورز خسارتزده شدهاند.
اصغر فرودی ادامه داد: ۱۵۰۰ هکتار از اراضی خسارتدیده، بیمه محصول و بیمه تنه درخت هستند و ۱۵۰۰ هکتار دیگر فقط بیمه محصول میباشند و مابقی بیمه نیستند.
وی بیان کرد: این معضل از طریق استانداری به هیات دولت انتقال یافت و مقرر شد به منظور حمایت از کشاورزان خسارتدیده، مبلغی به عنوان بلاعوض و یا تسهیلات ارزانقیمت در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
زمهریر زمستانی چنان درختان مناطق جنت شهر را نشانه رفت که کشاورزان منطقه تا درگیر خسران شدند
رئیس سازمان مدیریت بحران وزارت کشور نیز طی بازدید از باغات خسارت دیده ی ناشی از سرمازدگی گفت: اگر حجم خسارت به این گستردگی را ندیده بودم، باور نمی کردم، امیدوارم بتوانیم ساز و کاری فراهم کنیم که بخشی از این مشکلات پیش آمده را برای باغداران کم کنیم.
اسماعیل نجار افزود: طی مذاکره با رئیس صندوق بیمه کشاورزی، تقاضا کردیم پرداخت حق بیمه خسارت دیدگان از محل صندوق بیمه کشاورزی در دستور کار قرار بگیرد.
وی اظهار داشت: بر اساس بند خ ماده ۳۳ قانون برنامه ششم، امیدواریم بتوانیم اعتبار لازم را از دولت محترم تأمین کنیم و استمهال تسهیلات افراد خسارت دیده از سرمازدگی صورت بگیرد.
به دنبال پیگیری خبرنگار فارس، رئیس وقت سازمان جهاد کشاورزی فارس، نماینده و فرماندار وقت شهرستان، قولهایی برای حمایت از کشاورزان خسارتدیده دادند و مقرر شد تسهیلات بلاعوض برای آنها در نظر گرفته شود. قولهایی که به نظر میرسد پس از گذشت سه سال آن طور که شایسته است، عملی نشده و مشکل کشاورزان خسارتدیده همچنان پا برجا است.
حضور مسؤولان دردی از کشاورزان دوا نکرد
فدایی، یکی از کشاورزان بخش فورگ داراب در گفتگو با خبرنگار فارس گفت: زمانی که باغات منطقه ما دچار سرمازدگی شدید شد، فرماندار وقت، نماینده بیمه از تهران و رئیس ستاد مدیریت بحران کشور آمدند و از نزدیک وضعیت را دیدند، اما حضور مسؤولان دردی از کشاورزان دوا نکرد.
وی با بیان اینکه وعدهها عملی نشد و کمکی به کشاورزان نکردند، افزود: به ما گفتند که آقای نوبخت با دریافت اعتبارات مخالفت کرده، اگر چنین بود با تغییر دولت و رفتن مسؤولان قبل، باید خسارت کشاورزان جبران میشد اما این اتفاق نیفتاد و کشاورزان در این زمینه، همچنان بدون پشتوانه هستند.
این کشاورز دارابی تصریح کرد: باغات ما در پی سرمازدگی زمستان 99 به طور کلی خشک شد و مرکبات و دیگر محصولات باغی کشت نمیکنیم بلکه به کاشت گندم روی آوردیم.
فدایی با اشاره به اینکه تعداد کشاورزان خسارت دیده زیاد بود، اظهار داشت: البته در این میان روند نادرست محاسبه، به ضرر کشاورزان تمام شد.
وی اضافه کرد: چرا که برای تعدادی از کشاورزان، وسعتی بیشتر از خسارت واقعی آنها در نظر گرفته شد تا وضعیت را بغرنجتر نشان دهند اما این موضوع باعث شد که خسارتدیدگان واقعی هم به حق خود نرسند.
خلف وعده بانک و افزایش خسارات
این کشاورز با اشاره به مشکلاتی که در پس از خسارات وارده ایجاد شده، گفت: یک واحد مسکونی در داراب داشتم که آن را فروختم تا اقساط بانک کشاورزی را بدهم، بانک گفت مبلغی پول بدهید تا به شما وام بدهیم که یک و نیم میلیارد تومان جور کردیم اما بعد از آن وقتی برای وام مراجعه کردیم، گفتند فعلا اعتباری برای وام نیست! در حالی که خانه خود را فروخته بودم و الان قیمت آن حداقل 2 برابر شده است.
فدایی بیان کرد: در حال حاضر بیشتر درآمد ما برای کمپرسور و قنات هزینه میشود، البته جهاد کشاورزی هم تا حدی حمایت کرده اما تخصیص اعتبار معمولا از سطوح بالاتر شکل میگیرد و جهاد داراب در این زمینه اختیارات زیادی ندارد.
سرمازدگی موجب شد ۶ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی باغات بخش فورگ دچار آسیب شوند
افت قیمت محصولات و ضرر کشاورزان
وی با اشاره به کشت پاییزه و نوسان نرخ گندم گفت: دولت در مهر ماه جاری، قیمت گندم را کیلویی 19 هزار و 500 تومان اعلام کرد اما طی روزهای اخیر گفتند نرخ گندم به ازای هر کیلو، 17 هزار و 500 تومان است. چرا یک نرخ ثابت برای گندم معین نمیشود؟
فدایی ادامه داد: سال گذشته ذرت را کیلویی 12 هزار تومان میفروختیم اما امسال می گویند کیلویی 9 هزار و 500 خریداری میشود و هزینه حمل و نقل از فورگ به داراب نیز به عهده کشاورز است; حال با وجود تورم، در نظر بگیرید با افت قیمت خرید محصولات، کشاورزان چقدر متضرر میشوند.
وی تصریح کرد: پیشبینی هواشناسی نیز اشتباه از آب درآمد و این موضوع هم برخی از کشاورزان را متضرر کرد.
فدایی گفت: دیمکاران با این پیشفرض که بارندگی خوبی در راه است، گندم و دیگر محصولات دیمی را کاشتند اما نیامدن باران، خسارتبار بوده است.