۱۷ دی ۱۴۰۲ - ۱۵:۴۴
کد خبر: ۷۴۹۱۴۷
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح کرد؛

ضرورت توجه حکمت‌بنیان به فعالیت‌های حوزه گردشگری و صنایع دستی

ضرورت توجه حکمت‌بنیان به فعالیت‌های حوزه گردشگری و صنایع دستی
حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در چهارمین نشست تخصصی و کارگاه آموزشی معاونان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی حضور یافت و بر توجه حکمت‌بنیان به فعالیت‌های حوزه گردشگری تاکید کرد.
 
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، در این نشست با تبریک ولادت با سعادت حضرت فاطمه زهرا(س) و گرامیداشت یاد و خاطره شهید سلیمانی اظهار کرد: در موضوعات فرهنگی باید نگاه حکمت بنیان داشته باشیم، در این مسیر باید چهار رکن حکمت، معرفت، صنعت، معیشت در سه قلمرو میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را مورد توجه قرار دهیم.
وی ادامه داد: ایران ۳۰۰ نوع صنایع دستی دارد و هیچ کشوری اندازه ایران انواع صنایع دستی ندارد، باید چهار ساحت حکمت، معرفت، صنعت، معیشت در صنایع دستی مدنظر باشد. متاسفانه 100 نوع صنایع دستی در ایران به فراموشی سپرده شده است و برخی حتی دیگر وجود ندارند در این زمینه باید تدبیر لازم صورت گیرد. از طرفی ایران اماکن گردشگری، ملی و مذهبی زیادی دارد که بی نظیر است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: ظرفیت حکمی در میراث فرهنگی کم نیست ولی اینکه چقدر این میراث را جهانی کرده‌ایم، اهمیت دارد، البته جهانی کردن میراث فرهنگی به ثبت یونسکو خلاصه نمی شود- که البته خوب است- اما برای معرفی باید تولید محتوای مناسب صورت گیرد و نسبت میراث فرهنگ با حکمت را برای علاقه‌مندان بگوییم.
وی اضافه کرد: حکمت مفهوم کاملا ایرانی و اسلامی است، حکمت فراتر از فضیلت است، حکمت علم نافع مبتنی بر خرد ناب است. خرد ناب نیز معادل «لبّ» در زبان عربی است، خرد ناب هم مجموعه عقل نظری، عقل عملی، عقل معاش و عقل معاد است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در قرون وسطی عقل معاد مدنظر بود، در دوره مدرن متناسب با نظرات دکارت عقلانیت نظری و ریاضی مورد تاکید بود، کانت عقل عملی را جلوه گر کرد، وبر هم عقل معاش را مطرح کرد، هایر ماس عقلانیت ارتباطی را مدنظر قرار داد، بنابراین عقل مدرن سیر تطور عقل از دکارت تا هابرماس است، همانطور که مشخص است عقل معاد در دوره مدرن به فراموشی سپرده شده اما عقلی که در حکمت مطرح است خرد ناب مبتنی بر چهار عقل نظری، عملی، معاش و معاد است. میراث فرهنگی ایران نیز همواره مبتنی بر حکمت بوده است. باید با نگاه حکمت بنیان به میراث، گردشگری و صنایع دستی توجه کنیم چراکه برای جهانیان حرف ما در مورد حکمت مهم است، باید آرا اندیشمندان در موضوع میراث فرهنگی را بر مبنای حکمت بنیان مطرح کنیم.
استاد خسروپناه ادامه داد: برای اینکه میراث فرهنگی حکمت بنیان باشد باید فناوری حکمرانی فرهنگی در دستور کار باشد اگر رویکرد حکومت محورانه و سلسله مراتبی را در پیش بگیریم، هدف حکمت بنیان محقق نمی شود. برای حکمت بنیان بودن باید مشارکت حداکثری مردم و ذینفعان در دستور کار باشد، مردم و ذینفعان باید در سیاست گذاری، تنظیم گری و تصدی گری حضور داشته باشند.
وی بیان کرد: نیاز به تدوین اسناد ملی در حوزه‌های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی داریم هر سه سند با مشارکت میراث فرهنگی در حال تدوین است. مثلا سند ملی صنایع دستی با مشارکت ۱۳۰۰ نفر در حال تدوین است اینگونه جامعیت، حکمت، مدنظر است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: یکی از مقوله های مهمی که می‌تواند به ثروت کشور بیفزاید موضوع مالکیت فکری است که اگر شکل بگیرد خیلی از موانع برطرف می شود.
ارسال نظرات