قانون جوانی جمعیت در دانشگاهها چگونه پیاده میشود؟
به گزارش گروه جمعیت و تعالی خانواده خبرگزاری رسا، قانون جوانی جمعیت مصوب آبان ۱۴۰۰ که از سوی سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شد، بر اساس اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی در یک کمیسیون مشترک در مجلس بررسی شد و پس از موافقت نمایندگان با اجرای آزمایشی آن به مدت هفت سال در دهم آبان ۱۴۰۰ به تأیید شورای نگهبان رسید.
در این قانون تمام وزارتخانهها و دستگاههای زیرمجموعه دولت موظف شدهاند تا دستورالعملها، برنامهها و منشورهای مرتبط با خانواده، فرزندآوری و جمعیت را در چهارچوب مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی تهیه و در زمان مقرر ارائه کنند.
دانشگاهها در ماده ۷ و تبصره ۱ و ۴ این ماده ملزم شدند ۱۰ درصد از اعتبارات اختصاصی و همچنین ۱۰ درصد از اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای سالانه خود را صرف ساخت خوابگاه های متاهلی، تکمیل، تعمیر و تجهیز برای دانشجویان کنند.
در این بین مسؤولان وزارت علوم هم میخواهند برای همراستایی با قانون جوانی جمعیت از جامعه دانشگاهی حمایت کنند.
درباره این موضوع با روح الله رازینی رئیس مرکز نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت وزارت علوم به گفتوگو پرداختیم.
روح الله رازینی رئیس مرکز نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت وزارت علوم گفت: برای حمایت از قانون جوانی جمعیت یک بخشی از آن بحثهای فرهنگی است، که باید تحت عنوان برنامههای فرهنگی،توجیه جوانان و تقویت امید آفرینی، جنسهایی از این فضا را داشته باشیم.
وی افزود: محوریترین رکن در دانشگاه برای راهبری دانشگاه نیز اساتید و اعضای هیأت علمی هستند و در هر زمینهای که در دانشگاه وجود دارد و نیاز به تغییر و تحول دارد با محوریت اساتید کار پیش رود و مدیران دانشگاه هم از اساتید دانشگاه هستند و قبل از اینکه مدیر باشند، استاد دانشگاه هستند.
رازینی ادامه داد: در حوزه فرهنگی و بحث ازدواج نیاز به توجه جدی در زیرساختهای حمایتی داریم، اعم از تسهیلات خوابگاه متاهلی که در دوره جدید به آن توجه شده است.
اما نظر معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری چیست؟
پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز گفت: قانون جوانی جمعیت دارای بخشهای مختلفی است که یک بخش آن مربوط به تحقیقات و پژوهش است و ما در شورای عتف سعی کردیم وظایف خودمان را در برش علم و فناوری طرح جوانی جمعیت انجام دهیم که در این راستا یک طرح تصویب و از سوی رئیس جمهور به عنوان رئیس شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری ابلاغ شد.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: منابع مالی این مصوبه هم در ماده ۲۹ قانون جوانی جمعیت پیشبینی شده است.
راههای بسیار برای حمایت از قانون جوانی جمعیت
محمدعلی زلفیگل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز معتقد است: راههای بسیاری برای انجام تکالیف واگذار شده قانون حمایت از جوانی جمعیت به روسای دانشگاهها و آموزش عالی وجود دارد و میتوان چندین کار در این زمینه انجام داد.
وی ادامه داد: یکی از راهها این است که رشتههای مرتبط با خانواده و جمعیت را در دانشگاهها تاسیس کنیم و رشته، دانشکدههای مرتبط را ایجاد کنیم. تاسیس خوابگاههای متاهلی، حمایت از خانمهایی که در آموزش عالی چه به عنوان کارمند و چه به عنوان عضو هیأت علمی مشغول به کار هستند نیز راهکار دیگری است.
قانون حمایت از جوانی جمعیت و خوابگاه دانشجویی
مسعود گنجی رئیس صندوق رفاه دانشجویان نیز گفت: قانون حمایت از جوانی جمعیت برای کسانی که متاهل هستند و متاهل میشوند، وام ودیعه مسکن و بودجه آن امسال در مجلس تدارک دیده شده است و به امید خدا به زودی ماده ۸ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را اجرایی خواهیم کرد و مبلغی که ستاد جمعیت تصمیم گرفته به سازمان ابلاغ کرده و به محض اینکه به ما ابلاغ شود آن را اجرایی میکنیم و امیدواریم باعث شود دانشجویان ما به راحتی خانه بگیرند و به تحصیل خود ادامه دهند.
وی افزود: قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» مصوب مجلس شورای اسلامی راه را برای خوابگاه سازی در دانشگاهها هموار کرد بطوریکه دانشگاهها هر چند وقت یک بار کلنگ زنی خوابگاهها را انجام میدهند.