۵ پیام مهم تمدنی غدیر خم
به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین محمد تقی سبحانی رئیس بنیاد بینالمللی امامت در همایش غدیر در گستره فرهنگ و تمدن اسلامی که صبح امروز در سالن امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی با تاکید بر تاریخ و مذاهب اسلامی برگزار شد، با اشاره به اینکه مطالعات در زمینه غدیر خم دارای ابعاد مختلفی است، اظهار داشت: گاهی مسئله غدیر خم را به مثابه رخداد تاریخی مهم و تاثیرگذار در تاریخ به حساب آورده می شود و گاهی نیز غدیر را به عنوان اصل اساسی دین و سایر اصول میدانیم که در امتداد رسالت پیامبر گرامی اسلام، امامت نیز به عنوان آخرین رکنی که اتمام نعمت بوده است، مورد بررسی قرار میگیرد.
وی افزود: گاهی هم می توان واقعه غدیر را از زاویه دیگری مورد مطالعه قرار داد و شاید امروز این زاویه است که میتواند پیام غدیر را نه تنها در درون جامعه شیعی و جامعه مسلمین؛ بلکه به عنوان یک پیام جهانی ارسال کند و آن این است که غدیر یک پیام بزرگ انسانی است.
رئیس بنیاد بینالمللی امامت با اشاره به امکان دستهبندی پیامهای غدیر به پیامهای فردی، اجتماعی و سیاسی بیان داشت: یکی از پیامهای بسیار مهم غدیر خم پیامهای تمدنی آن است و امروزه باید بیش از هر زمان دیگری به این بُعد از پیام غدیر توجه ویژه ای داشته باشیم که پیامهای تمدنی غدیر را می توان در ۵ پیام مهم خلاصه کرد.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی اولین پیام غدیر را تمدن برپایه انسان برای انسان دانست و ابراز کرد: تمدن برپایه انسان برای انسان، اولین پیام غدیر است؛چراکه قرآن کریم وقتی از رسالت دین سخن به میان میآورد، غایت دین را به انسانها برمیگرداند و تجلی حضور دین در صحنه انسانیت، حضور معارف الهی در بستر حیات انسانی در پیام غدیر نهفته است و تمدنی که برای انسان و با پای انسان نباشد از دیدگاه غدیر، تمدن مطلوب نیست.
وی در ادامه افزود: در آیات مرتبط با غدیر خم بارها از تعبیر دین استفاده شده است که آیه اکمال از جمله این آیات است و دین از نظر خداوند دین الله است؛ اما وقتی سخن از غدیر و ولایت است دین الله تبدیل به دینکم میشود و تخاطب دین به انسان آمده و انسان محور دین قرار میگیرد.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی اظهار داشت: پیام دوم تمدنی غدیر این است که برای تحقق تمدن انسانی و حضور دین در صحنه زندگی، نیازمند واحد اتصال آسمان و زمین هستیم و باید این اتصال، اتصال مستمر باشد که اگر چنین نباشد، دین زنده و پویا نخواهد ماند و انسان هبوط یافته برای رسیدن به آسمان نیاز به اتصال مستمر دارد که واقعه غدیر این اتصال را برقرار کرده است.
رئیس بنیاد بینالمللی امامت افزود: پیام سوم غدیر این است که اتصال مستمر برای تحقق تمدنی اسلامی با حضور انسان تاریخی رخ میدهد و اگر قرار است که دین در زیست مردم آمده و تحقق پیدا کند، نیازمند به وجود انسانی است که امر هدایت و تحقق دین را بر عهده داشته باشد و ولایت یک پیام دارد که اجرای تمدن نیاز به الگوی عملی است و اگر اندیشههای دینی در قالب الگو و مدل عینی قرار نگیرند، هیچ وقت دین تحقق پیدا نمیکند.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی بیان داشت: پیام چهارم غدیر تحقق تمدن و جامعه اسلامی بدون کششها و کوششها و ستیزها و سازشها امکانپذیر نیست؛ چنانکه قرآن کریم میفرماید برای تحقق تمدن اسلامی و انسانی نیاز به ستیز و سازش است و قطعاً شکلگیری تمدن در حاشیه اتفاق نمیافتد و باید محوریت ولی الهی در جنگ و پیکار بین حق و باطل یاری رسانده شود.
رئیس بنیاد بینالمللی امامت در پایان با اشاره به پنجمین پیام تمدنی واقعه غدیر خم اظهار داشت: تشکیل جامعه مومنان با همدیگر بر اساس ارزشها آرمانهای اسلامی بر محور ولی الهی، یکی از پیام های مهم تمدنی غدیر خم میباشد که لازم است مورد توجه قرار گیرد.