۰۶ تير ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۲
کد خبر: ۷۳۶۹۹۹

۴۸ ساعت پس از شورش واگنر؛ روسیه در چه شرایطی است؟

۴۸ ساعت پس از شورش واگنر؛ روسیه در چه شرایطی است؟
شورش «واگنر» در روسیه به‌ رغم انتظارات غربی‌ها و پیش‌بینی‌های زودهنگام، حاکمیت این کشور را در داخل و در جبهه اوکراین متزلزل نکرد.

روسیه یکشنبه توانست پیشروی گروه واگنر--سازمان نظامی خصوص تحت امر «یوگنی پریگوژین»--به سمت مسکو و بحرانی که می‌توانست بر جنگ روسیه در اوکراین تاثیر بگذارد را متوقف کند.

بعد از توافق حاصل شده با میانجیگری «الکساندر لوکاشنکو» رئیس‌جمهور بلاروس، واگنرها از منطقه «روستوف» که مدعی تصرف آن بودند، عقب‌نشینی کردند و به اوکراین جایی که در ماه‌های گذشته مشغول جنگ بودند، بازگشتند. طبق این توافق، پریگوژین که زمانی از نزدیکان پوتین بود، برای اقداماتی که وی خیانت توصیف کرد، تحت پیگرد قانونی قرار نخواهد گرفت.

 

 

بازگشت آرامش به روسیه

چهل‌وهشت ساعت پس از شورش واگنر و ۲۴ ساعت بعد از پایان آن با عقب‌نشینی نیروهای این گروه، صبح امروز دوشنبه (۲۶ ژوئن) کمیته ملی ضدتروریسم روسیه از لغو رژیم عملیات ضد تروریستی در مسکو و منطقه مسکو و بازگشت شرایط به حالت عادی در پایتخت روسیه خبر داد. 

این نهاد در بیانیه‌ای اعلام کرد در حال حاضر وضعیت در منطقه مسکو باثبات است و محدودیت‌های موقت در محدوده مسکو و منطقه مسکو لغو شده است. رسانه‌های محلی هم به نقل از سرویس امنیت فدرال روسیه اعلام کردند رژیم‌های مشابه در مناطقی مثل «ورونژ» لغو شده است. 

پیش‌تر گزارش شده بود نیروهای روس که برای حفاظت از پایتخت روسیه در این منطقه مستقر شده بودند، یکشنبه پس از عقب‌نشینی نیروهای واگنر، این منطقه را ترک کردند و تردد به حالت عادی بازگشته و موانع و ایست‌های بازرسی برداشته شده است.

همچنین همزمان با آرام شدن اوضاع در روسیه، نیروهای ویژه چچنی که برای کمک به ارتش روسیه عازم «روستوف» شده بودند، از این منطقه خارج شدند.

 

در نشانه‌ای دیگر از بازگشت آرامش به روسیه و عادی شدن اوضاع، «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه صبح دوشنبه در اولین حضور در انظار عمومی پس از شورش واگنر، به نیروهای روسی حاضر در عملیات نظامی این کشور در اوکراین سر زد.

 حضور وزیر دفاع روسیه در خط مقدم جنگ اوکراین در شرایطی انجام شده که تنش‌ها بین او و «یوگنی پریگوژین» رئیس گروه واگنر طی هفته‌های اخیر بارها خبرساز شده بود و شورش این گروه را در پی داشت.

رئیس واگنر پیش از آغاز شورش مدعی حمله وزرات دفاع روسیه به مواضع نیروهایش و کشته شدن تعداد زیادی از آن‌ها شده بود. پس از آغاز شورش و حرکت نیروهای پریگوژین به سمت داخل خاک روسیه هم وی گفته بود شویگو باید در میدان سرخ مسکو به دار آویخته و در کنار لنین دفن شود.

در تصاویر منتشر شده از بازدید شویگو، وی در حال دریافت گزارش وضعیت نظامی، مطالعه نقشه‌ها و سوار بر بالگرد برای بازرسی از پایگاه‌های نظامیان روسیه دیده می‌شود. 

ناامید شدن امید کی‌یف و متحدان غربی‌اش

اوکراینی‌ها که امیدوار بودند جنگ داخلی در روسیه، توانایی ارتش این کشور در اوکراین را تضعیف و به ارتش اوکراین فرصتی برای جبران شکست‌های اخیر در ضدحملات علیه نیروهای روسیه بدهد، با آرام شدن سریع اوضاع بار دیگر دست به دامن غرب شدند و «ولودیمیر زلنسکی» که در اوج بحران با انتشار توییتی خوشحالی خود را پنهان نکرده بود، در تماس تلفنی یکشنبه شب با «جو بایدن» رئیس‌جمهور ایالات متحده، خواستار تشدید فشارهای غرب علیه روسیه شد.

 

 در بحبوحه بحران واگنر در روسیه ارتش اوکراین درصدد بود تا با استفاده از تمرکز مسکو بر این تحولات، حملات خود را علیه مواضع ارتش روسیه در مناطق مختلف تشدید کند و بتواند در این مناطق پیشروی کند. با این حال، وزارت دفاع روسیه یکشنبه اعلام کرد موفق شده ۱۰ حمله ارتش اوکراین در منطقه «باخموت» را که در کنترل روسیه است، دفع کند. نیروهای اوکراینی همچنین ضدحملاتی را در «زاپروژیا» و «خرسون» ترتیب داده بودند که آن‌ها هم به شکست انجامید.

غربی‌ها هم که همچنان از پایان زودهنگام این بحران و پیش نرفتن آن طبق انتظاراتشان سردرگم به نظر می‌رسند، ادعای شکاف در دولت روسیه را مطرح و ابراز امیدواری می‌کنند پیامدهای این شورش به نفع اوکراین در جنگ با روسیه تمام شود. 

ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه یکشنبه در سخنانی بعد از سخنرانی کوبنده اول خود که در اوج شورش مسلحانه نیروهای واگنر انجام شد، تاکید کرد اطمینان دارد روسیه اهداف خود در عملیات ویژه نظامی در اوکراین را محقق خواهد کرد. 

احسان قنبری نسب
منبع: فارس
ارسال نظرات