۰۸ آبان ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۷
کد خبر: ۷۲۲۶۶۶

نامه رئیس انجمن علمی روان شناسی اسلامی به اساتید علوم انسانی

نامه رئیس انجمن علمی روان شناسی اسلامی به اساتید علوم انسانی
رئیس انجمن علمی روان شناسی اسلامی ایران خطاب به اساتید علوم انسانی کشور نامه ای صادر کرد.

به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام رضا مهکام، رئیس انجمن علمی روان شناسی اسلامی ایران خطاب به اساتید علوم انسانی کشور نامه ای صادر کرد.

متن این نامه بدین شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

اساتید، اندیشمندان و فرهیختگان علوم انسانی

سلام بر دانش و علم، سلام بر دانشمندان و پویندگان راه حق و حقیقت، سلام بر آن دسته از انسان‌های صاحب علمی که همیشه و همه جا به دنبال دفاع از انسان و انسانیت بوده و هستند؛ عالمانی که مدارشان،

مدار حق بوده و ارزش و رسالت خود را در دفاع از مرزهای دین، علم و انسانیت دانسته‌اند.

در طول تاریخ همیشه دانشمندان راستین، مشعل‌های هدایتی بوده‌اند که اطراف خود را نورافشانی ‏نمودند و با استفاده از علم و منطق مبتنی بر دین و خدامحوری؛ مشغول آگاهی بخشی و روشنگری برای جستجوگران حقیقت بوده‌اند و انسانیت خود را با هیچ بهایی معاوضه نکرده‌اند و بدین سبب در نزد مردم جایگاهی بس بزرگ و با ارزش داشته‌اند. همچنانکه امام صادق (علیه ‏السلام) می فرماید: "مَن تَعَلَّمَ العِلمَ و عَمِلَ بِهِ و عَلَّمَ لِلّهِ دُعِیَ فی مَلَکُوتِ السَّماواتِ عَظیما فَقیلَ: تَعَلَّمَ لِلّهِ و َعَمِلَ لِلّهِ و َعَلَّمَ لِلّهِ؛ هر کس برای خدا دانش بیاموزد و به آن عمل کند و به دیگران آموزش دهد، در ملکوت آسمان‏ها به بزرگی یاد شود و گویند: برای خدا آموخت و برای خدا عمل کرد و برای خدا آموزش داد" .

صاحبان اندیشه، اساتید و بزرگان علوم انسانی ایران اسلامی، با عرض ادب به ساحت شما بزرگان، در این زمان خاص، مجال کوتاهی دست داد تا گفت و گویی دلسوزانه و خودمانی با شما خوبان داشته باشم و در سطوری کوتاه، نکاتی را خدمتتان معروض دارم: در هفته‌های اخیر، شاهد اتفاقات بسیاری در فضای عمومی کشور بوده‌ایم که دل همه انسان‌های آزاده را به درد آورده است. اتفاقاتی که موجب آسیب به همه ابعاد روان‌شناختی، اجتماعی، معنوی، حقوقی و ... همه مردم شریف ایران گردید. اتفاقات و حوادثی که انسان‏های بی گناه را به خاک و خون کشید و بسیاری از هموطنان را داغدار کرد. از آرتین پنج ساله گرفته تا سیدفریدالدین معصومی نخبه علمی. حوادثی که باورهای یکدلانه هموطنان ایرانی متحد را هدف قرار داده؛ احساس امنیت و سلامت روان افراد جامعه را به مخاطره انداخته؛ بخشی از دانشگاه‌های ما را به آشوب و تعطیلی کشانده؛ بسیاری از هنجارهای فرهنگی و دینی ما را مورد تهاجم خود قرار داده و حوادثی که یکپارچگی سیاسی‏_اجتماعی ما را مورد هدف خود قرار داده است.

اما به راستی چرا باید چنین اتفاق‌هایی با برنامه‌های از پیش تعیین شده رخ دهد؟ به نظر می‌رسد جواب عمیق و مخفی این پرسش را باید در گرفتاری انسان‏ها در دام نادانی جستجو کرد. واقعیت این است که بسیاری از واکنش‌ها از سوی افراد جامعه در این روزها، در بسیاری از موارد از نادانی و ناآگاهی سرچشمه گرفته است. جایی که دشمن زبون پس از ناخشنودی و ناامیدی از پیشرفت ها در عرصه های علمی و فن‏آورانه جوانان موفق کشور، از ناآگاهی‌ و کم تجربگی‌های تعداد معدودی از مخاطبان خود در عرصه‌های گوناگون، بیشترین بهره را برده است. تعداد قابل توجهی از این افراد از طرفی از ریشه های فرهنگی، روان‏شناختی، سیاسی، اجتماعی و ... مسائل کشور بی‌خبرند و از طرف دیگر تحت تاثیر تبلیغات رسانه‌ای و فضای مجازی، داده‌های نادرست و مخدوشی را دریافت نموده‌اند و در دام دسیسه‏های تفرقه‌افکنانه دشمن گرفتار شده‌اند و چون از سواد رسانه و مهارت تحلیل درست، بی‌بهره بوده‏اند؛ سوار بر موج هیجان، ویرانی‏های جبران ناپذیری را به بار آورده‌اند.

آری آگاهی و دانش می‌تواند تمام هستی مادی، انسانی و معنوی یک انسان را به او هدیه دهد و فقدان آن علم می‌تواند همه آن هستی را بر باد دهد. امیرالمومنین (علیه السلام) به حق در نهج البلاغه می فرماید: "اَلنَّاسُ اَعداءُ مَا جَهِلُوا؛ مردم دشمن چیزهایی هستند که نسبت به آن آگاهی ندارند". واقعیت این است که اگر دانشمندان و متخصصان جامعه، روشنگر و آگاهی‌بخش راه دیگران باشند و با علم راستین و خداسوی خویش با جهل مبارزه کنند، دیگر مشکلی برای آن اجتماع پیش نخواهد آمد. دیگر جوانانش در دانشگاه رو در روی هم صف‌آرایی نخواهند کرد و دیگر بسیاری از فرزندان خردسال، پدران خود را در دفاع از امنیت از دست نخواهند داد.

امیرالمومنین (علیه‏ السلام) می‌فرماید: "اَلعِلمُ قاتِلُ الجَهلِ؛ دانش، نابود کننده نادانی است" . و در روایتی دیگر به این نکته اشاره می‌فرماید: "اِنَّ العِلمَ حَیاهُ القُلوبِ وَ نورُ البصائرِ مِنَ العَمی وَ قُوَّهُ الابدانِ مِنَ الضَّعفِ؛ به راستی که دانش، مایه حیات دل‏ها، روشن کننده دیدگان کور و نیرو بخش بدن‏های ناتوان است" .

پرسشی از اهل دانش و تخصص:
آیا وقت آن نرسیده است سکوت را بشکنیم، بپاخیزیم و روشنگری کنیم؟
آیا وقت آن نرسیده است بر اساس الگوی انسانیتی که سال ‌ها در کلاس‌ های درس برای دانشجویان خود از آن دم‏زده‌ایم؛ عمل کنیم؟
آیا نباید در مقابل اقدامات ناجوانمردانه عده‌ای معلوم‌الحال علیه سلامت روان جامعه ایران عزیزایستادگی کنیم؟
آیا نباید به عواقب فشارهای روانی بسیار شدیدی که به مردم ما وارد شده فکر و برای آن چاره‌جویی کنیم؟
آیا حفاظت و پاسداری از مرزهای هنجارهای اجتماعی به عهده کسی غیر از جامعه‌شناسان است؟
آیا مراقبت از سلامت روان جامعه به عهده کسی غیر از روان‌شناسان است؟
آیا تبیین و دفاع از حقوق آحاد مردم و نهاد های مختلف به عهده کسی غیر از حقوقدانان است؟
آیا وقت آن نرسیده که هر دانشمندی در هر گرایش و تخصصی به رسالت خود عمل کند و دِین خود را نسبت به ساحت مردم بزرگ، نجیب و شریف ایران اسلامی ادا نماید؟
این جانب به عنوان عضوی کوچک از جامعه علمی و همچنین به عنوان رئیس انجمن علمی روان‌شناسی اسلامی ایران، وظیفه فردی و صنفی خود می‌دانم در این شرایط خاص و برهه حساس، از همه انجمن‌های علمی در حیطه علوم انسانی و صاحبان علم، خاضعانه بخواهم که به میدان آمده و به وظیفه همیشگی خود در روشنگری، آگاهی‌بخشی و هدایتگری مردم عمل کنند و با توجه به احترامی که مردم به شما به عنوان یک فرهیخته و صاحب دانش قائلند؛ از این موقعیت حسن استفاده را نموده و به جوانان عزیز این میهن پرارج کمک نمایید تا سره را از ناسره باز شناسند و به التهابات مختلف خاتمه دهند و به جای اغتشاش به فکر آرامش و پیشرفت جامعه باشند.

البته بدیهی است که در مسیر آگاهی بخشی و روشنگری، توجه به چند ملاحظه بسیار مهم، لازم و ضروری به نظر می‌رسد که اگر جز این باشد، نتیجه معکوس خواهد بود:

1. آگاهی بخشی ما باید در مسیر رضایت خدا و دین خدا بوده و مبتنی بر رعایت شعائر الهی باشد.
2. آگاهی بخشی ما باید در مسیر وحدت و یکپارچگی بین همه هموطنان باشد نه تفرقه افکنی.
3. آگاهی بخشی ما باید در مسیر اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی باشد نه سلیقه های جناحی.
4. آگاهی بخشی ما باید برخاسته از اندیشه وطن‏پرستانه باشد نه براساس اندیشه بیگانه پرستانه.
5. آگاهی بخشی ما باید برخاسته از علم راستین و بدور از حب و بغض‌ها و سلیقه‌های شخصی باشد.
6. البته در این میان، وجود آراء گوناگون و اختلاف در نظرها طبیعی و محترم است اما این تفاوت در آرا نباید موجب گم شدن راه اصلی که همان اعتلای نظام جمهوری اسلامی است، گردد.

در پایان امیدوارم این مباحثه و درد و دل دلسوزانه از سوی این کمترین، به ساحت عالمان صاحب اندیشه، مقبول افتد و هر کدام از عزیزان فرهیخته، به نکات مشفقانه برادر کوچک خود توجه نموده و قدم‏های موثری برای این هدف مقدس با قلم، بیان و عمل خود بردارند تا در روزها و هفته‌های آتی، شاهد به بار نشستن این کوشش‌ها باشیم و همچون سال‏های قبل ایرانی مقتدر، پیشرفته و سربلند زیر سایه هدایت و رهبری معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه‌ای (مدظله) داشته باشیم. ان شاءالله

والسلام علی من التبع الهدی

رضا مهکام

رئیس انجمن علمی روان شناسی اسلامی ایران
7 آبان 1401

ارسال نظرات
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹ آبان ۱۴۰۱ - ۰۹:۴۰
سلام ودرود براساتید صاحب فهم ودرک وتخصص ودارای روحیه جهادی وانقلابی
0
0