شماره 27 مجله علمی پژوهشی الهیات تطبیقی منتشر شد
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، شصت و ششمین مجله علمی پژوهشی الهیات تطبیقی به صاحب امتیازی دانشگاه اصفهان با مدیر مسؤولی جعفر شانظری و سردبیری سیدمهدی امامی جمعه منتشر شد.
این فصلنامه در 2 مقاله و 32 صفحه منتشر شده و عناوین، نام نویسندگان و چکیده مقالات به شرح زیر است:
بررسی تأثیرپذیری ابنرشد از غزالی در مسئلۀ تأویل نصوص دینی
ابوذر رجبی؛ مرسل عزیزی
چکیده: متفکران اسلامی در باب فهم آیات متشابه و مسئلۀ ظاهر و باطن داشتن آیات به یکسان نمیاندیشند و گاهی اختلافات مبنایی میانشان وجود دارد. غزالی و ابنرشد از موافقان بهرهگیری از روش تأویل در فهم آیات متشابه بودند و راه گریز از چالش و تعارض ظاهر و باطن را استفاده از رهیافت تأویل میدانستند. ابنرشد در مخالفت با غزالی شهره بود و کتاب تهافت التهافت را در نقد تهافت الفلاسفه غزالی نگاشت. با وجود نقدهایی که به او در این کتاب و دیگر آثارش صورت میدهد، در پارهای از موارد و بهویژه در مسئلۀ تأویل از غزالی تأثیر میپذیرد. غزالی دو گونه مواجهه در دو دوره فکری با مسئله تأویل دارد. این مواجهه در هر دو دوره کاملاً روشمند است و همین امر سبب الگوبرداری از روش ارائهشدۀ او در مسئله تأویل شد. از این الگو در فهم متن ابنرشد بهره فراوانی برده است. براساس یافتههای تحقیق، ابنرشد هم در ماهیتشناسی تأویل و هم در تعلیل و ضرورت اقبال به آن و هم در ابزار رویآوری به تأویل از غزالی متأثر بود؛ اگرچه اختلافنظرهایی نیز در هریک از موارد با او دارد. در پژوهش حاضر، به روش توصیفیتحلیلی وجوه تأثیرپذیری ابنرشد از غزالی در مسئله تأویل نشان داده شده است.
کرونا؛ چالش الهیات شر در «معنا»طلبی بشر
مجتبی عطارزاده
چکیده: عاجزماندن پیشرفتهترین کشورهای جهان در مهار بیماری خطرناک کرونا، فطرت فروخفتۀ انسان عصر جدید مدعی توانمندی حل همه مشکلات خود بهتنهایی را تکان داد و او را متوجه ناکارآمدی علم سکولار در مواجهه با بحران امنیت و سلامت کرد. پیدایش و شیوع این ویروس بهعنوان مصداق و نمونه کاملی از شر و تهدیدگر نسل بشر که با افزایش شدید تلفات، ضعف انسان در مقابله با آن کاملاً آشکار شد، بسیاری را به تأمل در معنای زندگی رهنمون کرد.فرضیه این نوشتار در پاسخ به سؤال اصلی این پژوهش که چگونه باوجود جولان الهیات شر در اثر کرونا، موضوع معنا و مفهوم حیات برای بشریت مدرن اهمیت مضاعف پیدا کرد، این است که کرونا همچون دیگر شرور با آشکارکردن عجز و ناتوانی بشر پیشرفته امروزی در مواجهه با پدیده مرگ، عرصه را برای بازاندیشی در فلسفه حیات - که در هیاهوی مدرنیسم به محاق فراموشی رفته است - گشود. نتیجۀ حاصل از این کاوش بیانکنندۀ این واقعیت است که برخلاف انتظار، حادثه کرونا نهتنها سکولاریسم را تقویت نکرده، نیاز حیاتی انسان برخوردار از همه مواهب مادی را به فریادرسی نجاتدهنده بهوضوح آشکار کرده و پرده از این واقعیت برداشته که هرچند جهان به لحاظ مادیت از خود نومید شده، به لحاظ معنویت، همچنان نیاز به دین و نقشآفرینی در حیات برای تقویت روحی بشر از رهگذر معنابخشی به فلسفه حیات به قوت خود باقی است. با ظهور کرونا و آشکارشدن ضعف انسان، بیش از گذشته، حتی اگر به دلیل تعطیلی مناسک دینی جمعی، ادعا شود این بیماری موجب تقویت دینداری نیست، دستکم آثار و نشانهها بیانکنندۀ آناند که کرونا مردم را از دین دور نکرده و نخواهد کرد که این الهیات شر را با چالشی جدی مواجه کرده است.
علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره دو فصلنامه علمی مطالعات قرآن و حدیث می توانند به نشانی : اصفهان، خیابان هزار جریب، دانشگاه اصفهان، ساختمان کتابخانه مرکزی، معاونت پژوهش و فناوری، اداره انتشارات، دفتر نشریه الهیات تطبیقی، کد پستی: 73441-81746 یا به نشانی اینترنتی این فصلنامه به آدرس https://coth.ui.ac.ir/مراجعه کنند و با تلفن 37932680 031 تماس بگیرند.