توقف جنگلزدایی تا سال ۲۰۳۰
به گزارش خبرگزاری رسا؛ رهبران جهان در نخستین روز از نشست اقلیمی گلاسگو متعهد شدند که برای محافظت بیشتر از محیط زیست و کنترل تغییرات آب و هوا کلیه فعالیتهای منجر به جنگلزدایی را تا سال 2030 متوقف کنند. این تعهد 19.2 میلیارد دلاری اما از دید فعالان محیط زیست که خواهان نجات فوری ریههای زمین از تخریب و نابودی هستند بسیار دور دست و طولانی ارزیابی شده است.
بیش از صد رهبر جهان از جمله سران کشورهای ایالات متحده، چین، استرالیا و فرانسه شامگاه دوشنبه اول نوامبر با پذیرفتن چنین تعهدی همچنین زمینه را برای احیای جنگلها و پایان دادن به تخریب زمین تا پایان دهه جاری میلادی فراهم کردند.
سرمایهگذاری بیش از 19 میلیارد دلاری که برای عملی شدن چنین تعهدی ضروری به نظر میرسد، قرار است از بودجههای عمومی و خصوصی تامین شود و رهبران جهان روز سهشنبه، در دومین روز از اجلاس آب و هوایی گلاسگو ابتکارات و راهکارهای عملی را برای دستیابی به این هدف مورد بررسی قرار خواهند داد.
بر اساس بیانیه مشترک رهبران جهان در نشست اقلیمی «کوپ26» که توسط دولت بریتانیا به عنوان میزبان این اجلاس منتشر شد تعهد یاد شده بیش از 13 میلیون کیلومتر مربع از جنگلهای جهان را شامل میشود.
کشورهای امضاکننده این بیانیه بیش 85 درصد جنگلهای جهان را در خود جای دادهاند که در این میان به عنوان نمونه میتوان از جنگلهای شمال کانادا، جنگلهای آمازون در برزیل و یا جنگلهای استوایی حوضه کنگو یاد کرد.
به گفته بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، این ابتکار برای دستیابی به هدف تعیین شده برای محدود کردن افزایش گرمای زمین به سقف یک و نیم درجه سانتگیراد بسیار ضروری و کلیدی است.
وی همچنین ضمن تاکید بر نقش حیاتی جنگلها برای بقای کره زمین هشدار داده است که ریههای زمین هم اکنون با شتابی نگرانکننده به سوی تخریب پیش میروند.
نخست وزیر بریتانیا تاکید کرده است که با تعهد بیسابقه رهبران جهان این فرصت فراهم خواهد شد تا به تاریخ طولانی بشریت به عنوان فاتحان طبیعت پایان داده و انسان به نگهبان و محافظ طبیعت تبدیل شود.
جوکو ویدودو، رئیس جمهوری اندونزی که کشورش با جنگلهای وسیع پوشیده شده نیز ضمن تاکید بر نقش کلیدی حفاظت از مراتع و جنگلها برای محدود کردن تغییرات آب و هوایی یادآور شده است: «ما از همه کشورها می خواهیم که از مسیرهای تعیین شده برای رسیدن به توسعه پایدار حمایت کنند تا از این طریق زمینه تقویت معیشت جوامع، به ویژه مردم بومی، زنان و خرده مالکان فراهم شود.»
رهبران روسیه، برزیل، ایالات متحده و چند کشور دیگر که جنگلهای وسیعی را در خود جای دادهاند همواره به دلیل نرخ بالای جنگلزدایی مورد انتقاد فعالان محیط زیستی قرار داشتهاند.
بر اساس توافق صورت گرفته میان رهبران جهان در زمینه توقف جنگلزدایی تا پایان دهه جاری میلادی، دوازده کشور از جمله بریتانیا وعده دادهاند که تا سال 2025 بیش از 12 میلیارد دلار برای احیای زمین و مقابله با آتشسوزی جنگلها در بودجه عمومی خود به منظور کمک به کشورهای در حال توسعه لحاظ کنند. برای این منظور همچنین قرار است دست کم 8 میلیارد دلار نیز از بخش خصوصی و توسط بیش از 30 سرمایهگذار خصوصی تامین شود.
برخی سازمانها و نهادهای غیردولتی فعال در زمینه محافظت از محیط زیست همانند صلح سبز هدف تعیین شده برای توقف جنگلزدایی تا سال 2030 را بسیار طولانی و دور دست دانسته و تاکید کردهاند که با این نوع هدفگذاری عملا به «یک دهه دیگر جنگلزدایی» چراغ سبز نشان داده شده است.
به گزارش موسسه منابع جهانی، جنگلها حدود 30 درصد از گازهای دی اکسید کربن موجود در جو را جذب می کنند و نقش غیرقابل انکاری در جلوگیری از گرم شدن کره زمین دارند.
انتهای پیام/