ایده حجت الاسلام موسویان برای اجرایی شدن نظام بانکداری بدون ربا
به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، ولی الله سیف، مشاور رییس جمهور در امور پولی و بانکی، عصر امروز در وبینار فقه و بانکداری بدون ربا ضمن گرامیداشت یاد حجت الاسلام والمسلمین عباس موسویان، بیان کرد: نخستین شورای نظام فقهی پولی در بانک ملی به همت حجت الاسلام والملسمین موسویان تأسیس شد و صاحب نظران و اندیشمندان حوزوی و دانشگاهی در این شورا جنبه های مختلف بانکداری اسلامی بدون ربا را در این جلسات بررسی می کردند.
مشاور رییس جمهور در امور پولی و بانکی ابراز کرد: در سالیان اخیر شورای فقهی بانکی و مؤسسات مالی در بانک مرکزی آغاز به کار کرد و در این اواخر نیز جایگاه قانونی مناسبی پیدا کرد و در این شورا ساختاری نظامند برای مسائل پولی و مالی کشور تدوین شد.
وی با بیان اینکه حجت الاسلام والمسلمین موسویان به نظرات تمام مراجع تقلید و صاحب نظران درباره مسائل پولی و مالی مسلط بود، گفت: از زمان تصویب بانکداری بدون ربا هر ساله سینماری در این موضوع برگزار می شد تا اینکه صاحب نظران حوزوی و دانشگاهی نتایج اجرایی شدن بانکداری بدون ربا را در این جلسات بررسی کنند.
مشاور رییس جمهور در امور پولی و بانکی ابراز کرد: در شورای فقهی بانک مرکزی نقدهای و ایرادات بانکداری بدون ربا و عقود اسلامی بررسی شده است و بیشتر ایرادات به عقود مشارکتی همانند مضاربه، عقود مشارکتی و سود سپرده گذاری بوده است.
وی بر ضرورت ترسیم نظام بانکداری بدون ربا بر اساس عقود مبادله ای تأکید کرد و گفت: نرخ سود سپرده در عقود مبادلاتی معلوم و مشخص است و شهبه ربا در این معاملات وجود ندارد و همچنین در عقود مبادلاتی مبلغ سود قابل پیش بینی بوده و ریسک کمتری نسبت به سایر بازارهای مالی دارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ابراز داشت: ایده حجت الاسلام والمسلمین موسویان بر این بود که بانکداری بدون ربا بر مبنای عقود مبادله ای ترسیم شود، لذا این ایده در نظام بانکداری کشور قابلیت اجرایی و عملیاتی شدن را دارد.
مشاور رییس جمهور در امور پولی و بانکی ابراز داشت: حجت الاسلام والمسلمین موسویان ایده خرید دین و قرض را ارائه کرد و در نهایت اعضای شورای فقهی بانک مرکزی این ایده را بررسی و تأکید کردند و ایده وی در نظام بانکی کشور اجرایی شد.
سیف اظهار کرد: متأسفانه در نظام مالی و بانکی به سمت و سوی مسائل تئوریک رفتیم که جنبه اجرایی و عملیاتی ندارد؛ در حالی که باید صاحبنظران حوزوی و دانشگاهی مشکلات سیستم اجرایی بانکی و نهادهای مالی کشور را جمع آوری کنند و برای گره های ایجاد شده در مسائل پولی و مالی کشور راهکارهای مناسبی را ارائه کنند./998/پ202/ب1