رییس جمهور نسبت به خسارتهای برجام پاسخگو باشد
حجت الاسلام محمد علی لیالی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، به تبیین خسارتهای سیاسی، اقتصادی و بین المللی برجام پرداخت و گفت: چرخه تصویب توافقنامه برجام فراز و نشیب های بسیاری را طی کرده است و بسیاری به این توافقنامه دل بستند و آن را فتح الفتوح و بزرگترین دستاورد بعد از انقلاب نامیدند.
حجت الاسلام لیالی ابراز داشت: با خروج آمریکا از برجام و درخواست سه کشور آلمان، انگیس و فرانسه، شورای حکام آژانس اتمی، قطعنامه ضد ایرانی را تصویب کرد؛ از این رو برجام نافرجام به پایان رسید و بعد از آمریکا، سه کشور اروپایی از آن خارج شدند.
وی با بیان اینکه برجام جز خسارت، هیچ ثمره ای برای ایران به ارمغان نیاورده است، گفت: خارج شدن چرخه فرآیند برجام از شورای امنیت عالی کشور و انتقال آن به وزارت خارجه و شخص رییس جمهور اشتباه محض بوده است.
وی با اشاره به رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در زمینه برجام و خط قرمزها آن، گفت: رهبر معظم انقلاب بارها خطاب به دولتمردان فرمودند که به مذاکرات هسته ای و اقدام جامعه مشترک خوش بین نیستم؛ همان گونه که امروز حاصل اعتماد دولتمردان را مشاهده کرده ایم.
حجت الاسلام لیالی ابراز داشت: نتیجه نهایی این توافقنامه فروش نفت در برابر غذا بود، در حالی که امروز بازار نفت آشفته شده است و درآمد چندانی از فروش نفت حاصل نمی شود و بسیاری از کشورها مبلغ فروش نفت ایران را به علت وجود تحریم مالی و ارزی نتواستند باز پرداخت کنند؛ از این رو ایران نخواهد توانست نفت خود را بفروشد تا در قبال آن مواد غذایی و دارو دریافت کنند.
عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مذاکره با کدخدا را از ریشه و اساس کار اشتباهی دانست و گفت: هنوز برخی مسؤولان غربزده برجام را بزک می کنند؛ در حالی که برجام سرمایه ها، دستاوردهای و تولیدات داخلی را بر باد داده است.
وی با بیان اینکه برخی مسؤولان سعی میکند، برجام را تصمیم نظام جلوه دهند، گفت: توافقنامه برجام تصمیم شخص رییس جمهور و تیم مذاکره کننده بوده است؛ زیرا که قبل از تصویب آن بسیاری از اندیشمندان، نمایندگان و نخبگان جامعه مخالفت های سرسختی به اجرای این توافقنامه داشته اند و این مسأله نشانه می دهد که برجام به هیچ وجه تصمیم کلان نظام نبوده است.
حجت الاسلام لیالی با اشاره به خط قرمزهای رهبر معظم انقلاب در برجام ابراز داشت: 27 شرط از سوی رهبر معظم انقلاب، شورای امنیت ملی و مجلس همگام با دولت برای مذاکره گذاشته شد؛ اما طرف مقابل تمام شرایط و تعهداتش را در این مذاکرات زیر پا گذاشت.
وی با بیان اینکه دولتمردان باید در زمینه عملکرد برجامی خود با سران غرب پاسخگو باشند، گفت: توافقنامه برجام قرار بود چرخهای سانتریفوژها را بچرخاند و سبب رونق اقتصادی کشور شود؛ اما سبب تعطیلی و توقف دستاوردهای هسته ای و افزایش تحریم ها و فشارها بر کشور شده است.
وی با اشاره به اینکه هشدارهای راهبردی رهبر انقلاب و خط قرمزهای نظام در توافق نامه زیر پای گذاشته شده است، بیان کرد: باید بندهای تعهدنامه برجام پای به پای و همگام اجرا میشد؛ اما تمام تعهدات یک طرفه از سوی ایران اجرا شد و غربی ها به هیچ یک کدام از تعهدات خود عمل نکردند.
عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بیان کرد: برخی مسؤولان غربزده هنوز صحبت از مذاکره با آمریکا و غرب را مطرح می کنند؛ در حالی که اکنون غرب در پایین ترین سطح از قدرت است و از نظر سیاسی آمریکا و اروپاییان احتیاج به مذاکره با ایران دارند تا ضعف قدرت خود را بپوشانند.
وی با بیان اینکه باید امروز مجلس شورای اسلامی، وزیر امور خارجه و رییس جمهور را درباره عملکرد دولت در برجام باز خواست کند، ابراز داشت: برجام تجربه تلخ و ناگواری برای کشور بود؛ از این رو باید از مذاکرات درس مناسبی بگیریم که امریکا و سران کشورهای اروپایی غیر قابل اعتماد هستند و به هیچ وجه به سمت و سوی مذاکره با آنها گرایش نداشته باشیم./998/ت302/ف