۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۶:۴۹
کد خبر: ۶۵۱۳۵۷

سود بازار سرمایه در جیب دولت

سود بازار سرمایه در جیب دولت
رئیس اسبق هیأت‌مدیره سازمان بورس گفت: دولت این روزها بازار سرمایه را نشان کرده و با تمام توان مردم را تشویق به سهامداری می‌کند. حقیقت این است که دولت اصلی‌ترین منتفع از شرایط کنونی بورس است.

به گزارش خبرگزاري رسا، روزنامه وطن امروز برای بررسی شرایط این روزهای بازار سرمایه با دکتر «حیدر مستخدمین‌حسینی»، رئیس اسبق هیأت‌مدیره سازمان بورس به گفتگو نشسته است که در ادامه مهمترین بخش های آن از نظرتان می گذرد.

رشد شاخص‌های بورس در روزهای اخیر را واقعی و برآمده از دلایل اقتصادی می‌دانید یا ناشی از هجوم نقدینگی و هیجانی است که به مرور زمان از بین می‌رود؟ 

روند صعودی شاخص‌ بورس نگرانی بسیاری را در بین سهامداران به وجود آورده است، البته این نگرانی در بین سهامداران خرد بیشتر است. این سهامداران با دیده شک و تردید به روند تصاعدی بازار سرمایه می‌‎نگرند و سوال اصلی آنها این است: بورس به روند تصاعدی کنونی ادامه خواهد داد؟ پاسخ این سوال منفی است، چرا که بازار سرمایه به هیچ‌وجه شبیه بازار پول نیست به این معنا که بازار پول نرخ ثابتی دارد و بعضا از تضمین‌های لازم برخوردار است، در حالی که بازار سرمایه و بورس در هیچ جای دنیا از نرخ مشخص و ثابتی برخوردار نیست. این یعنی بازار بورس با یک شوک دچار ریزش می‌شود و متضرران اصلی این بازار قطعا سهامداران خرد هستند و از بازار ملتهب حبابی دچار زیان خواهند شد. 

آخرین تجربه شوک در بازار بورس ایران به سال 1392 و زمان دولت اول روحانی بازمی‌گردد؛ آن زمان هم بسیاری از مردم از این بازار متضرر شدند و دامنه این زیان حتی تا سال‌های بعد نیز مشهود بود. بازار بورس ایران از یک سال و نیم گذشته دچار تغییراتی شده و رشد فزاینده‌ای داشته است، از این رو یکی از نگرانی‌های مهم این روزهای سرمایه‌گذاران ریزش سهام‌شان است که وقوع آن در آینده‌ای نزدیک دور از ذهن نیست. 

شرایط کنونی بازار سرمایه به نفع چه کسانی است؟ آیا مردم از این شرایط در بلندمدت سود خواهند برد؟

اگر بخواهیم خوش‌بینانه نگاه کنیم، دولت با هدایت نقدینگی به سمت بورس میزان نقدینگی را کاهش می‌دهد، یعنی نقدینگی وارد شده به بورس که به سهام تبدیل شده سوخت می‌شود و به اصطلاح آب می‌رود، در نتیجه این موضوع می‌تواند به کاهش تورم منتهی شود که این موضوع در نهایت به نفع مردم است. از سوی دیگر با کشاندن سرمایه‌ها به سمت بازار بورس، بازار ارز کنترل می‌شود و این اقدام تا حدودی می‌تواند مانع از افزایش نرخ ارز به دلیل کاهش سوداگری در این بازار ‌شود.

 آیا دولت از شرایط کنونی سود نمی‌برد؟ برخی کارشناسان بر این باورند دولت به دنبال جبران کسری بودجه است. 

حقیقت این است که دولت اصلی‌ترین منتفع از شرایط کنونی است. دولت این روزها بازار سرمایه را نشان کرده و با تمام توان مردم را تشویق به سهامداری می‌کند. امیدوارم تحلیل ما و دیگر کارشناسان مبنی بر تلاش دولت برای تامین کسری بودجه از طریق بورس اشتباه باشد و در نهایت این مسیر منجر به کاهش تورم و کاهش نرخ ارز شود. اگر اینطور نباشد، ریزش بازار بورس و از دست رفتن سرمایه‌های خرد مردم وضعیت بسیار وخیمی را برای کشور ایجاد می‌کند.

 

آیا رشد معاملات و جهش قیمت‌ها در بازار بورس را ناشی از یک منطق اقتصادی می‌دانید؟

با کاهش ارزش پول ملی، قیمت همه کالاها به تبع این وضعیت افزایش پیدا می‌کند، بنابراین قیمت سهم هم به طور طبیعی بالا می‌رود. به طور مثال شما ماشین پرایدی با قیمت 7 میلیون تومان داشتید که در شرایط کاهش ارزش پول ملی و عدم تدبیر دولت بیش از 60 میلیون تومان شده است، با توجه به این روند صعودی تورمی، کارخانه‌ای که ماشین‌آلات و ... دارد، به استناد همین دارایی‌ها و البته افزایش نرخ ارز، قیمت داشته‌هایش چند برابر شده است، بنابراین کاهش ارزش پول ملی باعث افزایش قیمت سهم می‌شود. از سوی دیگر هنگامی که دولت مانع واردات به کشور شود و ورود برخی کالاها را محدود کند، به دلیل تحریم و نبود ارز برای خرید، این موضوع به نوعی حمایت از تولید ملی به شمار می‌رود. افزایش تولید به معنای افزایش سود کارخانه است و قیمت سهام هم در پی افزایش سود کارخانه بالا می‌رود، لذا عوامل مختلف اقتصادی در افزایش نرخ سهم موثر است. بورس در سال گذشته تا حدی توانست کاهش ارزش پول ملی را جبران کند. آن زمان قیمت سهم تا حدی طبیعی بود اما از آن موقع تاکنون روند افزایش قیمت‌ها طبیعی نیست، قطع به یقین قیمت بسیاری از سهم‌ها واقعی نیست، بلکه صوری و دستکاری شده است و حتما پای یک بازارساز برای شکل دادن قیمت‌ها در میان است. 

آیا دولت همان بازارساز است؟

مسلما پای دولت در میان است، چرا که دولت کسری بودجه دارد و بهترین راه برای جبران کسری بودجه حمایت از بازار سرمایه است. با اینکه دولت سهام برخی شرکت‌ها را عرضه کرده اما واگذاری‌ها به نحوی بوده که همچنان بر این شرکت‌ها مدیریت کند، در نتیجه دولت برای سال جاری مترصد انتشار 800 هزار میلیارد تومان اوراق بهادار و فروش 50 هزار میلیارد تومان سهام است، بنابراین دولت در حال حاضر این روش را برای تامین منابع خود انتخاب کرده است. 

آیا توصیه‌ای برای سهامداران خردی که بتازگی به بازار سرمایه پیوسته‌اند دارید تا دچار ضرر و زیان اقتصادی نشوند؟

سهامداران خرد که تازه به این بازار پیوسته‌اند باید به این نکته توجه کنند که به هیچ‌وجه تک‌سهم نخرند، چرا‌که تک‌سهم‌ها از هر شوکی متاثر می‌شوند و بلافاصله ریزش می‌کنند، لذا بهترین سرمایه‌گذاری خرید از صندوق‌های سرمایه‌گذاری است. صندوق‌های سرمایه‌گذاری مجموعه‌ای از سهام است که خطر و ریسک از دست دادن سرمایه اولیه را کاهش می‌دهد. 

تبلیغات گسترده دولتی مبنی بر تشویق مردم برای حضور در بازار سرمایه، فضایی را ایجاد کرده که مردم فکر می‌کنند دولت ضامن سوددهی آنهاست؛ اتفاقی که متاسفانه در غائله موسسات اعتباری رخ داد؛‌ این روند را خطرناک نمی‌دانید؟

هیچ قانونی برای حمایت دولت در بازار سرمایه از متضرران نداریم. کسانی که برای سرمایه‌گذاری وارد بازار بورس می‌شوند باید آموزش ببینند و آگاهانه وارد این مسیر شوند. دولتی که خود با کمبود منابع مواجه است، چگونه می‌تواند از مردم حمایت کند، لذا هوشیاری مردم در این حوزه بسیار لازم است. به عبارتی مردم خودشان باید از سرمایه‌های‌شان محافظت کنند. بنده به همه افرادی که تازه به بورس پیوسته‌اند یا قصد سرمایه‌گذاری در این بازار را دارند توصیه می‌کنم حتما مازاد درآمدهای خود را وارد بورس کنند، به هیچ‌وجه دارایی‌های خود همانند منزل مسکونی یا خودرو را برای سرمایه‌گذاری در بورس نفروشند، چرا که بازار سرمایه بازار حساسی است که نرخ‌های آن در مقابل هر شوکی تغییر می‌کند و ممکن است منجر به از دست رفتن اصل سرمایه شود./1360/

ارسال نظرات
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۷:۱۸
اقتصاد مریض همین است که مردم را به دلالی وادار می کند و گاهی در طلا وسکه و الان بورس ولی خدایی عجب جهش خوبی کرد و هر چقدر زودتر بالا بره سرنگونیش نزدیک تر خواهد بود پس باید روزی 50 هزار جهش شاخص داشته باشیم و آخ از زمانی که بورس ریزشی بشه آنوقت بورسی ها متوجه می شوند که چیزی که برای عطش خود خورده اند آب نبوده و حال به هم زن بوده است و چهره سهامداران دیدنی خواهد بود . برای بالا رفتن بورس خونه باید فروخت قابل توجه آنهایی که عطش خرید سهام دارند.
2
0
ناشناس
|
۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۷:۱۹
دوس دارید پول مردم تو بازار های دلالی باشه و سمت تولید نیاد؟چرا انقدر ناراحت هستید از سرمایه گذاری در بورس ؟
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۷:۲۰
ببینید دولت در شرایط تحریمی نمی تواند نفت و فلزات و..... را صادر کند و امورات مملکت را بگرداند خوب در این شرایط می تواند بورس را رشد دهد و نقدینگی را از جامعه بیرون بکشد و بجای آنها یکسری کاغذ به اصطلاح سهام در اختیار امثال شما قرار دهد ولی خوب این کاغذها را نباید مردم عادی که پول انچنانی ندارند بخرند چون موقع سقوط بورس آنها هستی خود را از دست می دهند و بسیار خوب است که امثال شما جیب دولت را پر کنید هر چند که آینده کاملا مشخص است که هر چیز صعودی سقوطی خواهد بود مگر شما تصور کنید که تا ابد این شاخص دست کاری شده بالا میره و از این خواب ها ببینید البته یک روز با سقوط بورس بد جوری از خواب بیدار خواهید شد.
1
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۷:۲۱
سلام علیکم دولت که علاقه داره بورس رشد کنه میتونست این روند رو بهتر مدیریت کنه متاسفانه در آینده نزدیک جدای از مشکلات اقتصادی به آسیب های جدید اجتماعی نیز مواجه خواهیم بود نمی‌دونم جامعه شناس ها الان کجا هستند؟دلسوزهای مملکت کجا هستند؟ القای رؤیای پولدار شدن بدون زحمت اون هم برا مردم کشور ما ایران واقعا تاسف برانگیزه بعدش هم مثل همیشه قشر مستضعف باید زیر فشارهای اقتصادی له بشن و پولدارها هم روز به روز پولدارتر و طلبکارتر بنده که خودم حاضر نیستم به طمع پول در بازاری پر از شبهه با معاملات عمدتاً غیر واقعی وارد بشم ان شاء الله خداوند توفیق کسب حلال نصیبمون بفرمایند که از همه چیز مهمتره هر چند اندک باشه باتشکر
0
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۷:۲۲
فرض کنیم اصلا کل بورس حباب -باز هم حباب بورس بهتر از حباب سکه و مسکن است -زیرا آسیبی به زندگی مردم نمیزند -مافیای دلار، مسکن، طلا، خودرو به شددت در حال تخریب بازار بورس هستند.(خسته نباشید - ) بورس یک تنه جلوی همه ایستاده ---- من اصلا نمیخوام از بورس طرفداری کنم و کاری هم به حباب حباب ندارم ---- ولی همه میدونیم هرچقدر بورس بالا بره هیچ کارگری فقیرتر نمیشه و به هیچ کجای زندگی مردم عادی فشاری نمیاد.. ولی خدا نکنه طلا گرون بشه دلار گرون بشه مسکن گرون بشه اون وقت سوپری محل ما تلافی اونو سر کارگر بدبختی در میاره که به زور پول خرید بسته ماکارونی را جور میکنه تا شاید کمتر شرمنده زن و بچه اش باشه - نقشه دشمنان اقتصاد و مردم ، این دلالان طلا ، دلار و خودرو و مسکن را نقش بر آب کنید. ایرانی سربلند و پویا با بورسی عالی و سود ده. شما با سرمایه گذاری در بورس ، به تولید کارخانجات کشورتون کمک میکنید ، باعث میشید که کارگران هپکو به سرکار برگردنند و تولیدات لوازم خانگی رشد کنند. پول از مملکت خارج نمیشه ، از جیب من به جیب شما و بلعکس ، منتقل میشه. چرخه‌ی پول دست مردم و صنعت میچرخه!
0
0
ناشناس
|
۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۷:۲۴
پر واضحه که اصلا قصد طرفداری از بورس رو ندارید!!!چقدر خوبه که اول با خودمون بعد با دیگرون صادق باشیم.این ادعاهایی که در مورد ثمرات افزایش های هیجانی این روزهای بورس کردید فقط یکسری جملات قشنگ هستن همانطور که وقتی هم سیل نقدینگی بطرف مسکن هدایت شد یکسری مثل شما اومدن گفتن خوب فرضا که مسکن هم کمی گران بشه عوضش کلی صنایع و کلی از همین جوونای خودمون میرن سرکار و اشتغال ایجاد میشه مسکن برای مردم ساخته میشه و خونه دار میشن و هزار ادعای دیگه!! و میگفتن خوب خیلی بهتره که این نقدینگی بره توی بانک بخوابه یا تبدیل به سکه و طلا بشه چون اونا ثمراتی برای مردم ندارن!داداش کسی مدعی نیست که همه ی بورس حبابیه یا اینکه اصلا نباید بورس باشه و بورس بده،نخیر بورس بسیار هم پدیده ی خوبی هستش همونطوریکه مسکن هم پدیده خوبیه پس انداز هم پدیده خوبیه ولی اولا اینقدر راجع بهش غلو نکنید و واقع نگر باشید از کجا درآوردید که اگر بورس بالا بره هیچ کارگری فقیرتر نمیشه یا اینکه پول از جیب من به جیب شما منتقل میشه؟تو همین بورس نیویورک که قویترین بورس دنیاست بواسطه همین بورس، ثروت عده معدودی بصورت تصاعد هندسی افزایش پیدا میکنه و فاصله طبقاتی غنی و فقیر رو شدید و شدیدتر میکنه(جنبش وال استریت)ثانیا حالا چون نقدینگی رفت تو بازار مسکن و مسکن گرون شد پس بورس خوبه؟رفت تو بازار ارز و سکه و قیمت اونا و اجناس رو بالا برد بورس خوبه؟نه داداش درد اینه که اصل خرابه وگرنه که خیلی از کشورها با همین سیاستهای اقتصادی درست و بجا مشکل مسکن رو تو کشورشون حل کردن و افزایش قیمت مسکن بسیار جزئی هستش و اصلا کالای سرمایه ای حساب نمیشه خیلی کشورها با استفاده از تشویق مردم به پس انداز و استفاده درست از منابع اون، کلی به اشتغال کشورشون کمک کردن نه مثل اینجا که منبعی شد برای سواستفاده دولت و بانکها و ایجاد رانت و فساد!پس اون کارها غلط نیستن این نحوه استفاده ی غلط ما از اون کارهاست و گرنه مثال شما مثل این میمونه که به طرف بگیم بهتره که مثلا تریاک مصرف کنی خیلی بهتراز اینه که هرویین یا شیشه یا ... استفاده کنی!!!یه نمونه براتون بیارم کشور نروژ یه زمونی تصمیم گرفت که عایدات فروش نفت رو مستقیم نریزه تو کشور چون تورم زاست پس تصمیم گرفت صندوق ذخیره ارزی درست کنه و از سود سرمایه گذاری اون پولها برای رفاه مردم کشورش استفاده کنه الان هم موجودی اون صندوق بالای هزار میلیارد دلاره ولی اینجا هم همون صندوقو درست کردن ولی هروقت جیب دولت خالی شد دست انداخت توش و پول ورداشت و عملا شد قلک دولت و ثمرات خاصی نداشت پس صندوق ذخیره ارزی کار بدیه؟نه عملکرد ما نسبت به فعالیتهامون ملاک درست و غلط بودنه نه خود اون کار.در پایان ازشما و دیگران خواهشمندم که اگر سهام دارید یا از این راه سود میکنید که نوش جونتون باشه ولی لطفا آدرس غلط به دیگران ندید و راضی به این نباشید که به بهای سود یک عده ای،مردم زیادی تاوان پس بدهند.لطفا پایان همین امسال که کمی آبها از آسیاب افتاد و بعضی چیزها روشن شدند بیایید و ببینید چقدر از این شعارهای قشنگی رو که به بورس نسبت دادید محقق شده؟!