یخ بیتحرکی در قبال کولبران کی آب میشود؟
به گزارش خبرگزاري رسا، مرگ یک انسان به هر نحوی که باشد ضایعهای تلخ به حساب میآید. جان انسان به خودی خود ارزش بالایی دارد و خداوند هم در قرآن از گرامی بودن ابناء آدم سخن گفته است. "وَ لَقَد کَرَّمنا بَنیآدَم؛ ما بنیآدم را گرامی داشتیم." (اسرا-۷۰). حال اینکه جان یک نوجوان ۱۴ ساله گرفته شود خود حدیثی تلخ برای سوگواری خواهد بود و اگر دلیل این اتفاق، کولبری از سر نیاز باشد و یخ زدن در میان برف و سرمای کوهستان باشد که دیگر اگر کسی از این غصه بمیرد رواست.
چهارشنبه ۲۷ آذر بود که محمدباقر محمدی رئیس جمعیت هلال احمر استان کردستان اعلام کرد که به دنبال برف و کولاک در مسیر گردنه تهته اورامان، سه نفر از کولبران گرفتار سقوط بهمن شدهاند که دو نفر از آن ها جان خود را از دست داده و یک نوجوان ۱۴ ساله نیز مفقود شده است.
محمدی همچنین اظهار کرد: از صبح روز گذشته (سهشنبه ۲۶ آذر) عملیات امداد برای نجات جان سه نفر گرفتار در برف و کولاک در گردنه تهته شروع شد که طی آن دو نفر از این افراد توسط امدادگران هلالاحمر پیدا شدند. متاسفانه یک نفر از حادثهدیدگان که مرد و ۱۷ساله بوده است، هنگام جابهجایی و انتقال به پایین جان خود را از دست داد و یک نفر دیگر هم که مرد و ۳۵ ساله است تحویل بیمارستان سروآباد شد.
رئیس جمعیت هلالاحمر استان کردستان در ادامه بیان کرد: در حال حاضر عملیات نجات برای جان یک نوجوان ۱۴ ساله که مفقود شده است به طور جدی ادامه دارد.
امیدواری برای زنده یافتن فرهاد ۱۴ ساله ثمری نداشت و سرانجام جسد بیجان و یخزده این نوجوان پیدا شد. با مخابره خبر درگذشت این کولبر ۱۴ ساله و عکسی از او که مشت گرهشدهاش هنوز باز نشده بود موجی از ناراحتی و درد را برای بسیاری از مردم ایجاد کرد و شبکههای اجتماعی و رسانهها پر شدند از این عکس و خبر تاثربرانگیز. مرگی دیگر به خاطر کولبری و آن هم برای انتقال کفش و تلویزیون!
در سالهای گذشته با شلیکهایی که مرزبانان برای مبارزه با قاچاق و یا از ترس حضور اشرار انجام میدادند برخی کولبران کشته میشدند. موضوعی که با تذکر رهبر انقلاب اسلامی تقریبا متوقف شد و مدتهاست خبری از مرگ کولبران با گلوله شنیده نمیشود.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی روز ۸ اردیبهشت ۹۸ در دیدار با کارگران درباره مبارزه با قاچاق کالا فرمودند: «مراد من از قاچاق، فلان کولهبر ضعیف نیست که به آن طرف [مرز] میرود و چیزی برمیدارد و با کول خود به این طرف [مرز] میآورد. اینها که چیزی نیست. اینها اهمیتی ندارد و با آن مبارزه هم نشود اشکالی ندارد. من قاچاقهای سازمان یافته بزرگ رو میگویم. [اینکه] دهها و صدها کانتینر اجناس گوناگون قاچاق وارد کشور شود.»
پس از این اظهارات برای همه مشخص شد که سیاست کلی نظام مقابله با چند کولبری که از سر فقر و ناچاری کالایی را از آن سوی مرزها به کشور وارد میکنند نیست آن هم در حالی که بنا بر آماری که در سال ۹۴ منتشر شده سهم کولبران در قاچاق کالا چیزی کمتر از چهار درصد است و به قول رهبر انقلاب اسلامی برای مبارزه اساسی با قاچاق باید به سراغ دانهدرشتها و آنهایی که کانتینری قاچاق میکنند رفت نه چند کولبر بیدفاع غیرسازمانیافته.
شاید بتوان جلوی شلیک گلوله به کولبران را گرفت اما با برف و کولاک و سرما و مسیر صعبالعبوری که کولبران با آن مواجهند را چگونه میتوان مبارزه کرد؟ هر بار که خبری از مرگ کولبران منتشر میشود برخی مسئولان با دادن وعدههایی از سازماندهی آنان و یا حتی ایجاد مشاغل جایگزین برایشان سخن میگویند اما تا فاجعه بعدی نه خبری از ساماندهی میشود و نه مشاغل جایگزین.
در همین زمینه عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور ۸ بهمن ۹۶ در پنجمین جلسه شورای توسعه و امنیت پایدار شرق و غرب کشور ظهر با اشاره به ساماندهی کولبری در استانهای هدف گفت: طرح ساماندهی کولبری با مشورت دستگاههای مرتبط در دولت تهیه و تصویب شد که بر اساس این طرح هر فردی با فعالیت در قالب این طرح میتواند درآمد مکفی داشته باشد.
وزیر کشور همچنین از ابلاغ طرح کولبری به استانداران هدف خبر داد و گفت: استانداران اجرای این طرح را جدی بگیرند. با اجرای این طرح ضمن حفظ کرامت انسانی دیگر شاهد مشکلات گذشته برای کولبران نخواهیم بود.
از طرفی محسن مددی مدیرکل آموزش فنی و حرفهای آذربایجان غربی روز ۳۱ تیر ۹۸ در یک نشست خبری از ایجاد کمیته مشترک در بین استانهای درگیر با کولبری خبر داد و خاطرنشان کرد: در صورت موافقت سازمان مرکزی در راستای ایجاد مشاغل جایگزین کولبری از طریق ارائه آموزشهای مهارتی گامهای ویژهای در پنج استان درگیر معضل کولبری برداشته خواهد شد.
تعدادی از نمایندگان مجلس هم در سالهای گذشته سخنانی در حمایت از کولبران مطرح کردهاند اما هنوز که هنوز است هیچ اتفاق خاصی در حمایت از کولبران صورت نگرفته و اصلا این موضوع در نظر گرفته نمیشود که کولبری مناسب با کرامت انسانی نیست و برای کسانی که از سر فقر به این شغل (اگر بتوان نام آن را شغل گذاشت) روی میآورند باید شرایط و مشاغلی فراهم شود که چنین کار خطرناکی را در کوههای صعبالعبور و سرد غربی و کوه و بیابانهای پرخطر شرقی انجام ندهند.
سیاست کلی نظام در مواجهه با کولبران را پیش از این رهبر انقلاب مشخص کردهاند که نباید برخوردی با این افراد صورت گیرد حال باید مسئولان به فکر جایگزینهایی برای کولبری باشند تا دیگر شاهد مرگ فرهادهای دیگری به خاطر کولبری نباشیم. به راستی چند فرهاد دیگر باید از سرما یخ بزنند تا شاید یخ بیتحرکی مسئولان در حل مشکلات کولبران آب شود؟/1360//101/خ