لبنان در سختترین مرحله تاریخی است
به گزارش خبرگزاري رسا، به نقل از المیادین کامل وزنه کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه لبنان معتقد است که لبنان وارد مرحله هشدار شده و این مرحله٬ سختترین مرحله این کشور در تاریخ خود است. وی اشاره میکند که بانکها پول سپردهگذاران را به عنوان گرو گرفتهاند و نمیدهند.
ابهام واقعیتها و تناقض در آمار و ارقام عرصه اقتصادی لبنان و اینکه هر مسئولی شاخص های متفاوتی از دیگری ارائه میدهد٬ موجب شده تا مردم لبنان در حالت نگرانی به سر برده و این سوال برای آنها پیش بیاید که آیا ما در برابر یک فقر و ورشکستگی اقتصادی و مالی هستیم؟ آیا راهی برای حل مشکل بدهیها وجود دارد؟ اینهمه بدهی برای لبنان از کجا انباشته شده و ثروتهای کشاورزی و صنعتی آن کجا رفته است؟ چه خبر از گاز وعده داده شده در سواحل کشور؟
موسسه آمریکایی اعتبارسنجی مودیز رتبه اعتباری لبنان را از آغاز اکتبر امسال تاکنون به Caa2 کاهش داد.
ریاض سلامه رئیس بانک مرکزی لبنان در اظهارات اخیر خود٬ ذخیره پولی را 38 میلیارد دلار اعلام کرد که بر اساس گفته های این کارشناس اقتصادی،این مقدارذخیره نقدی بسیار زیاد است و طبیعتا نباید لبنان از بحران نقدینگی رنج ببرد.
کامل وزنه در گفتگو با المیادین تاکید کرد که واقعیتهای روی زمین در لبنان متفاوت و متناقض است؛ بانکها با وجود قطب های مخفی که همه ارقام و اعداد واقعی را افشا نمی کنند٬ قادر به تامین نقدینگی کشور نیستند.
وزنه بر این باور است که لبنان سخت ترین روزهای خود را در تاریخ بحرانهای مالی میگذراند و این امر مستلزم تصویب قوانین جدید برای بازنگری در سیاستهای بانکی و موسسات مالی و پولی در لبنان است؛ چرا که اعتماد سپردهگذاران به بانکها و موسسات کم شده و احتمالا به زودی با کاهش رتبه اعتباری لبنان٬ این اعتماد به طور کامل از بین خواهد رفت. این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد که این کاهش اعتبار به معنای فروپاشی و ورشکستگی است و صراحتا بگویم: ما اکنون در دل ورشکستگی هستیم.
اقتصاددان لبنانی اضافه کرد در این شرایط طبیعتا نگرانیهایی درباره سپردهها و اموال مردم در بانکها وجود دارد؛ چرا که بانکها اطمینانی نسبت به آینده به آنها نمیدهند و سقف بسیار پایینی برای برداشت وجوه در نظر گرفتهاند.
کامل وزنه اشاره کردکه بانکها به اقدامات و وعدههایی که درابتدای بحران اعلام کردند پایبند نبوده اند و باید پولهای واریزشده به خارج از کشور را بازگردانند. وی تصریح کرد که میزان وجوهی که در خارج از کشور است به حدود 9 میلیارد دلار میرسد.
اقتصاددان لبنانی همچنین تاکید کرد که بانکها باید پولها را در کشور پمپاژ کنند تا شدت تنشهای مردم کاهش یابد. وی معتقداست که برخی از اقدامات بانکی لبنان خودسرانه بوده و روند نگهداری پول در بانکها توجیهپذیر نیست.
وزنه معتقد است که رئیس بانک لبنان به آن اندازه ای که در اظهارات اخیر خود به لبنانیها وعده میداد٬ مسئولیتپذیر نیست و او بخشی از سیستمی است که می داند امروز به جایی رسیده که دیگر نمیتواند ادامه دهد.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد که مسئولان باید وطن پرست باشند و برای اوضاع کنونی کشور به طور جدی فکر کنند؛ نه اینکه فقط شعار بدهند؛ چرا که آنها در استفاده از ثروت و اموال کشور شریک بودهاند.
طبق گفتههای این استاد دانشگاه لبنانی هر دولت جدیدی که تشکیل شود مستلزم فداکاری های زیاد مردم برای بازگرداندن وضعیت سیاست مالی و اقتصادی خواهد بود و حتما مالیاتهای جدیدی را وضع خواهد کرد؛ چرا که اصلاح این شرایط بدون فداکاریهای بزرگ امکانپذیر نیست.
اقتصاددادن لبنانی در خصوص ثروتهای لبنان از نفت و گاز تاکید کرد که نباید بیش از حد به نفت تکیه کنیم؛ چرا که سالهاست از آن استفاده میکنیم. وی همچنین اشاره کرد که لبنان هنوز عملیات استخراج را شروع نکرده و احتمالا این عملیات در خلال دوماه آینده آغاز شود./1360//101/خ