ختم میانجی
طرح پرحرف و حدیث «ماکرون» رئیسجمهور فرانسه برای میانجیگری میان تهران و واشنگتن ناکام ماند و نماینده فرانسه در امریکا نتوانست امریکا را متقاعد کند.
به گزارش خبرگزاری رسا، «سیدعباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران که بعد از ۱۰ ساعت مذاکره بر سر طرح پیشنهاد میانجیگرانه ماکرون به اسلونی رفت، دیروز گفت بعید میداند کشورهای اروپایی تا قبل از ۱۶ شهریور، بتوانند گام مؤثری بردارند. همزمان «پرستیوی» گزارش کرد که فرانسه نتوانسته ایالات متحده را درباره موافقت با خط اعتباری ۱۵میلیارد دلاری برای ایران قانع کند. سهشنبه شب برخی منابع غربی و ایرانی به شبکه خبری «رویترز» گفته بودند که اجرایی شدن پیشنهاد فرانسه به ایران، مشروط به اجازه امریکاست.
ساعاتی بعد از گزارش پرستیوی بود که «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران با تکرار مجدد اینکه «اگر اروپاییها اقدام لازم را برای اجرای تعهداتشان قبل از روز پنجشنبه انجام ندهند، ایران گام سوم را برخواهد داشت و رئیسجمهور به زودی جزئیات گام سوم را اعلام خواهد کرد»، تلویحا تأیید کرد که مذاکرات طرفین بینتیجه مانده است. «ما از روز اول اعلام کردیم آمادگی مذاکره را داریم، اما گامهای خود را برمیداریم. اگر مذاکرات به نتیجه برسد، گامها میتوانند متوقف شود، حتی میتواند به عقب برگردد ولی اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، یعنی اروپاییها نتوانند تعهداتشان را لااقل در رابطه با فروش نفت ایران و بازگشت پول نفت ایران به ایران به شکلهای مختلف اجرا کنند، آن وقت است که ایران گامها را ادامه میدهد. در فاصله دو روز آینده گام سوم را برخواهیم داشت و آقای رئیسجمهور امروز اعلام کرد گام سوم گامی است که تاثیرات چشمگیری در برنامه هستهای ایران دارد و بعد از آن هم به مذاکره ادامه خواهیم داد.»
فرانسه در پی نشست اخیر گروه ۷ بر تلاش برای میانجیگری میان ایران و امریکا تأکید کرده بود و آنطور که «پرستیوی» گزارش داده است، «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه هم برای ترتیب دادن دیدار میان «دونالد ترامپ» و «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران تلاش کرده، اما در نهایت روز چهارشنبه مشخص شد که پاریس نتوانسته در اجرایی کردن طرح یاد شده در ایجاد یک خط اعتباری موفق شود.
امریکا همچنان مانع است
«ژان ایو لو دریان» وزیر امور خارجه فرانسه سهشنبه شب در جمعخبرنگاران گفته بود که رایزنیها به منظور راهاندازی این خط اعتباری که نفت ایران تضمینی برای اعتبار آن به شمار میرود، ادامه دارد. وزیر فرانسوی در بخشی از سخنانش ضمن اشاره به اینکه هنوز مسائل زیادی در گفتگوهای میان اروپا و ایران باقی است که باید حل و فصل شود، گفته بود که پیشفرض اجرایی شدن طرح مزبور موافقت ترامپ با صدور معافیت از تحریمهای نفت برای برخی از مشتریهای نفت ایران است.
عراقچی نیز با تأیید تلویحی ادامه اختلافات بین طرفین گفته که تهران در تماس تلفنی با ماکرون، تأکید کرده که اروپا یا باید از ایران نفت بخرد یا معادل فروش نفت را به صورت خط اعتباری که با درآمدهای نفتی ایران تضمین میشود و در حقیقت به معنای پیش فروش نفت است در اختیار ایران قرار دهد.
وی با تأکید بر اینکه ایران به هیچ عنوان در ارتباط با خطوط قرمزش با کسی مذاکره نخواهد کرد، گفت: «بعد از دریافت ۱۵میلیارد دلار جمهوری اسلامی آمادگی گفتگو با کشورهای ۱+۴را دارد، اما واقعیت آن است که هنوز در خصوص دستور کار این گفتگوها اختلاف نظرهای جدی بین طرفین وجود دارد.»
چرا فرانسه پیشگام شد؟
ایران طبق بیانیه ۱۸ اردیبهشت شورای عالی امنیت ملی در ۱۲۰ روز گذشته، تعهدات خود به برجام را گام به گام کاهش داده است. در نخستین گام، ایران از سقف ۳۰۰کیلوگرم اورانیوم غنی شده ۶۷ /۳ درصد عبور کرد و در پایان این گام و زمان ورود به گام دوم (۱۶تیر ماه) ایران اعلام کرد از این به بعد سقف غنیسازی ۶۷/ ۳ درصد را رعایت نمیکند.
در این دوران بود که ماکرون پیشقدم شد و طرحی ارائه کرد که به گفته دیپلماتها به دنبال مجاب کردن ترامپ به صدور معافیتهای تحریمی برای بعضی از خریداران نفت ایران برای مدت زمان محدود در ازای برگزاری مذاکرات است. خبرگزاری رویترز از قول منابعی که نخواستهاند نامی از آنها برده شود، نوشته که فرانسه پیشنهاد افتتاح خط اعتباری ۱۵میلیارد دلاری برای تجارت با ایران را تا پایان سال جاری داده است. مرحله دوم اعطای ۱۰میلیون دلار در مقابل بازگشت تهران به تعهدات توافق هستهای تا پیش ازهشتم می ۲۰۱۹ (۱۸ اردیبهشت) و مرحله سوم شامل مذاکره درباره نقش منطقهای این کشور خواهد بود.
این میزان اعتبار هر چند میتواند در سال آینده تجارت دوجانبه ایران و اروپا را بهبود بخشد، اما لازمه آن معافیتهای نفتی امریکاست، به همین دلیل مقامات ایرانی در مذاکره با مقامهای فرانسوی خواستار آن شدهاند که امریکا امکان فروش روزانه ۷۰۰هزار بشکه نفت را به ایران بدهد.
در کنار این طرح، موضوعات دیگری نیز مطرح شد از جمله اینکه یک دیپلمات فرانسوی دیروز به رویترز گفت که پذیرش سازوکار اینستکس مستلزم پذیرش FATF از طرف ایران است. این طرح در رایزنیهای تلفنی متعددی بین ماکرون و «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران و دیپلماتهای ایرانی با طرف فرانسوی مورد مذاکره قرار گرفت و در یکی از آخرین اقدامات در این راستا، «برونو لومیر» وزیر دارایی فرانسه روز سهشنبه در واشنگتن با «استیون منوشین» وزیر خزانهداری امریکا دیدار کرد و از واشنگتن خواست تا با صدور معافیتهای تحریمی برای شرکتهایی در چین، هند و ژاپن برای خرید نفت موافقت کند./1360//101/خ
ارسال نظرات