کنار گذاشتن علما و حضور روشنفکران غربزده از علل شکست و انحراف نهضت مشروطه
به گزارش خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدعلی آل هاشم در دیدار اعضای شورای راهبردی "همایش ملی عدالتخواهی از انقلاب مشروطه تا گام دوم انقلاب"، اظهار کرد: سه محور "عدالت عقلانیت و معنویت" جوهره اصلی حرکت توحیدی جمهوری اسلامی ایران برای تحقق جامعه توحیدی عادلانه است.
وی افزود: همانگونه که ایران در جامعه جهانی مظهر مقاومت است، صاحبان گفتمان عدالتخواهی نیز پرچمدار حمایت از ملت های مظلوم در مقابل صاحبان زر و زور استکباری هستند.
حجتالاسلام والمسلمین آلهاشم با اشاره به اهمیت توجه به علل به انحراف کشیده شدن نهضت مشروطه گفت: باید به این نکته توجه کرد که چنین جنبشی که از حمایت همه جانبه مردم و روحانیت برخوردار بود، چگونه به انحراف کشیده شد؟ در حالی که مشروطه یکی از نهضتهای مهم بود که بر اساس روشنفکران دینی با نیروی مذهب شروع شده و با حمایت علما به پیروزی رسید.
نماینده ولی فقیه در استان خاطرنشان کرد: بعد از پیروزی مشروطه، رضا خان در کمتر از دو دهه توانست با استفاده از زر و زور و حمایت انگلستان دوباره به سلطنت رسیده و استبداد را به مملکت برگرداند.
وی با بیان اینکه کنار گذاشتن علما یکی از علل شکست و انحراف مشروطه بود، افزود: چرا که نقش علما در پیروزی نهضت مشروطه به حدی پررنگ بود که حتی شرق شناسان هم اعتراف میکردند که انقلاب مشروطه، انقلاب روحانیت است؛ در این رابطه باید امروز هم مراقب باشیم.
حجتالاسلام والمسلمین آلهاشم با تاکید بر اینکه نبود نظارت علما در مجلس یکی دیگر از علل شکست یا انحراف نهضت مشروطه بود، گفت: بر اساس متمم قانون اساسی مشروط باید پنج مجتهد تراز اول، به عنوان هیات ناظر بر مصوبات در جلسات مجلس حضور یابند تا مصوبات مجلس مغایرتی با احکام اسلام نداشته باشد، اما هیچ وقت این موضوع اجرایی نشد و زمینههای انحراف مشروطه ایجاد شد.
وی با بیان اینکه سلب اعتماد مومنان دیگر علت شکست و انحراف نهضت مشروطه بود، افزود: بعد از پیروزی انقلاب مشروطه، فضا برای نشر عقاید مختلف و تشکیل انجمنها و گروهها بطور علنی فراهم شد و دشمنان با این فضا مخالفت کرده و از سوی دیگر اعتقادات مذهبی مردم توسط روشنفکران غربی مورد هجمه و تمسخر قرار گرفت و به تدریج منجر به شکست انقلاب مشروطه شد.
حجتالاسلام والمسلمین آلهاشم با تاکید بر اینکه وجود روشنفکران غربزده دیگر علت انحراف نهضت مشروطه بود، افزود: در اواسط سلطنت ناصرالدین شاه برخی افراد تحصیل کرده غرب تحت تاثیر مکاتب غرب قرار گرفته و با تشکیل انجمنها و گروههای مختلف با هدف ترویج فرهنگی غرب فعالیت میکردند؛ تا جایی که تعداد این انجمنها در تهران به حدود ۱۴۰ انجمن رسیده بود و حدود ۳۰ هزار عضو داشت.
وی با بیان اینکه از صحنه خارج شدن مردم یکی دیگر از عوامل شکست یا انحراف نهضت مشروطه بود، گفت: این موضوع نیز تاثیر بسزایی در انحراف نهضت مشروطه داشت و سکوت مردم در صحنههای مختلف، باعث تشکیل مجلس موسسان و انتقال سلطنت به رضا خان شد.
نماینده ولی فقیه در استان در بخش دیگری از سخنانش برگزاری همایش عدالتخواهی از مشروطه تا گام دوم انقلاب را بسیار بااهمیت توصیف کرد و افزود: این همایش بار ارزشمندی دارد و مایه خرسندی است که طی چند سال گذشته برگزار شده است.