یادداشت؛
زمان مسؤولیتپذیری فرا رسیده است
ضعف دستگاههای اجرایی و ناتوانی دولت در مدیریت صحنه اقتصادی کشور سبب سوءاستفاده فرصتطلبان و روند روبهرشد قیمتها و فشار مضاعف بر مردم گردیده است.
به گزارش خبرگزاری رسا، در حالی که ایستادگی و مقاومت مردم ایران، در برابر جنگ همهجانبه دشمن، طراحان و عاملان آن را متحیر و به استیصال کشاند، به گونهای که کنترل کلام و اقدام را از آنان سلب کرد و مصداق آن را میتوان در گزافهگوییهای پمپئو در سفر اخیرش به منطقه دید، اما ضعف دستگاههای اجرایی و ناتوانی دولت در مدیریت صحنه اقتصادی کشور سبب سوءاستفاده فرصتطلبان و روند روبهرشد قیمتها و فشار مضاعف بر مردم گردیده است.
این در حالی است که رئیس محترم دولت که باید به دلیل مسئولیت اجرایی کشور پاسخگوی نابسامانیهای شرایط اقتصادی و رهاشدگی بازار و هدر رفت بودجههای ریالی و ارزی کشور باشد، خود در موضع منتقد قرار گرفته و به انتقاد از وضعیت نامناسب بازار و روند قیمتهایی میپردازد که تعیینکننده اصلی بسیاری از آنها دستگاههای دولتی هستند.
ضعف دولت در مدیریت صحنه به گونهای است که رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس چند روز پیش اعلام کرد که حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از منابع کشور، یعنی یکسوم بودجه عمومی در سال به دلیل عدم نظارت دولت بر قیمتها بر باد فنا میرود.
این در حالی است که چهارم دی ماه رئیسجمهور هنگام ارائه بودجه سال ۱۳۹۸ به مجلس دو عامل «بازگشت تحریمها» و «ساختار ناسالم» اقتصادی را به عنوان عوامل اصلی مشکلات اقتصادی شرایط کنونی اعلام کرد. بدون آنکه برای سیاستگذاریهای نامناسب اقتصادی و فرصتطلبی برخی مدیران و عدم باور برخی از آنان به ضرورت تقویت ظرفیتهای ملی برای مقابله با جنگ اقتصادی دشمن سهمی قائل باشد.
مروری بر روند تحولات اقتصادی کشور در یک سال گذشته بیانگر آن است که اگر مسئولان اقتصادی و اجرایی کشور درک و برنامهریزی درستی از شرایط جنگ اقتصادی دشمن و پیشبینی تبعات تحریمهای اقتصادی که ماهها قبل از اعمال دشمنان مردم ایران اعلام کرده بودند، داشتند شرایط اقتصادی اینگونه نبود که از یک سو بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار از ذخایر ارزی به فروش رفته که عمده آن از کشور خارج شود و بیش از ۱۸ میلیارد دلار نیز به کسانی برای واردات اختصاص یابد که به جای ورود کالا و تأمین نیازهای مردم، از بازار سیاه ارز سر برآورده و بر بحران ارزی دامن زده است.
مقام معظم رهبری در دیدار روز چهارشنبه مردم قم با تبیین نقشه دشمن در مواجهه با مردم ایران در جنگ اقتصادی، بهرغم ضعفهای گذشته، مسئولیت مسئولان را در عبور از شرایط پیش رو مورد تأکید قرار دادند. ایشان با اشاره به تمرکز دشمن بر افزودن بر مشکلات معیشتی مردم و با توجه به کمبود منابع کشور، گلایه میکنند که چرا با وجود تذکرات مکرر، افرادی ظالمانه این منابع را میبلعند و با دلالبازی و انحصارطلبی در تجارت مانع پیشرفت کشور میشوند و در تقویت تولید داخلی کارشکنی میکنند.
گرایش به اشرافیگری و رفتارهای طاغوتی در میان برخی از مسئولان و مدیران، عقبنشینی در برابر توپ و تشر دشمن و عملکرد احساسی به جای عقلانیت و اتکا به توانمندیها و ظرفیت کشور بخشهایی از تذکرات رهبری به مسئولان در این دیدار است که سبب شده است برآیند عمل مسئولان و مدیران در مواجهه با این جنگ همهجانبه در چارچوب تحقق اهداف ملی نباشد و این در حالی است که هم همراهی و تحمل مردم و هم ظرفیتها و توانمندیهای ملی به لحاظ منابع، نیروی انسانی و زیرساختی فرصتهای ذیقیمتی را در اختیار مسئولان کشور قرار داده است تا با یک برنامهریزی درست و هوشمندانه بتوان از این شرایط عبور کرد.
البته بر فهرست این ضعفها و ناکارآمدیها دو عامل دیگر را نیز باید از چرایی امیدواری دشمن به تأثیرگذاری تحریمها افزود که یکی رانتخواری و فرصتطلبی برخی مدیران از ضعف دستگاههای نظارتی در دولت است که منجر به پدیده ورود غیرقانونی ۶ هزار و ۴۰۰ خودرو به صورت غیرقانونی و بدون پرداخت عوارض مربوط توسط مدیر عالیرتبه وزارتخانه مربوط میشود و دیگر تملک مجتمع گوشت اردبیل توسط مسئول خصوصیسازی کشور با زیر پا گذاشتن قانون و پرداخت حقوق بیتالمال است و البته موارد دیگری را به این فهرست میتوان افزود که بازخوانی آن بر نگرانیها میافزاید.
شاخصه دیگر در پیدایی این شرایط عدم همراهی بخشی از مدیران میانی با سیاستها و راهبردهای کلی دولت در مواجهه با جنگ همهجانبه دشمن است که این را هم در عرصه دیپلماسی میتوان دید و هم در عرصه تجارت و بازرگانی، فرهنگی و... که البته در عزم دشمن در تداوم تحریمها نقشی اساسی دارد.
بدیهی است که کاستن آلام مردم و رفع مشکلات مستلزم تجدیدنظر جدی دولت در ماههای پایانی در سیاستها و اقدامات و پیراستن عرصه مدیران از کسانی است که با عدم همراهی خود با دولت، روز به روز بر امتیازات منفی دولت میافزایند و این به نحوی است که همراهان سیاسی دولت و کسانی که مدعی روی کار آوردن دولت یازدهم و دوازدهم بوده و هستند، اکنون با هم رقابت میکنند تا از زیر بار مسئولیت «تکرار میکنم» شانه خالی کنند. /۱۰۱/۹۶۹/م
منبع: روزنامه جوان
ارسال نظرات