موضوعات فقه ورزشی به پژوهشگران حوزه علمیه عرضه شود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست علمی هم اندیشی یک روزه «فقه ورزش؛ ماهیت و ضرورت» ظهر امروز از سوی گروه حقوق پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با حضور اساتید و صاحبنظران حوزه فقه و حقوق برگزار شد.
حجت الاسلام محسن ملک افضلی اردکانی مدیر گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه قم در این نشست با اشاره به یکی از مسائل مطرح در فقه ورزش یعنی وارد شدن آسیب های بدنی اظهار داشت: صرف نظر از یک بحث جزیی که در مورد اذن وزرشکار در مورد وارد شدن صدمه بدنی مطرح شده است ولی ابعاد قضیه بیش از اذن صرف است.
وی اضافه کرد: بحث در این مورد زیاد است و دقیقا مثل اذن بیمار در درمان به پزشک است که موجب رفع مسؤولیت طبیب شمرده نمی شود، یعنی به عبارت دیگر همانطور که اذن در علاج اذن در تلف شمرده نمی شود اذن در ورزش نیز اذن در ضربه زدن نیست و قاعده لاضرر جای بحث دارد.
حجت الاسلام ملک افضلی اظهار داشت: در ارتباط با بایسته های ساختاری در مورد فقه ورزش نکته ای که جای آن در میان مباحث خالی است این است که ورزش بر اساس انواع احکام تکلیفی قابل تقسیم بندی است نه فقط مشروع و غیر مشروع بلکه ورزش می تواند به حرام، مباح، واجب و مکروه و مستحب نیز تقسیم بندی شود.
وی با اشاره به مسأله ضمان معلم شنا که در فقه بحث شده است، ابراز داشت: در آن جا بحث می شود که آیا معلم ضامن تلف صبی و بالغ متعلم هست یا خیر؟ بعد مقایسه می شود با ضمان طبیب که آن را رافع مسؤولیت نمی دانند و بیان کرده اند که تلف صبی و غرق شدن او دلالت بر تقصیر مربی دارد.
رییس مؤسسه حکمت جامعه المصطفی العالمیه ادامه داد: در همان بحث ولی در مورد بالغ بیان شده است که اگر مربی تقصیر نکرده باشد به دلیل ضرورت زیاد به شنا؛ در واقع شنا که در تعالیم دینی وارد شده است را به عنوان ورزش واجب تلقی کرده اند، بنابراین به نظر می رسد بین ورزش ها بتوانیم هم از جهت نوع ورزش و هم از جهت عوارضی که حاصل می شود و هم از جهت نحوه اجرا تقسیم بندی کنیم.
وی یادآور شد: نکته دیگری که صاحب جواهر(ره) در این مورد بحث کرده اند ماهیت جزا و تعزیر یا جبران خسارت است که ایشان عقیده دارند شاید اخذ برائت از متعلم موجب رفع مسؤولیت مربی و معلم بشود که باید در مورد آن بحث صورت بگیرد، بنابراین در مورد وزرش و فقه و حقوق مسائل جای صحبت زیادی وجود دارد.
حجت الاسلام ملک افضلی در بیان پیشنهادی به نشست فقه و ورزش خاطرنشان کرد: بنده اعتقاد دارم که باید ساختار فقه ورزش در جامعه علمی به عنوان یک کار زیربنایی مورد توجه قرار بگیرد، یعنی به عنوان مثال پژوهشگاه با همکاری وزارت ورزش به تببین موضوعات فقه ورزشی بپردازد و این موضوعات و سرفصل ها را به جامعه علمی حوزه عرضه کند.
وی تأکید کرد: با این کار زیربنایی یقینا متون و کتاب و مقالات خوبی به دست خواهد رسید که فقر شدید در این زمینه را بدون شک جبران خواهد کرد.
مدیر گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه قم در ادامه ابراز داشت: این مسأله دقیقا نمونه کاری می شود که وزارت اطلاعات در مورد فقه اطلاعاتی انجام داد که حقیقتا مقالات و آثار گرانسنگ رسیده به آن جشنواره توانسته جوابگوی کارهای امنیتی و اطلاعاتی در کشور باشد./1330/پ۲۰۲/ب۱