آداب دعا کردن
به گزارش خبرگزاری رسا، حجتالاسلاموالمسلمین محمد همتیان در جلسه درس اخلاق طلاب مراکز و مدارس علمیه که در تالار بیداری اسلامی برگزار شد، به فرازهای اول دعای مکارم الاخلاق اشاره کرد و اظهار داشت: امام سجاد علیهالسلام در فراز اول این دعا، بعد از درود بر پیامبر و آل پیامبر سه خواسته را به خداوند مطر ح میکند.
وی افزود: امام سجاد علیهالسلام در این فراز میفرمایند: «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ بَلِّغْ بِإِیمَانِی أَکْمَلَ الْإِیمَانِ، وَ اجْعَلْ یَقِینِی أَفْضَلَ الْیَقِینِ وَ انْتَهِ بِنِیَّتِی إِلَى أَحْسَنِ النِّیَّاتِ، وَ بِعَمَلِی إِلَى أَحْسَنِ الْأَعْمَالِ؛ خدایا، بر محمد و آل او درود فرست، و ایمان من را به کاملترین (درجۀ) ایمان برسان، و یقینم را برترین یقین قرار ده. و نیّتم را به انتهای زیباترین نیّتها برسان، و عملم را به زیباترین اعمال».
آداب دعا را از امام سجاد علیهالسلام بیاموزیم
استاد حوزه علمیه اظهار داشت: امام سجاد علیهالسلام در دعاهای خود، آداب دعا کردن را به ما میآموزد که وقتی میخواهیم دعا کنیم بر پیامبر و آل پیامبر علیهمالسلام درود بفرستیم.
حجتالاسلاموالمسلمین همتیان تصریح کرد: اگر قبل و بعد از دعا این ذکر مقدس را بگوییم، سرّ اینکه قبل و بعد از دعا، این ذکر مقدس را بگوییم این است که وقتی بر پیامبر و آل پیامبر علیهمالسلام درود میفرستیم، خداوند این دعا را مستجاب میکند و وقتی بعد از دعا هم این ذکر را بگوییم خداوند دعای بعد را هم مستجاب میکند.
وی ادامه داد: وقتی خواستههای خود را بین دو دعای مستجاب مطرح کنیم، از کرم خداوند به دور است که دعای اول و آخر را بپذیرد و دعای وسط را نپذیرد.
استاد حوزه علمیه بیان داشت: وقتی اول وقت به نماز بایستید این ساعتی است که قطب عالم امکان و حجت الهی به نماز ایستاده و نماز شما با نماز حجت خدا بالا میرود، بنابراین نماز شما هم ارزش پیدا میکند و خداوند نماز شما را هم در کنار نماز آن حضرت میپذیرد.
عوامل تضعیف و تقویت درجه ایمان
حجتالاسلاموالمسلمین همتیان تصریح کرد: وقتی ما در جوار انوار نورانی اهل بیت علیهمالسلام قرار بگیریم نورانی میشویم دعای ما هم وقتی در جوار دعای اهل بیت علیهمالسلام قرار گیرد ارزش پیدا میکند و مورد استجابت قرار میگیرد.
وی در ادامه به فراز اول دعای مکارم الاخلاق اشاره کرد و گفت: امام سجاد علیهالسلام در این دعا اولین درخواست خود را ایمان کامل مطرح میکنند و میفرمایند: اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ بَلِّغْ بِإِيمَانِي أَكْمَلَ الْإِيمَانِ؛ خدایا بر محمد و آلش درود بفرست و ایمانم را به کاملترین درجه ایمان برسان».
استاد حوزه علمیه یادآور شد: برخی موارد، ایمان انسان را ضعیف میکند و برخی اعمال، درجات ایمان را افزایش میدهد، حسد ایمان را میخورد و نابود میکند همچنان که آتش هیزمهای خشک را میسوزاند و نابود میکند، همچنین بنا بر روایات اسلامی، یکی از اثرات عجب این است که ایمان را فاسد میکند همانطور که سرکه عسل را فاسد میکند.
حجتالاسلاموالمسلمین همتیان با تصریح بر اینکه تلاش کنیم خودبینی، حسد و خودپسندی را از خود دور کنیم، گفت: یکی از مواردی که ایمان را ضعیف میکند، دروغ است، کسی که دروغ بگوید دل او جای ایمان نیست.
وی با بیان اینکه صبر ایمان ر ازیاد میکند، عنوان کرد: امام علی علیهالسلام میفرمایند: «عَلَيْكُمْ بِالصَّبْرِ فَإِنَّ الصَّبْرَ مِنَ الْإِيمَانِ كَالرَّأْسِ مِنَ الْجَسَدِ وَ لَا خَيْرَ فِي جَسَدٍ لَا رَأْسَ مَعَهُ وَ لَا [خَيْرَ] فِي إِيمَانٍ لَا صَبْرَ مَعَه؛ همواره صبر پیشه کنید که صبر در ایمان مانند سر در بدن است. بدنی که سر نداشته باشد خیری در آن نیست و ایمانی که صبر نداشته باشد نیز خیر ندارد».
استاد حوزه علمیه تصریح کرد: اگر صبر نباشد ایمان نمی تواند ادامه حیات دهد، به همین خاطر خداوند در سوره العصر پس از چهار تأکید، انسان را به صبر سفارش میکند؛ اگر انسان میخواهد حق باور باشد باید صبر باشد.
حجتالاسلاموالمسلمین همتیان تأکید کرد: در برخی روایات، حسن خلق به عنوان رأس الایمان معرفی شده است و اگر فرد میخواهد ایمانش ثابت باشد باید حسن خلق داشته باشد، بداخلاقی آفت ایمان و مجالست با خوبان و بزرگان مقرب ایمان است.
وی اضافه کرد: خداوند در آیه ۲ سوره انفال درباره مؤمنان میفرماید: «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ؛ مؤمنان کسانی هستند که چون نام خدا برده شود خوف بر دلهاشان چیره گردد و چون آیات خدا بر آنان خوانده شود ایمانشان افزون گردد و بر پروردگارشان توکل میکنند».
اولین درخواست امام سجاد(ع) از خداوند در دعای مکارم الاخلاق
استاد حوزه علمیه عنوان کرد: اولین درجه ایمان این است که انسان در مقابل گناه ناراحت شود و اعلام تنفر کند؛ انسان با ایمان وقتی با صحنه گناه روبرو شد، احساس مسئولیت میکند.
حجتالاسلاموالمسلمین همتیان اظهار داشت: امام سجاد علیهالسلام از خداوند میخواهد که ایمان خود را به کاملترین درجه برساند، ما باید در این میراث ارزشمند که به عنوان دعا و مناجات و ذکرها از اهل بیت علیهمالسلام به ما رسیده دقت کنیم که اهل بیت علیهمالسلام از خدا در این دعاها چه میخواستند.
وی با بیان اینکه ایمان به عنوان یک سرمایه ارزشمند باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: در جلسه قبل گفته شد که ایمان یک منشأ و مرکزی در جان انسان دارد، ایمانی که احتیاج به استدالال ندارد و از دل انسان و از جان انسان سرچشمه میگیرد.
استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه ایمانی که امام سجاد علیهالسلام از خداوند درخواست میکنند، ایمان قلبی و عاطفی است، افزود: اگر ایمان مبتنی بر استدلال باشد بر زندگی انسان تأثیری نخواهد داشت، اما ایمان قلبی و عاطفی یعنی انسان، خداوند را در دل و جان خود بیابد.
محبت به اهل بیت علیهمالسلام را در دل و جان خود قرار دهید
حجتالاسلاموالمسلمین همتیان با تصریح بر اینکه ایمان قلبی و عاطفی از دل و جان انسان سرچشمه میگیرد، تأکید کرد: وقتی انسان خداوند را باور کرد با هیچ چیز نمی توان خداوند را از او جدا کرد و در عالم برزخ هم خدا با او است، زیرا آنچه که در دل ریشه داشت و ملکه انسان و در ذات انسان شد، از انسان جدا نمیشود.
وی در پایان با بیان اینکه محبت به اهل بیت علیهمالسلام را در دل و جان خود قرار دهید، به طلاب توصیه کرد: شما طلاب باید بر ایمان عاطفی خود کار کنید و وقت بیشتری برای نماز شب بیدار بمانید و به دل خود توجه داشته باشد. /۹۲۴/د۱۰۳/ج