غدير در وقف غريب مانده است
به گزارش خبرنگار خبرگزاري رسا در كاشان، مهدي حافظيان بعد از ظهر امروز در نشست با خبرنگاران گفت: تا کنون 2 هزار و 281 موقوفه در شهرستان کاشان شناسايي و در سامانه جامع بانک اطلاعات موقوفات و اماکن متبرکه به ثبت رسيده است.
وي افزود: از اين تعداد موقوفه در كاشان يكهزار و 522 موقوفه، 644 مسجد، 94 حسينيه، 2 زينبيه، 12 تکيه، 4 آرامستان و 3 دارالقرآن است.
حافظيان يادآور شد: از اين تعداد 2190 موقوفه به صورت متصرفي مستقيما تحت نظارت اداره اوقاف و امور خيريه كاشان است و 89 موقوفه داراي متولي است که توسط متوليان ذکر شده در وقفنامه ها و اشخاصي که برابر وقفنامه شرايط توليت داشته اند اداره مي شود.
به گفته وي، دو موقوفه در شهرستان کاشان بطور اشتراکي از سوي اداره اوقاف و امور خيريه كاشان و متولي وقف اداره مي شود.
رييس اداره اوقاف و امور خيريه کاشان گفت: اين موقوفات داراي 8 هزار و 573 رقبه وقف شده هستند که از اين تعداد 5 هزار و 728 رقبه متصرفي و2 هزار و 537 رقبه غير متصرفي و مابقي اشتراک التوليه هستند.
حافظيان گفت: از 8 هزار و 573 رقبه وقف شده در كاشان تعداد 2 هزار و 284 رقبه داراي با كاربري مسکوني، 808 رقبه کاربري تجاري،2 هزار و 690 رقبه کاربري کشاورزي، يكهزار و 33 رقبه کاربري مذهبي، 419 رقبه کاربري خدماتي، 79 رقبه کاربري اداري،77 رقبه آموزشي و مابقي رقبات داراي ساير کاربري ها هستند.
وي با اشاره به اينكه براي موقوفات كاشان 4 هزار و 95 نيت از سوي واقفين خيرانديش به ثبت رسيده است، افزود: 356 نيت خيريه شامل کمک به ايتام و فقرا، يكهزار و 312 نيت مذهبي شامل روضه خواني، 16 نيت عتبات عاليات شامل کمک به ساخت و ساز عتبات عاليات، 53 نيت مدارس علوم ديني شامل هزينه مدارس علوم ديني و طلاب، يكهزار و 349 نيت مساجد شامل کمک به ساخت و ساز و هزينه هاي جاري مساجد، 204 نيت بقاع متبرکه شامل کمک به بازسازي و هزينه هاي جاري امامزادگان، 805 نيت اجتماعي شامل کمک به هزينه هاي بازسازي، آب شرب آب انبارهاي و حمام هاي وقفي و غيره است.
به گفته وي از 4 هزار و 95 رديف نيت ثبت شده در کاشان فقط دو نيت از سال گذشته تا کنون براي مصارف بزرگترين عيد شيعيان عيد ولايت و عيد غدير به ثبت رسيده است که جاي تامل دارد.
رييس اداره اوقاف و امور خيريه کاشان يادآور شد: با توجه به اينکه اکثر نيات ثبت شده در کاشان مذهبي و ويژه روضه خواني و مساجد است تا کنون وقف براي غدير نتوانسته در بين خيرين به خوبي تبيين شود.
حافظيان گفت: با توجه به ثبت موقوفات و رقبات در سامانه جامع بانک اطلاعات و اماکن متبرکه سازمان اوقاف و امورخيريه کليه مستاجرين رقبات وقفي برابر قوانين و مقررات اوقافي همه ساله نسبت به پرداخت اجاره بهاي خود اقدام مي كنند که اين مبالغ بدون کم و کاست به حساب هر موقوفه بطور جدا گانه واريز مي شود تا در موقع مقرر برابر نيت واقفين اجراي امينانه نيت انجام شود.
وي افزود: پرداخت هزينه هاي روضه خواني، هزينه هاي مساجد و اماکن متبرکه مورد نظر واقفين، هزينه هاي برخي مدارس علوم ديني برابر نيت واقف، و ساير نيات اجتماعي از جمله آب انبارها، حمام هاي وقفي و غيره برابر دستورالعمل هاي سازمان اوقاف و امورخيريه انجام مي شود و متعاقب آن ادارات تحقيق مستقر در ادارات کل اوقاف استانها ضمن بررسي اسناد و مدارک مفاصا حساب صادر مي شود.
حافظيان ادامه داد: اکثر متقاضياني که براي وقف به اداره اوقاف و امور خيريه كاشان مراجعه مي كنند تقاضاي وقف براي روضه خواني يا احداث مساجد را دارند با توجه به شرايط اجتماعي امروز و نيازهاي روز جامعه از جمله کمک به تحصيل، کمک به تهيه جهيزيه بيش از ساير موارد است، از اين رو طي سالهاي گذشته با مشاوره به متقاضيان وقف سعي شده تا نيت واقفين برابر نيازهاي روز جامعه به روز شده و همخواني داشته باشد.
به گفته وي، در سالهاي اخير دو موقوفه براي تأمين هزينه هاي جشن عيد غدير، يک موقوفه براي هزينه هاي جبهه هاي جهاد اسلامي در فلسطين، سوريه، لبنان و غيره به ثبت رسيده است كه با توجه به اينکه عيد غدير و دهه ولايت به عنوان بزرگترين عيد شيعيان محسوب ميشود هنوز وقف غدير غريب مانده است.
حافظيان از خيرين، واقفين و ديگر شهروندان كاشاني که به هر طريقي مي توانند آثار و برکاتي خير حتي در قالب يک کتاب از خود به يادگار بگذارند درخواست كرد در زمينه وقف با نيت غدير نيز اهتمام داشته باشند تا همانند ايام محرم، غدير نيز عاشورايي برگزار شود.
رييس اداره اوقاف و امور خيريه کاشان يادآور شد: واقفين هنگام وقف مي توانند خود و يا فرزندان خود را به عنوان متولي وقف قرار دهند و همه ساله با نظارت اداره اوقاف عمل به وقف داشته باشند./1307/پ۲۰۳/ب۱