مشكلات اقتصادي ما را از دايره دينداري و انصاف خارج نكند
به گزارش خبرنگار خبرگزاري رسا در كاشان، حجت الاسلام عليرضا شاه فضل، دوشنبه شب در مسجد امام خميني(ره) در تفسير آيه 111 سوره توبه، گفت: اين آيه از آياتي است كه در زمينه فضيلت جهاد في سبيل الله مطالبي را بيان كرده است.
وي افزود: خداوند در ابتداي اين آيه مي فرمايد، ‹‹إِنَّ اللَّهَ اشْتَرَىٰ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنْفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُمْ›› خريدار و جان و اموال مومنين هستم و در مقابل جان و مال انسان ها، ‹‹ بِأَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ›› بهشت را به آنها هديه مي كنم و اين تجارتي است كه ضرر و زياني در آن وجود ندارد.
حجت الاسلام شاه فضل گفت: هرچند جان و مال انسان از خودش نيست اما خداوند د اين آيه از انسان مي خواهد آنچه را از متعلق به آنها نيست را به او بفروشند آن هم خريدي كه براي خدا هيچ سودي ندارد.
وي با اشاره به اينكه انسان در نگرش اسلامي مالك جان و مال خودش نيست، افزود: در نگرش اسلامي انسانها نه تنها اختيار جان و مال خود را دارند بلكه اجازه ندارند از چشم و گوش و زبان و دست و پا و ديگر اعضا و جوارح خود هرگونه دوست دارند استفاده كنند بلكه فقط مي توانند از راه صحيح آن استفاده كنند اما در نگرش غربي عكس آن است.
دبير جامعه روحانيت كاشان ادامه داد: درنگرش اسلامي آنچه به انسان ها داده شده براي اهداف تعيين شده اي است كه اگر در راستاي آن اهداف از مال و جان خود استفاده نكند در قيامت بايد جوابگو باشد، از اين رو خداوند مي فرمايد، ‹‹وَالْعَصْرِإِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْ›› انسان اگر از مال و جان خود استفاده صحيح نكند زيان خواهد كرد.
حجت الاسلام شاه فضل گفت: خداوند در اين آيه فرض را بر اين گرفته كه جان و مال انسان متعلق به انسان است و اين اختيار دارد كه يا از آن آزادانه و هرگونه كه دوست دارد استفاده كند و يا با خدا معامله كند، چرا كه خداوند خريدار جان و مال انسان به بهاي بهشت است.
وي با اشاره به اينكه اميرمومنان(ع) مي فرمايد، بهاي انسان بهشت است و به كمتر از بهشت خود را نفروشد، گفت: برخي از همان ابتدا با خدا معامله كردند و از خداوند تبعيت كردند و اگر انحرافي داشتند از خدا طلب بخشش كردند و خدا را طرف حساب خود مي دانند، اما برخي ديگر مردم را طرف حساب خود كردند و در قبال كار خير خود انتظار تقدير و تجليل از مردم دارند.
دبير جامعه روحانيت كاشان گفت: خداوند در ادامه به برخي افراد كه جان و مال خود را در راه خدا به فروش گذاشتند اشاره دارد و مي فرمايد، ‹‹ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ›› كساني كه به خاطر جهاد مي كنند، ‹‹فَيَقْتُلُونَ وَيُقْتَلُونَ›› هم مي كشند و هم كشته مي شوند، اين گروه يكي از بهترين مصاديق كساني است كه از جان و مال خود در راه خدا گذشتند.
وي افزود: خداوند در ادامه آيه مي فرمايد، ‹‹وَعْدًا عَلَيْهِ حَقًّا فِي التَّوْرَاةِ وَالْإِنْجِيلِ وَالْقُرْآنِ›› اين وعده حقي است كه خداوند جان و مال انسان را به بهاي بهشت مي خرد و اين وعده خداوند نه تنها در قرآن بلكه در تورات و انجيل نيز وجود دارد، ‹‹وَمَنْ أَوْفَىٰ بِعَهْدِهِ مِنَ اللَّهِ›› خداوند تأكيد دارد هيچكس به غير از خدا به عهد خودش وفاردار نيست.
حجت الاسلام شاه فضل گفت: خداوند در ادامه اين آيه تأكيد مي كند، ‹‹فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِكُمُ الَّذِي بَايَعْتُمْ بِهِ›› به شما بشارت مي دهم به خاطر تجارتي كه انجام داديد ‹‹ وَذَٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ›› بزرگترين رستگاري انسان دادن جان و مال را در راه خدا است.
وي افزود: در اين آيه تأكيد زيادي به موضوع جهاد شده است تا انسان براي جهاد در راه خدا از جان و مال خود بگذرد تا به به بهشت برسد.
دبير جامعه روحانيت كاشان در ادامه به اهميت و مقطع زماني و چگونگي نزول اين آيه اشاره كرد و گفت: اين آيه در سالهاي آخر عمر پيامبر اكرم(ص) و در سالهاي جنگ تبوك كه مسلمانان بايد از مدينه به روم مي رفتند و براي مسلمانان رفتن به روم سخت بود و برخي نرفتن و اين درحالي بود كه خداوند براي حضور مسلمانان در جنگ تأكيد داشت و برخي تبعيت و برخي بهانه آوردند اما خداوند نيز وعده هاي خود را تكرار كرد.
وي افزود: فرهنگ جهاد و شهادت در آيات قرآن از موضوعاتي است كه مسلمانان هميشه بايد آماده جهاد و شهادت باشند چرا كه مي فرمايد، ‹‹وَلَا يَزَالُونَ يُقَاتِلُونَكُمْ›› مطمئن باشيد دشمنان همواره با شما در نبردخواهند بود، ‹‹حَتَّىٰ يَرُدُّوكُمْ عَن دِينِكُمْ›› تا از دين خود دست برداريد و اگر از دين خود دست بر نداريد از راه جنگ نظامي و سياسي و اقتصادي با شما خواهند جنگيد.
حجت الاسلام شاه فضل با اشاره به فرمايش اخيرا رهبر معظم انقلاب مبني براينكه امروز وارد نبرد اقتصادي با دشمن شده ايم، گفت: آمريكا نه تنها نبرد اقتصادي خود را با ايران بلكه با اروپا و چين و روسيه نيز آغاز كرده است و با اعمال فشارهاي اقتصادي به دنبال اين است مردم ايران دست از انقلاب خود بردارند.
وي افزود: تصور دشمن در جنگ اقتصادي با ايران اين است كه مردم ايران را درگير مسائل اقتصادي كرده تا از اين راه بتواند به هدف خود كه دست كشيدن ملت ايران از آرمانهاي نظام و اسلام و شهدا برسد.
دبير جامعه روحانيت كاشان ادامه داد: خداوند در اين آيات از ما مي خواهد حواسمان به اين دنيا نباشد بلكه حواسمان متوجه آخرت كه يك زندگي دائمي و ابدي است باشد تا زندگي ابدي انسانها آباد شود و اين درحالي است كه برخي آبادي دنيا و آخرت را با هم مي خواهند و حاضر نيستند براي آبادي آخرت از آبادي دنيا عبور كنند.
حجت الاسلام شاه فضل گفت: در جنگ نظامي نياز به خطر انداختن جان انسانها است، اما در جنگ اقتصادي مال انسان ها به خطر خواهد افتاد و اينگونه نخواهد بود كه در جنگ نظامي حضور داشته باشد اما آسيب نبيند و يا اينكه در جنگ اقتصادي شركت كند اما به مال او آسيب نرسد.
وي افزود: قصد دفاع از مفاسد اقتصادي و مفسد اقتصادي را نداريم اما كسانيكه معضلات و مشكلات را به نظام و انقلاب و كشور نسبت مي دهند افرادي هستند كه حاضر نيستند در راه دين و ديانت از جان و مال خود بگذرند و دنيا و آخرت آباد را با هم مي خواهند.
دبير جامعه روحانيت كاشان گفت: مردم سه سال در شعب ابيطالب بدون هيچ امكانتي در تحريم بودند اما امروز با وجود اين همه امكانات در كشور اگر كوچكترين كمبودي وجود داشته باشد خدا و دين و مسجد و اسلام را زير سؤال مي برند و مفاسد اقتصادي را نظام و اسلام نسبت مي دهند.
وي وجود مفاسد اقتصادي را تاييد كرد و گفت: وجود مفاسد اقتصادي براي ما امتحان الهي است و امتحان الهي اين نيست كه من كوتاهي كرده باشم و گرفتار امتحان الهي باشم، بلكه گاهي انسان با دشمن و دوست نادان خود امتحان مي شود.
حجت الاسلام شاه فضل گفت: خداوند مي فرمايد، ‹‹إِنَّ اللَّهَ اشْتَرَىٰ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم›› در اين آيه انفس جهاد نظامي و اموال جهاد اقتصادي است و انتخاب راه در جايي كه جان انسان براي اقتصاد در خطر باشد مهم است.
دبير جامعه روحانيت كاشان تأكيد كرد: بايد مراقب بود تا برخي مشكلات اقتصادي و تحريم ها ما را از دايره دينداري و انصاف خارج نكند./1307/پ203/ب1