مقاله اندیشه مهدویت از منظر اباضیه بررسی شد
![دکترین مهدویت](/Original/1397/01/21/IMG00465692.jpg)
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام محمد معینیفر، نویسنده مقاله اندیشه مهدویت از منظر اباضیه، امروز در پیش نشست چهاردهمین همایش بینالمللی دکترین مهدویت که در سالن اجتماعات امام خمینی(ره) مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، به ارائه کلیاتی از مقاله خود پرداخت.
وی اظهار داشت: اباضیه که یکی از فرقههای کهن در جامعه اسلامی به شمار میآیند، به عنوان موضوع و عنوان این مقاله انتخاب شدهاند.
حجت الاسلام معینیفر افزود: اباضیه یکی از فرقههای منسوب به عبدالله بن اباض است که تاریخ وفاتش را بین 80 تا 100 هجری قمری نقل کردهاند.
وی با اشاره به جایگاه جغرافیایی این فرقه، ابراز داشت: این فرقه در کشور عمان، در تانزانیا که در غرب آفریقا قرار دارد و برخی نقاط دیگر جهان همچون الجزیره، الجزایر، لیبی و مصر زندگی میکنند.
نویسنده این مقاله با طرح سوالی مبنی بر این که آیا اباضیهها همان خوارج هستند یا خیر، تصریح کرد: زمانی که به مفتیهای این فرقه گفته میشود که اباضیهها از خوارج هستند، به شدت ناراحت میشوند و این سخن را تهمتی به خود دانسته و مستنداتی ارائه میکنند تا عبدالله ابن اباض را فردی خارج شده از خوارج معرفی کنند.
وی خاطرنشان کرد: گروهی از خوارج تندرو در همان زمان، خودِ اباض را به عنوان خارجی مینامیدند، به این جهت که اگر به آنها پیشنهاد میشد که علیه امویها یا سلاطین جور قیام کنند، این کار را میکردند.
این محقق و پژوهشگر با تأکید بر این که آموزههای اندیشه مهدویت از دایره اباضیهها خارج نشده است، گفت: آنها نیز به مبحث مهدویت پرداختهاند ولی اعتقادی به مهدویت شخصی ندارند، بلکه تنها مهدویت نوعی را میپذیرند.
وی اظهار داشت: کتابهایی که اباضیه استفاده کردهاند، همان کتابهای اهل سنت، همچون صحیح بخاری، صحیح مسلم و مجموعهای از آثار اهل سنت به مسأله مهدویت است. این فرقه از هر روایتی که متناسب با ذوق و سلیقه خود بوده، استفاده کرده است.
حجت الاسلام معینیفر با اشاره به دیدگاه حمد احمد بن حمد الخلیلی که از بزرگترین اباضیهها در جهان است، ابراز داشت: به عقیده این مفتنی بزرگ، در میان برخی از مسلمانان فکری منتشر شده است که مردی در آخرالزمان ظهور میکند و همان طورکه زمین مملو از ظم و جور شده است آن را از عدل و داد مملو میکند و این شخص همان مهدی منتظر است. اباضیهها این افکار را قبول ندارند، چرا که با روش قرآن کریم منافات دارد.
وی افزود: این مفتی در ادامه میگوید؛ قرآن کریم، به شرط آن که مسلمین تلاش کنند در همه زمانها و مکانها وعده پیروزی داده است، کما این که این نوع تفکر سبب انتشار روحیه واپسگرایی، ضعف، واگذار کردن امور به دیگران و انتظار مبهم است که سبب میشود مسلمانان از سعی و تلاش و عمل دست بردارند. تفکر مهدویت یکی از اصول تورات است که در حقیقت بشارت به بعثت خاتم الانبیاء(ص) دارد.
نویسنده این مقاله تصریح کرد: غالب مفتیهای اعظم اباضیه نیز احادیث مهدوی را کذب میدانند و بر این عقیدهاند که از سوی رسول خدا(ص) چنین روایاتی بیان نشده است./878/پ۲۰۲/ج