طلبه ای که ادبیات عرب را جدی نگیرد توفیقی در آینده نخواهد داشت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیتالله رضا استادی، دبیرشورای عالی حوزه، امروز در اختتامیه نخستین جشنواره ادبی سیدعلی خان مدنی و سومین سمینار نقش ادبیات عربی در فرایند استنباط که با حضور مدیران حوزه علمیه، اساتید، علما و دانشپژوهان در سالن همایشهای مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، به سخنرانی در رابطه با میراث ادبی علمای امامیه پرداخت.
آیتالله استادی با تأکید بر این که ادبیات در فهم نصوص، آیات قرآن کریم و روایات مؤثر و لازم است، بیان داشت: در ادوار گذشته علاوه بر آن که افراد برای درک صحیح مفاهیمِ آیات و روایات باید در حد قابل قبولی با ادبیات آشنا میشدند، نقل معارف نیز نیازمند فراگیری ادبیات بود.
وی اظهار داشت: نوشتههای سابق از خطوط زیبایی برخوردار نبودند و حتی برخی از آنها نقطه نیز نداشتند، از این رو در دورانی که بنا بود معارف تبدیل به متن شوند، باید کسانی در این امور دخالت میکردند که تخصص والایی در ادبیات داشتند.
دبیر شورای عالی حوزه افزود: در این نسخهها امکان تحریف واژهها و عبارات بسیار بالا بود که میتوانست مشکلات زیادی را ایجاد کند، به همین علت علمای بزرگ زحمات بسیاری کشیدند تا توانستند این معارف ناب را حفظ و منتقل نمایند.
وی ابراز داشت: مرحوم طبرسی به مسأله إِعراب و لغت توجه بسیاری داشت به طوری که کتاب مجمع آن مرحوم به قدرتی خوب تدوین شده بود که اعاظم الازهر در طول 20 سالی که مشغول تطبیق و تصحیح کتاب بودند، در هیچ نقطهای به مشکلی برخوردند.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: کتابهای بسیاری در طول تاریخ نگاشته شده است، اما امروزه بسیاری از پژوهشگران ادبیات آنها را عرب پسند نمیدانند در حالی که مرحوم مجلسی، پدرش و مرحوم فیض کتابی منتشر کردهاند که کسی رنگ و بوی عجمی بودن از آن حس نمیکند.
وی با بیان این که این سمینار محرکی است تا طلاب یادگیری ادبیات عربی را جدیتر از گذشته دنبال کنند، تصریح کرد: متأسفانه طلاب در نخستین سال ورود به حوزه، آنچنان که باید ادبیات را جدی نمیگیرند در حالی که تجربه نشان داده است، طلابی که با چنین تفکری تحصیل میکنند در آینده توفق چندانی نخواهند داشت./878/پ۲۰۲/ج