مسجد پایگاه هنر قدسی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام حمید محمدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، عصر امروز در جمع رابطان خواهر پژوهشگر و هنرمند مساجد کشور که در تالار ابن هیثم دانشگاه فرهنگیان مشهد برگزار شد، با بیان اینکه مسجد دار الذکر، دار الفکر و دار العلم است، گفت: یکی از کارهای کلیدی که در مسجد انجام می شود هویت بخشی مسجد با قرآن است.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور با اشاره به پرداختن به مسجد پژوهی، اظهار داشت: باید بدانیم حقیقت مسجد چیست، مسجد در گذشته چگونه بوده و ایده آل مسجد طراز اسلامی چیست؟
وی مطرح کرد: 120 کارکرد برای مسجد وجود دارد، کسانی که بر اساس نگاه عمیق به مسجد پژوهی برسند فعالیت متفاوتی در مسجد خواهند داشت.
عضو شورای انقلاب فرهنگی ادامه داد: مسجد کانون عبادت و بهترین جای عبادت است؛ زیرا خانه خدا است. محبوب ترین، نورانی ترین زمین ها جایی است که مسجد در آن بنا شده است. مسجد، معراج مومن مسجد است و مومن باید دائم الحضور در مسجد باشد، حتی زمانی که در مسجد حضور ندارد باید پیوند روحی با مسجد برقرار باشد.
حجت الاسلام محمدی بیان کرد: هنگامی که مرجعیت مسجد از محله رفت، ایمان از محله رفته است؛ بسیاری از مساجد ما در معماری دچار بحران هویت شده است و جای تاسف دارد.
وی خطاب به بانوان هنرمند و پژوهشگر مساجد، عنوان کرد: زبان هنر منشأ و مظهر جمالیت حضرت حق در این دنیا است. زبان هنر زبان مشترک در تمام دنیاست.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآن کشور ادامه داد: قرآن با معارف در عقل ها رسوخ می کند و با هنر، قلب ها را تسخیر خود می کند، قرآن بیش از 60 هنر دارد؛ هنرهای قرآنی می تواند دلربایی کند و جوان را به سمت خود بکشد.
وی اضافه کرد: هر انسانی که متولد می شود، با هزاران لایه استعداد به دنیا می آید و وقتی انسان میمیرد، استعدادهای دست نخورده ای را دفن میکند که از آن استفاده نکرد است و در آن دنیا از آنها سوال خواهد شد و ما مسئول هستیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: مسجد، محل اندیشه ورزی است. ما در مسجدی، محل نماز را دارالذکر و محل کتابخانه را دار الفکر و محل کتاب های علمی را دار العلم نامگذاری کرده ایم.
وی با بیان اینکه مسجد، محل ارتقای همه پاک ها و پاکی ها مانند انسان پاک و کتاب پاک، گفت: محل تجمع هنر قدسی و مطهر مسجد است. تنها هنری مجوز ورود به مسجد را دارد که پیوند بین انسان و خداوند را قوی سازد.
عضو شورای انقلاب فرهنگی مطرح کرد: هنر اسلامی زمان و مکان در آن معنای خاص پیدا می کند. مساجد در طول تاریخ گنجینه های هنر اسلامی بودند و هنرهای مسلمانی در آنها شکل گرفته است، یکی از خطرهایی که مسجد را تهدید می کند ورود هنر مدرن است، این به معنای آن نیست که از هنر مدرن استفاده نکنیم، بلکه هنر مقدس باید از قالب هنر مدرن استفاده کند اما هنر مقدس حفظ شود.
وی با بیان اینکه اهل مسجد باید پیشگام در این مسئله باشند زیرا ما در عرصه هنر پژوهی مسجد بسیار عقب هستیم گفت:باید هنر را با ابزارها و قالب های نوین مبانی قدسی در آمبخت و هنر قدسی را شکل داد.
حجت الاسلام محمدی با اشاره به تمدن نوین اسلامی، گفت: پایه تمدن اسلامی در مسجد طراز اسلامی یعنی مساجدی که بهره مند از هنر قدسی هستند و جاذبه های معنوی اسلامی داشته باشد، بنا می شود./۹۷۰۵/پ۲۰۲/ب۱