بعد از برجام تغییری در شرکای تجاری کشور ایجاد نشده
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از نسیم آنلاین، عباس آرگون عضو اتاق بازرگانی در خصوص وضعیت تجارت خارجی کشور اظهار کرد: پس از گذشت سهماه وقفه، آمارهای تجارت خارجی کشور منتشر شده و بر این نکته تاکید دارد که میزان واردات کشور در این مدت با افزایش 13.48درصدی در وزن و 23.97 درصدی در ارزش دلاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شده است.
وی افزود: افزایش واردات نمیتواند حامل پیام بدی باشد، چرا که عمده واردات در حوزه کالاهای واسطهای بوده است و این امر میتواند به فرایندهای بخشهای تولیدی کمک کند و محرکی برای این بخش باشد. یکی از دلایل افت 9.5 درصدی صادرات نیز به کاهش صادرات محصولات پتروشیمی به کشور چین برمیگردد،چرا که بخش عمدهای از محصولات صادراتی ما شامل محصولات پتروشیمی و میعاناتگازی میشود، بنابراین کاهش صادرات در این حوزه باعث کاهش حجم صادرات کشور شده است.
عضو اتاق بازرگانی بیان کرد: همچنین عدم تعدیل نرخ ارز متناسب با نرخ تورم نیز یکی دیگر از دلایلی است که باعث شده کالاهای تولیدی ما نتوانند در بازارهای بینالمللی به رقابت بپردازند، چرا که در چند سال گذشته بهطور تقریبی 10 تا 15درصد تورم در داخل کشور داشتیم و قیمت تمام شده کالاهای تولیدی ما نیز بالا رفته است،اما متناسب با این افزایش، نرخ ارز ما تعدیل نشده است.
آرگون افزود: همین موضوع میتواند دلیل عمدهای باشد که ما نتوانیم در بازارهای بینالمللی حضور چشمگیری داشته باشیم و به رقابت بپردازیم. همچنین آمار منتشر شده گمرک از تجارت خارجی نشان میدهد که کماکان مانند سال گذشته،چین، اماراتمتحدهعربی و کرهجنوبی در صدر کشورهای صادرکننده به ایران قرار دارند. عملا فرایندی که بر اساس آن ارتباط خود را با چین برقرار کردهایم،ادامه دارد.
وی گفت: در این زمینه ما باید بتوانیم از طریق سازمان توسعهوتجارت این خلأ را پر کنیم و با کشورهای دیگری وارد تعامل شویم تا کالاهای تولیدی کشور خود را به این کشورها صادر و از طریق آنها نیز نیازهای خود را تامین کنیم. هنوز این محدودیت وجود دارد. ما باید سعی کنیم تا خود را به سازمانهای بینالمللی و سازمان تجارتجهانی متصل کنیم. گشایشهای پس از امضای برجام باعث شده که فضا برای ورود کالاهای کشورهای دیگر نیز فراهم شود. البته هنوز با نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم، ما باید بتوانیم با بیشتر کشورها تعاملات لازم را برقرار و کالاهای باکیفیتی را در داخل تولید کنیم.
عضو اتاق بازرگانی عنوان کرد: از نظر صادرات هم باید بتوانیم از خامفروشی به سمت تولید و صادرات کالاهایی با ارزشافزوده بالاتر حرکت کنیم؛ این امر میتواند برای کشور ما ارزآوری بیشتری را بههمراه داشته باشد. بخش صادرات الزاماتی دارد؛ تولید باکیفیت یکی از این الزامات است.
آرگون بیان کرد: تولید باکیفیت برای کشور ما این امکان را فراهم میکند که بتواند در بازارهایجهانی بهرقابت بپردازد. همچنین در این بین سازمانهایی چون سازمان توسعهوتجارت که بهنوعی فرایند صادرات را تسهیل میکنند، باید شرایطی را ایجاد کنند که ما صادرات محصولات غیرنفتی خود را افزایش دهیم. این مهم مستلزم سرمایهگذاری و حمایتهای لازم از بخشهای تولیدی است./۹۶۹/۱۰۲/خ