نگاهی به زندگی پربرکت خطیبی خیر و مبارز انقلابی خستگی ناپذیر

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حجت الاسلام والمسلمین شیخ غلامرضا فیروزیان از چهرههای ماندگار تبلیغی استان اصفهان و شخصیتهای اثرگذار در حوزه تبلیغ معارف دینی و اقدامات مؤثر فرهنگی مذهبی در شهر اصفهان بود که برکات بسیاری از این عالم مجاهد به مناطق مختلف کشور به ویژه مناطق محروم رسیده است.
وی در سال 1298 خورشیدی در خانوادهای مذهبی در جنوب تهران چشم به جهان گشود. والدینش هر دو اهل تهران بودند. پدرش مردی متدیّن، باسواد و دارای طبع شعر بود. در شش سالگی به مکتبخانه رفت. هم چنین در سایه پدر، هر روز صبح غلامرضا و برادرانش، قرآن، مسائل شرعیّه ومعراج السعاده نراقی را آموختند. بعد از مکتب خانه راهی مغازه عطاری پدر شد. هم چنین درخیاطی، نجّاری، سوهان کاری و تراش کاری مهارت هایی را کسب نمودند.
در سال 1318 به عنوان یک سرباز عادی در دانشگاه افسری مشغول خدمت شد، در این دوران تیراندازی، سوارکاری و شنا را زیر نظر مربیان سخت گیر با جدیت تمام آموخت.
بعد از شهریور 1320 در تهران به تحصیل علوم دینی پرداخت و هم زمان در محل سکونت خود جلسات مذهبی تشکیل داد که این جلسات زمینه آشنایی ایشان با آیت الله شیخ عباسعلی اسلامی گردید و بعدها داماد این خانواده شد.
تحصیل در حوزه علمیه قم و تشکیل انجمن تعالیم دینی
وی مدتی در حوزه علمیه قم به تحصیل مشغول شد، با ذوق و توفیقی که در مطالعات تاریخی و مذهبی داشت، به تدریج از منبریهای شناخته شده تهران شد، سرانجام به وعظ و خطابه روی آورد و در راستای سفر تبلیغی وی به سبزوار در سال 1324، دوستی با فخرالدین حجازی ونیز تشکیل «انجمن تعالیم دینی» در دفاع از حریم مقدس اسلام و تشیع اتفاق افتاد واین نقطه عطفی در سبزوار شد.
کمی بعد کتاب «راهنمای سعادت» تألیف آیت الله خادمی وی را به اصفهان کشاند و با درخواست علمای اصفهان، آیت الله اسلامی، وی را به نمایندگی خود در تشکیل مدارس اسلامی گمارد.
نخستین دوره کلاس های مذهبی برای محصلین ابتدائی در سال 1326 در مدرسه درب کوشک بود که مقدمه تأسیس مدارسی به نام «جامعه ی تعلیمات اسلامی» در اصفهان شد.
حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان در سال 1327 به دستور حضرت آیت الله بروجردی راهی کرمان شد، در کرمان افزون بر انتشار روزنامهی «پیام حق»، مبارزه علیه فرقههای منحرف و خوانین ظالم آن سامان را آغاز کرد، ضمن اینکه در فعالیتهای سیاسی و انتخابات مجلس شورای ملی حضوری موثر داشت، سرانجام به واسطه مخالفتهایی که با خوانین داشت به بندرعباس و سپس به جزیره قشم تبعید شد، وی در قشم با وضعیت نابسامان شیعیان آنجا آشنا شد و این باعث آغاز فعالیت های اجتماعی ومذهبی در قشم وبهبود اوضاع شیعیان آن منطقه شد.
مقابله با توطئههای انگلیس از طریق روشنگریهای انقلابی
در همان ایام انگلیسیها برای جلوگیری از ملی شدن صنعت نفت تحریکاتی را در مناطق مرزی ایران به ویژه در کردستان به راه انداخته بودند، که با دور اندیشی آیت الله کاشانی و سخنرانیهای کوبنده و اثرگذار حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان ناکام ماند.
وی از طرف آیت الله کاشانی به آذربایجان و خوزستان نیز سفر کرد، اواخر تیرماه سال 1331 در اصفهان به جرم مبارزه با رژیم شاهنشاهی دستگیر شد، همچنین پس از کودتـای 28 مـرداد نیز تحت پیگـرد قرار گرفت، با شروع نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی، به طرفداری از نهضت، فعالیتهای چشمگیری کرد و بر اساس همین فعالیتها بود که در 19خرداد1343 دستگیر وممنوع المنبر شد.
با دستگیری و تبعید امام خمینی به پاریس، حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان به عنوان بازوی پرتوان آیت الله خادمی دوره جدیدی از فعالیتهای مبارزاتی با رویکرد فرهنگی را در اصفهان آغاز نمودT فعالیتهای عمده این عالم خستگی ناپذیر و شجاع در «جامعه تعلیمات اسلامی» اصفهان متمرکز شد، هرچند در این دوره نیز شهرهای دیگر را فراموش نکرد.
این مبلغ و خطیب انقلابی در اصفهان و در دیگر شهرهای کشور برای جلوگیری از تأسیس مدارس مختلط، تولید فیلمهای مبتذل، طرح مسائل مخالف شرع، تدریس مسائل جنسی در مدارس و اجرای تئاترهای مستهجن در ماه مبارک رمضـان در اصفهان فعالیتهای گستردهای کرد.
این واعظ سخت کوش پس از پیروزی انقلاب اسلامی با عزیمت به مناطق حساس مانند مازندران، دشت مغان، گرگان و نواحی دیگر و همکاری با نهادهای متعدد تلاشهای زیادی جهت تثبیت نظام نوپای اسلامی انجام داد.
در راستای ارتقای معارف اسلامی، کتابخانههای متعددی را در مناطق مورد نیاز تأسیس نمود، روستای پوده شهرضا، روستای قهجاورستان، روستای علی آباد مبارکه از حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان هدایایی ماندگار در دل دارد.
هم چنین وی در 45 روستا اقدام به ساختن مسجد کرد که از جمله این روستاها: روستای دوست محمد حاجی، دک، دهمرده، دل آسا و کفتارگی زابل است.
حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان به روایت علما و اندیشمندان:
آیت الله طباطبائی نژاد، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اصفهان:
خلوص نیّت ویژگی بارز ایشان بود
جناب آقای حجت الاسلام و المسلمین فیروزیان بسیار علاقمند به راه و روش شهید نواب صفوی بودند. با عشق وعلاقه وبدون هیچ گونه چشم داشتی به مردم کمک میکردند. برای فقرا خانه میساختند. خیلی نگران مناطق شیعه نشین بودند، لذا کمک های مردمی را جذب ومساجد شیعیان را بنا می کردند. خیلی اوقات خودشان در امر بنّایی مساجد شرکت مینمودند. نیّت خالص ایشان در خدماتی که انجام میدادند، باعث اثرگذاری بسیار در مخاطب میشد. از جمله منبری های خیلی خوب ومعروف بودند. انشاءالله خداوند به همه مبلّغین وروحانیّون ما توفیق دهد که خصوصیّات اخلاقی و روحی مانند این مرد بزرگوار را در خود تقویت کنند و نیّاتشان را در جهت الهی خالص گردانند.
حجت الاسلام ارزانی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان:
ایمان به هدف و عزم راسخ از ویژگیهای حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان بود
ایمان به هدف، عزم راسخ واستوار، تواضع و فروتنی و توجه به نسل نو، از ویژگی های شاخص ایشان است
اگرعملی برای ما ثبت شود، همین خدمت به مبلّغین است. آنها از عمق جان تلاش میکنند که به واسطهی ایمانی که دارند آموزههای الهی را به سراسر نقاط جهان برسانند.
مرحوم داماد میفرمودند: یک طلبه باید سه ویژگی داشته باشد: تقوا، علم و عقل اجتماعی. البته تقوا و علم لازم است ولی مهمتر از آن دو، عقل اجتماعی است.
و این عقل اجتماعی در شخصیت استاد گرانقدر حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان موج میزند. ایمان به هدف، عزم راسخ واستوار، تواضع و فروتنی و توجه به نسل نو، از ویژگیهای شاخص وی بود. حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان شاعری زمانشناس بودو شعرهای زیبایی را سرودها است. در خطابه بسیار خوشبیان، در خطاطی بخصوص خط شکسته و نستعلیق بسیار قوی ونیز در اسب سواری مهارت داشت.
وی به عنوان یک انسان خستگیناپذیر، همیشه راسخ و استوار درهمه عرصهها وارد میشد، در مناطق مرزی برای شیعیان کمکهایی را جمع آوری میکرد و خود را موظف به کمک به آنها میدانست.
حجت الاسلام و المسلمین رهبر امام جمعه موقت اصفهان:
ولایت مداری و سـاده زیستی حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان قابل تقدیر بود
حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان مرد میدان های سخت بودند. آن جایی که توطئه علیه اسلام بود، ایشان حتماً برای مقابله با توطئه حضور داشتند. هفتاد سال تلاش و خدمت خالصانه برای اسلام در کارنامه ایشان ثبت شده است،که از جمله این خدمات می توان به نمایندگی آیت الله کاشانی در نقاط مختلف کشور در نهضت ملی کردن صنعت نفت، همراهی شهید نواب صفوی در مبارزات علیه رژیم طاغوت، یار و همکار بزرگ مرد مجاهد حاج عباسعلی اسلامی در توسعه مدارس اسلامی، تأسیس مدارس اسلامی و ترویج عفاف و حجاب علیرغم فضای خفقان دوران پهلوی، تربیت و اعزام مبلغان به مناطق مختلف کشور، توجه به مسائل فرهنگی و دینی مناطق محروم کشور، اشاره کرد.
حجت الاسلام والمسلمین بهشتی نژاد مدیرکل پیشین اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان:
شیرینی گفتار حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان چشیدنی بود
انس با چهرههای انقلابی نظیر آیت الله کاشانی و شهید نواب صفوی از آقای فیروزیان چهرهای ساخت که در کنار چهرهی تبلیغ دین، روحیه غیرت دینی و مقابله با طاغوت را روز به روز در وی تقویت کرد، حجت الاسلام والمسلمین فیروزیان مصداق بارز یک مبلغ موفق بود. شیرینی گفتار و اطلاعات کافی در مسائل تبلیغی وی مثال زدنی وچشیدنی است.
حجت الاسلام والمسلمین شیخ غلامرضا فیروزیان سرانجام پس از نزدیک به 80 سال فعالیت فرهنگی، تبلیغی و خیریه و سالهای متمادی مبارزه انقلابی با رژیم شاهنشاهی در سن 98 سالگی در 21 تیرماه سال 1396 در اصفهان دارفانی را وداع گفت و روز جمعه 23 تیرماه پس از نماز جمعه از مصلای نماز جمعه اصفهان به روی دستان مردم اصفهان تشییع شد و در تخت فولاد به خاک سپرده شد./200/1304/ب1