هیچ تفاهمی بدون توجه به واقعیات سوریه محقق نمیشود
به گزارش خبرگزاری رسا، «بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، امروز (دوشنبه) در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و خارجی آزادی موصل را به مردم عراق، دولت مرکزی، نیروهای عراقی و تمامی طوایف، قبایل و عشایر و نیروهایی که برای آزادی عراق مبارزه و تلاش کردند، تبریک گفت.
* دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا در سطح مدیران کل کنسولی در اتاوا
خبرنگاری درباره آخرین وضعیت مناسبات تهران و اتاوا سؤال کرد که قاسمی با بیان اینکه آخرین تماس تلفنی آقای ظریف با همتای کانادایی چند هفته قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری انجام شد، اظهار داشت: هیأت کانادایی در سطح مدیرکل به تهران آمدند و مذاکراتی صورت گرفت و قرار شد مذاکرات دو کشور ادامه یابد و تاریخ جدیدی برای دور بعدی مذاکرات احتمالا در اتاوا خواهد بود، مشخص خواهد شد.
وی ادامه داد: خوشبین هستیم مذاکرات ادامه یابد و بتواند به نتیجه مطلوب در حوزه روابط دوجانبه دست یابد. بدون شک در حوزه مذاکره با کانادا، وزارت خارجه مسئول است و مذاکره کنندگان از وزارت خارجه هستند و هیأت کانادایی از وزارت خارجه این کشور بود و در همین چارچوب و شکل این مذاکرات فعلا میتواند ادامه یابد، مگر اینکه بعدا تفاهم شود در سطوح بالاتری مجددا مذاکرات ادامه یابد.
قاسمی گفت: براساس تفاهم قبلی، نشست بعدی در سطح مدیرکل و در صورت تعیین تاریخ برگزار خواهد شد.
* حکم دادگاه آنتاریو برایمان قابل قبول نیست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره پیگیریهای ایران در پی رأی دادگاه آنتاریو و اقدام اخیر کانادا در حفظ نام ایران در فهرست کشورهای حامی تروریسم و تاثیر این اقدامات بر روند از سرگیری روابط اظهار داشت: اگر این مسائل نبود شاید نشستهای کارشناسی در خارج از ایران و در ایران با کانادا به نتایج مشخصتری نائل میشد.
قاسمی اضافه کرد: اینکه مذاکرات ادامه دارد و هنوز شاهد تفاهم اصلی نیستیم، نشان میدهد که برخی از این موضوعات لاینحل و با مشکل مواجه است و طرفین برای آن تلاش میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران، حکم دادگاه آنتاریو را خلاف موازین و اصل مسلم مصونیت دولتها برشمرد و گفت: چنین حکمی برای ما قابل قبول نیست و حق اعتراض برای ما وجود داشته و ما از طریق سیستم قضایی موضوع را دنبال میکردیم و با شدت بیشتری ادامه خواهیم داد و چیزی نیست که درباره آن سکوت و متوقف شود.
وی ادامه داد: قطعا در حوزه روابط دوجانبه و برقراری روابط و یا حداقل داشتن دفاتر حفاظت منافع این برخوردها لحاظ خواهد شد. پیگیریها را ادامه خواهیم داد و امیدوارم اقدامات نابهجایی که در دولت قبلی کانادا درباره روابط دو کشور صورت گرفت و سلب مصونیت حاکمیت ایران در کانادا بود، با اقداماتی که دولت جدید خواهد داشت برداشته شود و مسیر و راه برای بسیاری از مسائل باز شود.
* برای هرگونه اقدامی آمادهایم
سخنگوی وزارت خارجه درباره بازنگری آمریکا در برجام و آینده این توافق که سؤال یکی از خبرنگاران بود با بیان اینکه امروز بیشتر به نظر میرسد ترامپ و هیأت حاکمه آمریکا نمیتوانند به تنهایی و در نقض و از بین بردن برجام تلاش کنند، عنوان کرد: اقداماتی که در هفتههای اخیر رخ داد این را نشان میدهد و به همین جهت و به جای برخورد با برجام آمریکا اقدامات سیاسی، اقتصادی و روانی خود را که منفی و ضد ایرانی است در لوایح دیگر متمرکز کرده و علاقهمند است از آن طریق آثار مثبت برجام را خثنی کند.
قاسمی به تلاش این کشور برای کمرنگ و بی اثر کردن آثار اقتصادی برجام اشاره کرد و گفت: حوادث هفتههای گذشته علائم جدی و مثبتی در آن وجود دارد که باید با تأمل بیشتری برخورد کرد و برای قضاوت درباره آینده کمی صبر میکنیم که آمریکا از چه روشها و سیاستهایی پیروی خواهد کرد و منتظر خواهیم بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه برای هرگونه اقدامی آمادگی لازم را داریم، گفت: کشور امروز بیشتر از گذشته در حوزههای مختلف آمادگی بسیار و لازم را برای برخورد با هرگونه اقدام ناپسند و نا به جا خواهد داشت.
* براساس اقدام طرف مقابل برخورد لازم را صورت خواهیم داد
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان در پاسخ به سؤال دیگری درباره سناریوهای ایران در صورت عدم امضای تمدید لغو تحریمها توسط ترامپ با بیان اینکه از الان نمیشود درباره اقدام ترامپ قضاوتی کرد، گفت: ایران با توجه به روند تحولات و اتفاقاتی که در این مدت وجود داشته سناریوهای خود را داشته و براساس اقدام و نگاه طرف مقابل برخوردهای لازم و برنامههایی که باید اجرا کند، به اجرا خواهد گذاشت.
* حضور 10 کارمند کنسولی ایران در عربستان برای ارائه خدمات به حجاج
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره سفر حجاج ایرانی به عربستان نیز و اقدامات وزارت خارجه در این زمینه با بیان اینکه ایران و عربستان دارای روابط دیپلماتیک نیستند، عنوان کرد: سال گذشته حجی انجام نشد و برای امسال در پی تفاهمی که انجام و مصوباتی که صورت گرفت، سازمان حج و زیارت مسئولیت مذاکره با طرف سعودی را پذیرفت و وارد مذاکره شد و نهایتا شرط و شروط و شرایط خاصی را داشت که با مقامات سعودی در نشستهای مختلف بررسی و تفاهمات لازم نائل شد.
قاسمی اضافه کرد: تا این لحظه قرار بر اعزام حجاج است و مقدمات کار فراهم شده و تیمهای مقدماتی به عربستان اعزام شدهاند. با توجه به نیازهایی که حجاج در طول ایام حج همواره داشتهاند، بخش کنسولی وزارت خارجه به دلیل نیازهای حجاج باید آنها را همراهی میکرد و براساس تفاهمات حاصله ١٠ نفر از همکاران کنسولی وزارت خارجه برای ارائه خدمات کنسولی به زوار ایرانی در نقاط مختلف عربستان حضور خواهند داشت.
*امنیت حجاج به عهده طرف سعودی
خبرنگار دیگری درباره تامین امنیت حجاج ایرانی سؤال کرد که سخنگوی وزارت خارجه در این باره خاطرنشان کرد: امنیت حجاج به عهده طرف عربستانی است و مسئله بسیار اساسی و مهمی برای ما بوده و هست و در نشستهایی که با دولت عربستان درباره امنیت و تضمین آن صحبتهای زیادی شده و اطمینانهای لازم حاصل شده و تا این لحظه حجاج و شهروندان ما نباید نگرانی عمدهای داشته باشند و متاسفانه در فضای مجازی با نیتهای مختلف سخنانی گفته میشود که میتواند ایجاد هراس و نگرانی کند.
وی افزود: اخبار حج را باید از کانالهای مشخص سازمان حج و زیارت دریافت کرد و نهایتا مذاکره کننده اصلی و آنهایی که تضمینهای لازم را دریافت کردند، این سازمان است و آنها تا جایی که میدانم بسیار خوشبین هستند و مطمئن هستم که تمام مسائل به روی کاغذ تفاهم شده و انشاءالله حج انجام خواهد شد.
قاسمی تصریح کرد: تامین امنیت زوار جزو وظایف اولیه و اساسی عربستان است.
* دیدار پوتین و ترامپ
خبرنگاری درباره دیدار اخیر پوتین و ترامپ روسای جمهور روسیه و آمریکا در هامبورگ در حاشیه اجلاس گروه 20 سؤال کرد که قاسمی در این باره گفت: نفس نشست و مذاکره همواره در جهان میتواند مثبت باشد، به شرط آنکه در محیطی شفاف و در جهت صلح و دوستی و امنیت جهانی باشد. باید منتظر انتشار اخبار بیشتری درباره این دیدار بود.
*روابط عالی ما با قطر ادامه خواهد یافت
وی درباره اقدامات دستگاه دیپلماسی برای حمایت از تجار ایرانی که به قطر کالا صادر میکنند، نیز خاطرنشان کرد: روابط ما با همسایگان و قطر طبق روال قبلی در حوزههای مختلفی که وجود داشته، ادامه دارد و اتفاق جدیدی در حوزه روابط تجاری ما با قطر صورت نگرفته است.
وی افزود: بخشهای خصوصی و موسساتی که با قطر کار میکردند یا در دوره جدید علاقهمندند کار بیشتری را انجام دهند از طریق کانالها و شرکای خود کار خودشان را انجام میدهند و اگر مشکلاتی بین شرکتها وجود داشته باشد از کانالها و مکانیسمهای خاص قابل پیگیری است.
قاسمی افزود: روابط عالی ما با قطر ادامه خواهد یافت و مانع و مشکلی برای همکاریهای بیشتر تجاری و اقتصادی و سایر زمینهها وجود نخواهد داشت. نگاهی که به همه همسایگان در مرحله اول و به سایر کشورها در مرحله دوم برای ارتقای روابط و همکاری خواهیم داشت، وجود خواهد داشت.
* ابهام و تردید نسبت به تفاهم آمریکا و روسیه درباره سوریه
خبرنگاری درباره ضمانت اجرای توافق اخیر آمریکا و روسیه درباره آتش بس در برخی نقاط سوریه سؤال کرد که قاسمی در این باره عنوان کرد: نمیتوانم جای آنها درباره ضمانت اجرایی تفاهمات و مذاکرات به شما تضمین بدهم و اظهارنظری کنم.
وی یادآور شد: ما، ترکیه و روسیه در آستانه فعالیت گستردهای را داشتیم و روابط خاصی با فدراسیون روسیه داریم و تماسهای مستمری بین ما در آمد و شد هیأتها در سطوح مختلف وجود دارد و از طریق کانالهای دیپلماتیک در تهران و مسکو در حال تبادل نظر و مشورت هستیم و اطلاعات لازم را در حوزه سوریه دریافت میکنیم و با هم مشورت داریم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آنچه در تفاهم بین آمریکا و روسیه اعلام شده بتواند به کل سوریه تسری پیدا کند و مناطق کاهش تنش را که در مورد چند نقطه مشخص در آستانه صحبت کرده بودیم و در حال کار بر روی آن هستیم به کل سوریه تعمیم یابد و زمینهای برای تثبیت آتشبس و ثبات فراهم آورد، میتواند قطعاً مفید واقع شود.
وی در عین حال گفت: ولی با شناختی که از اقدامات آمریکا در سوریه داریم، بمبارانها و تهاجمی که به نیروهای سوریه داشته، در این زمینه ابهام و تردید وجود دارد و باید این اقدامات آمریکا در سوریه متوقف شود و معتقدیم با ادامه این مسیر چنین تفاهمی و حرکت رو به جلو دشوار است.
قاسمی افزود: آنچه ایران دنبال میکند تمامیت ارضی سوریه و تسری آتش بس و امنیت در تمام خاک سوریه است و این بحث نمیتواند در یک نقطه خاص یا نقاط خاص محدود شود.
وی یادآور شد: در عین نشستها و مذاکرات باید توجه داشت که اگر در این نشستها واقعیتهای زمین به خوبی دیده نشود نهایت میتواند به شکست منجر شود و آنچه باید مدنظر قرار گیرد حق حاکمیت سوریه و مردم سوریه است و اگر این تفاهم و تفاهمات در این چارچوب نباشد، تردید دارم که هیچ تفاهمی بتواند درباره سوریه به نتیجه مشخصی نائل شود.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: مردم سوریه و تمامیت ارضی این کشور و حاکمیت ملی این کشور باید مدنظر باشد و حتما دولت و مردم سوریه باید با این تفاهم و نشستها موافقت داشته باشند.
*نشست بعدی کمیسیون مشترک برجام
وی درباره نشست بعدی کمیسیون مشترک برجام با بیان اینکه در زمان خود برگزار خواهد شد، گفت: موضوعات آن به مشکلاتی برمیگردد که از جلسات قبل وجود دارد که در کمیسیون مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
* تلاش عناصر ثالث برای تحت تاثیر قرار دادن مناسبات تهران و دوشنبه
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان در ادامه این نشست و درباره مسائل پیش آمده در روابط ایران و تاجیکستان نیز گفت: ایران و تاجیکستان دارای اشتراکات زیادی هستند و نگاه مثبتی در ایران نسبت به تاجیکستان و دولت این کشور وجود دارد و تلاش ایران برداشتن گامی به جلو و افزایش تفاهمات و کمک به توسعه روابط بوده است.
وی افزود: گهگاهی احساس میشود عناصر و کشورهای ثالث در روابط ایران و تاجیکستان سعی میکنند این رابطه را تحت تاثیر اقدامات منفی خود قرار دهند و تلاش ما برداشتن هرگونه مانع و موانعی است که ایجاد میکنند و حل و فصل برخی مشکلات و سوءتفاهماتی است که احتمالا در دوشنبه نسبت به تهران به وجود میآید.
سخنگوی وزارت خارجه عنوان کرد: ما با نگاه مثبت این تلاش را داریم و امیدواریم تلاشهای ما موثر واقع شود و دولت تاجیکستان از برخی شبهات و تصورات نادرستی که گهگاه به آنها درباره ایران القا میشود، اجتناب کند و بتوانیم به روابط عالیتر و بهتری دست یابیم که این خواست ما و مردم تاجیکستان نیز هست.
*
قاسمی درباره تصویب معاهده منع سلاح هستهای و تاثیر آن بر خلع سلاح هستهای در خاورمیانه با بیان اینکه از این تفاهم و نشست استقبال کردیم، گفت: معتقدیم باید برای جهان عاری از سلاح هستهای تلاش کنیم و این اقدام گامی رو به جلو است و امیدواریم بتوانیم شاهد خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای و کشتار جمعی باشیم. امیدواریم تلاشی که در جهان وجود دارد کمک کند در منطقه و کل جهان شاهد مسابقات تسلیحاتی و گسترش سلاحهای هستهای نباشیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره درخواست اسرائیل برای عدم حضور ایران در مناطق کاهش تنش در سوریه و تاثیر فشارهای این رژیم با بیان اینکه اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی، نگاه به سوریه و نیروهای مقاومت جدید نیست، خاطرنشان کرد: در مذاکراتی که روسیه و آمریکا داشتند ریز مذاکرات هنوز خیلی مشخص نیست و باید کمی منتظر شد.
وی با ذکر این نکته که نشستهایی که با واقعیات منطقه تطبیق ندارد با شکست مواجه میشود، گفت: امیدوارم این نشست و گفتوگو به شکست منجر نشود و بتواند به کل سوریه تسری یافته و در راستای صلح و ثبات و امنیت برای مردم سوریه گامی بردارد، ولی با سیاستهای آمریکا و مواضع رژیم صهیونیستی و اهدافی که دنبال میکند، با تردید مواجه هستم. در مورد اینکه نیروهای مستشاری ایران در آن منطقه حضور ندارند نمیتوانم در این لحظه قضاوت نهایی داشته باشم.
قاسمی با بیان اینکه پروسه آستانه در حال انجام است، اظهار داشت: این پروسه با توجه به پیچیدگی موضوع افت و خیزهای خود را داشته و خواهد داشت.تجربه آستانه که از نزدیک با آن درگیر بودیم نشان داده که این تفاهمات و صحبتها در کلام و بیان و در برابر میکروفون میتواند ساده باشد، ولی اگر به واقعیات منطقه توجه نشود قطعا با شکست مواجه خواهد شد.
وی به دیدار روز گذشتهاش با سفیر روسیه اشاره کرد و افزود: امروز هم دیداری وجود دارد و فردا هم یک هیأت روس در تهران است و دو طرف فعال هستند و صحبتها درباره مسائل مختلف به خصوص سوریه ادامه دارد. معتقدم با کمی حوصله و صبر بتوانیم در زمان لازم قضاوت و صحبت کنیم.
یکی از خبرنگاران درباره نشست اخیر در آستانه درباره سوریه و دستاوردهای این نشست سؤال کرد که قاسمی در این باره خاطرنشان کرد: روند آستانه و مذاکرات سه کشور دارای فراز و نشیبهایی است. تفاهم بر سر نقاط کاهش تنش و مکانیسمهای اجرای آن با توجه به مجموعه پارامترهایی که در سوریه فعال هستند و عمل میکنند، کار سادهای نیست و چنین انتظاری از گذشته وجود نداشت که در هر جلسهای بتوانیم به صورت تمام و کمال گامهای خیلی بلندی را برداریم. اگر میشد با این آرزو زندگی کرد شاید خیلی مسائل جهانی میتوانست خیلی راحتر حل و فصل شود.
وی ادامه داد: پیچیدگی مسئله سوریه و نظرات سه کشور چه در حوزههای مشترک و چه اختلافنظرهایی که وجود دارد و پیچیدگی صحنه سوریه، کار را دشوار میکند. نشست آستانه برگزار شد و قرار شد مذاکرات ادامه یابد و نشست کارشناسی بعدی در تهران برگزار خواهد شد. باید منتظر شد و پیچیدگی و سختی کار را در نظر داشت.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری گفت که هیچ تفاهمی بدون در نظر گرفتن واقعیتهای سوریه و منطقه تحقق پیدا نمیکند مگر اینکه همه ابعاد آن موضوع دیده شود و این نشستها همه منوط به این است که در چه چارچوبی و براساس چه واقعیتهایی تنظیم شده باشد. منطقه واقعیتهای خود را نشان داده و هر آن کس براساس واقعیات منطقه عمل نکند موفقیتی حاصل نخواهد شد و خوابهای بی ربط همیشه تعبیر نخواهد شد اگر بخواهیم با نگاه بدبینانه به این مسئله نگاه کنیم، قطعا واقعیتها همیشه خود را در زمان مشخص نشان خواهد داد.
خبرنگاری درباره خبر منتشر شده مبنی بر شلیک سه راکت از ایران به سمت پاکستان عنوان کرد: علیرغم سفر چندی قبل آقای ظریف به همراه هیأت نظارت امنیتی، نظامی و انتظامی به پاکستان، گهگاهی در مرزها با این کشور با تحرکات نیروهای تروریستی مواجه هستیم که به نوعی برخورد منجر میشود، با توجه به اینکه ایران باید از مرزهای خود به تمام و کمال دفاع کند و در این زمینه بسیار جدی است.
وی گفت که به زودی نشست کمیسیون مشترک امنیتی با پاکستان که حاصل تفاهمات ظریف در سفر اخیرش به پاکستان بود، برگزار خواهد شد.
قاسمی در واکنش به اظهارات کیروش مبنی بر اینکه به دلیل تحریمها علیه ایران تیم ملی فوتبال نتوانسته پاداش صعود به جام جهانی را از فیفا دریافت کند، گفت: وزارت خارجه در گذشته و اکنون تمام تلاش خودش را در دادن سرویسهای لازم به فدراسیونهای ورزشی و سازمان ورزش کشور انجام داده و در این خصوص نیز به انجام رسانده و اگر مورد مشخصی باشد توسط وزارت خارجه دنبال خواهد شد و فکر میکنم چنین مشکلی وجود ندارد.
وی درباره انتشار گزارشهایی مبنی بر انجام جاسوسی ایران از آلمان گفت: این گزارشاتی که منتشر میشود الزاما گزارشات درستی نیست. روابط ما با آلمان بسیار خوب است و وزیر خارجه اخیرا در برلین بود و صحبتهای خوبی انجام شد. نگاه ما به همه کشورها براساس عدم مداخله در امور داخلی دیگران است و خیلی نباید این گزارش را جدی تلقی کرد و سخن نا به جایی است و خیلی قابل اعتنا نخواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره خبر منتشر شده مبنی بر سفر هیأتی از کردستان عراق به تهران و گفتوگو درباره برگزاری رفراندوم در این منطقه تصریح کرد: موضع ایران در این زمینه تغییرناپذیر است. حاکمیت ملی و تمامیت ارضی در عراق برای ما بسیار جدی و مهم است و موضوعی قابل مذاکره نیست.
وی افزود: ما با همه اقوام، دولت مرکزی و قبایل و عشایر در عراق ارتباط داریم و با اکراد رابطه داشته و داریم و اینها میتواند ادامه یابد. الان آقای طالبانی در تهران هستند ولی اینها مانع بیان و پیگیری اصول اساسی سیاست خارجی ما در مورد کشور عراق به عنوان کشور همسایه نخواهد بود.
قاسمی گفت: حاکمیت ملی و تمامیت ارضی و یکپارچگی سرزمینی عراق به نفع همه، همسایگان و تمام مردم ساکن در این سرزمین است و هرگونه اقدامی به خصوص در مقطع کنونی میتواند عراق را با بحران شدید و هرج و مرج مواجه سازد به خصوص با حضور تروریسم کوری که در منطقه فعال است و خوشبختانه این روزها شاهد سرکوب آنها در موصل بودیم. باید همه برای کیان و تمامیت ارضی و حاکمیت ملی عراق تلاش کنیم.
خبرنگار دیگری به مطالب عنوان شده مبنی بر اینکه دولت یازدهم روابط خیلی گستردهای با عراق نداشته است اشاره کرد و نظر قاسمی را جویا شد که وی در این باره گفت: روابط ما با عراق، تنگاتنگ، گسترده و همه جانبه است. یک سوء تفاهم در این برداشت است. ارتباطات ما و عراق زیاد است. آقای عبادی و آقای حکیم در تهران بودند و هیأتهای زیادی به عراق سفر میکنند.
وی به همکاریهای دو کشور اشاره کرد و افزود: ایران در کمکهای مستشاری حرف نخست را در عراق زده و خواهد زد و روابط کهن و مردمی بین ما و مردم عراق از شمال تا جنوب همواره وجود داشته و حتما وجود خواهد داشت.
خبرنگار دیگری درباره روابط با قطر پرسید که قاسمی گفت: نگاه ما به همسایگان نگاهی مثبت بوده و هست و از ابتدای بحران تلاش ما این بود که از طریق رایزنیهای تلفنی و سفرها و مذاکرات با سایر کشورها تنش را کاهش دهیم. احساس میکردیم افزایش تنش در این منطقه به صلاح و نفع منطقه نیست و میتواند به بحران جدی منجر شود و سیاست ما تعاملی و نگاه مثبت و دعوت به آرامش و مذاکره و گفتوگو و داشتن تماسهای لازم برای حل مشکلات و سوء تفاهم بین کشورهای منطقه بوده و از همین سیاست هم پیروی میکنیم.
خبرنگاری هم از قاسمی پرسید که ایران تا کجا از قطر حمایت خواهد کرد؟ که وی گفت: نگاه ما به همسایگان کمک و دعوت آنها به آرامش، مذاکره و گفتوگو است و سعی میکنیم بدون نگاه جانبدارانه تلاش و مساعدت کنیم همه کشورهای پیرامون از طریق گفتوگو و رایزنی بر مشکلات فائق بیایند و به ثبات و امنیت جمعی منطقه کمک کنند.
خبرنگار دیگری درباره آخرین اقدامات در خصوص سرنوشت چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی در لبنان سؤال کرد که قاسمی گفت: پرونده ٤ دیپلمات ایرانی ربوده شده در لبنان همچنان مفتوح و باز است و پیگیری در این زمینه در دستور کار وزارت خارجه است. این موضوعی فراموش شده و یا به کنار نهاده شدهای نیست.
یکی از خبرنگاران درباره درگیریهای اخیر در منطقه قره باغ و موضع ایران در این زمینه سؤال کرد که قاسمی در این خصوص عنوان کرد: درگیری به مصلحت مردم منطقه نیست و ایران از دیرباز و سالیان نخست دهه 90 زمانی که تنشها شدت گرفت وارد صحنه شدیم و در چند ماه آرامش و آتش بس را به منطقه برگرداندیم. امروز هم نگرانیهای خودمان را داریم و این تنش و درگیری و افزایش آن نه به نفع مردم آذربایجان و ارمنستان خواهد بود.
وی افزود: احساس میشود عناصری از خارج از منطقه سعی میکنند تلاشهایی را برای دمیدن در این اختلافات و شدت بخشیدن به آن داشته باشند. بودجههای نظامی کشورها مشخص است و میتواند تا حدی برای هر کدام از طرفها برخی از فاکتورها و ظرفیتهایی که در اختیارشان قرار میدهد تحریک کننده و باعث افزایش تنش باشد.
قاسمی گفت: از این تنشهای اخیر متاسف هستیم و امیدوارم تحلیلهایی که وجود دارد که میتواند به دلایل خاصی این تنشها در آینده نه چندان دور افزایش یابد، غلط باشد و شاهد کاهش تنش و آرامش بیشتر در این حوزه باشیم و تلاش خود را خواهیم کرد و امیدوارم گروه مینسک بتواند رسالت و وظایف خودش را طی این روزها با جدیت و صداقت بیشتری انجام دهد. متاسفانه در این درگیری ها کودک 2 ساله و فردی غیرنظامی کشته شدند که باعث تالم است. سفارت ایران طی بیانیهای مواضع ایران را در باکو منتشر کرد ولی مواضع ما روشن و کاملا با هر گونه تنش مخالف هستیم و امیدواریم به توصیههای ما عمل کنند و اگر اقدامی در این جهت در کاهش تنش بتوانیم انجام دهیم قطعا دریغ نخواهیم کرد./۱۳۲۳/ ۱۰۱/ص