نقش مهم جمهوری اسلامی در تحولات جهان
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از ابنا، دکتر سید احمد سادات مدیر شبکه جهانی الکوثرو استاد دانشگاه تهران گفت: اقبال رسانههای عربی و غربی نسبت به پوشش همهجانبه اخبار و تحولات انتخابات حاکی از آن است که جمهوری اسلامی ایران نقش مهمی در روند تحولات منطقهای و بینالمللی ایفا میکند، بهگونهای که نتیجه انتخابات مذکور برای رهبران کشورهای غربی، عربی و رژیم صهیونیستی مهم بوده آن را در روند تحولات منطقهای اثرگذار میدانند.
وی افزود: در ابتدای شروع فعالیتهای انتخاباتی، برخی از تحلیلگران رسانههای خارجی معتقد بودند که صحنه انتخابات ریاستجمهوری در ایران، تفاوت چندانی با روند انتخابات در کشورهای اروپایی ندارد و برای ترسیم این صحنه و آشنایی با شاخصهای دولت آینده در ایران باید سراغ مردم رفت.
مدیر شبکه جهانی الکوثر گفت:در این میان نکته قابل توجه آن بود که بسیاری از مراکز مطالعاتی، رسانهای و خبری، شناختی از بافت و ساختار داخلی جامعه ایران ندارند و درواقع گرایشهای فکری و سیاسی رسانههای مذکور در جهتدهی به اخبار و تحلیلهای ارائه شده نقش بسزایی ایفا کرد، اما نحوه پوشش رسانههای مذکور هم جالب بود. شاید بتوان رسانههای عربی را درخصوص پوشش انتخابات به سه گروه تقسیم کرد.
سادات در ادامه افزود:گروه اول شامل رسانههای کشورهای عربی محافظهکار و تندروی منطقه از جمله بحرین، قطر، سعودی و امارات هستند که همراه بخش عربی رسانههای غربی از جمله آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی دریک طیف قرار میگیرند. این رسانهها از مدتها قبل از شروع تبلیغات انتخاباتی، به شکل وسیع به دنبال سیاهنمایی روند انتخابات در ایران بودند. آنها ضمن تمرکز بر اختلاف نامزدها و گرایشهای سیاسی حاضر در صحنه انتخابات، با تعابیری همچون تندرو، افراطی، واپسگرا و... بر تبادل اتهامات نامزدها در مناظرات تمرکز و به گونهای تلاش کردند تا از مناظرات مذکور به عنوان صحنه محاکمه نظام یاد کنند. این رسانهها از پرداختن به جنبههای مثبت و ایجابی فضای انتخابات، طفره رفته فقط به بزرگنمایی اختلافات و سیاهنمایی فضای مذکور پرداختند. عمده تحلیلگران رسانههای مکتوب و تلویزیونی این طیف را معاندان و تحلیلگران مواجببگیر تشکیل میدانند که به تخریب چهره برخی نامزدها و محاکمه عملکرد نظام اسلامی در دورههای مختلف پرداختند.
وی گفت:جالب اینجاست، رسانههای غربی که در این میان همواره خود را داعیهدار دموکراسی و طرفدار حقوق بشر و حق تعیین سرنوشت میدانند، حتی به خود زحمت مقایسه وضعیت مردمسالاری و مشارکت گسترده اقوام و طوایف و آحاد مردم ایران را با کشورهای منطقه ندادند. کشورهایی که بعضا به صورت قبیلهای اداره شده و رئیس دولت در برخی از آنها 45 سال تغییر نکرده است. مطبوعات و کانالهای ماهوارهای قطری، سعودی، اماراتی، انگلیسی، آمریکایی و فرانسوی در زمره گروه اول قرار دارند.
سادات افزود:گروه دوم رسانههای همسو با محور مقاومت بودند که با اطلاعرسانی گسترده و ارسال گزارشها و ارائه تحلیلهای کارشناسی و بیطرفانه تلاش کردند تا صحنه مردمسالاری دینی در ایران و مشارکت همهجانبه آحاد مردم در تعیین سرنوشت خود را بخوبی روایت کنند. گرچه رسانههای این طیف از نظر عده قابل رقابت با رسانههای طیف اول نبودند، ولیکن این رسانهها با بسیج همه امکانات خود در این میان سنگتمام گذاشتند. شبکههای برونمرزی ایرانی و شبکه المنار و المیادین و برخی شبکههای عراقی، سوری و یمنی از جمله این شبکهها بودند.
استاد دانشگاه تهران گفت: گروه سوم رسانههایی بودند که در منتهیالیه دو طیف قبل قرار نداشته، بلکه طیفی میانه را تشکیل میدادند، گرچه این رسانهها نیز دارای تمایلات و گرایشهای خاص خود بودند، ولی تا حد زیادی به عنوان یک ناظر و مراقب به پوشش اخبار و تحولات صحنه انتخابات ایران پرداختند. این رسانهها تلاش کردند با رصد اخبار، مناظرات و تبلیغات نامزدهای ریاستجمهوری، با استفاده از تحلیلگران موافق و مخالف به جنبههای خاص انتخابات ایران توجه نمایند. در این میان نقاط ایجابی و سلبی به فراخور گرایش رسانههای مذکور شدت و حدت بیشتری پیدا میکرد. رسانههای روسی، چینی، مصری، تونسی و برخی از رسانههای آمریکای لاتین در این زمره قرار دارند.
وی گفت:البته از این نکته هم نباید غافل شد که برخی از رسانههای اروپایی هم نتوانستند از جنبههای فراوان ایجابی انتخابات ایران براحتی گذر کنند و در گزارشهای خود به صورت پراکنده به این امر پرداختند. مثلا لسآنجلس تایمز در مقالهای اعتراف میکند که برخلاف نگاه غرب به ایران، نظام ایران جامد نبوده بلکه انعطاف فراوانی دارد و انتخابات در ایران رقابتی، قوی و پویاست یا روزنامه نیویورکتایمز که ضمن مقایسه انتخابات ایران با کشورهای خاورمیانه اعتراف میکند که برخلاف اکثریت کشورهای منطقه، در ایران نامزدها از فرصتی حقیقی برای ارائه افکار و برنامههای خود برخوردارند و 55 میلیون ایرانی با آزادی میتوانند نامزد مورد نظر خود را انتخاب نمایند.
سادات در پایان گفت: در این میان آنچه که بسیاری از رسانههای عربی و غربی از آن غفلت کردند، آن بود که اگرچه در تبلیغات انتخاباتی شاهد رقابت و رویارویی جدی و سرسخت دو گرایش متفاوت در برابر یکدیگر بودیم، اما درحقیقت هر دوی آنها متعهد و پایبند به نظام جمهوری اسلامی ایران هستند. از سوی دیگر مردمی که همواره با حضور آگاهانه خود در پای صندوقهای رای حماسهای جدید میآفرینند، معتقد هستند که آرای آنها فرمایشی نبوده بلکه به صورت حقیقی تعیینکننده و اثرگذار است./۹۶۹//۱۰۲/خ