علل شکوفایی علمی تمدن اسلامی در عهد رضوی بررسی شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، سید علیرضا واسعی، دانشیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی صبح امروز در ابتدای دومین روز از کنفرانس بین المللی «عدالت و اخلاق» که در قالب ویژه برنامه های «مشهد 2017» با حضور اندیشمندان جهان اسلام در دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی برگزار شد، به ارائه مقاله ای پیرامون «نقش عدالت اجتماعی در شکوفایی تمدن اسلامی عهد رضوی» پرداخت.
واسعی در تبیین سیر گسترش جریان علمی در تمدن اسلامی اظهار کرد: جریان علمی در تمدن اسلامی ادواری را پشت سر نهاده و مراحل تکوین، رشد، شکوفایی، گسترش و به دنبال آن رکود و حتی به زعم برخی انحطاط را سپری کرده است و تمدن شناسان، عهد مأمون عباسی را که بخشی از آن با حضور علمی امام هشتم(ع) همراه بوده است، دوران اوج گیری این جریان علمی دانسته اند.
عضو گروه فرهنگ و تمدن اسلام و ایران شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه به بررسی علل اوج گیری جریان علمی تمدن اسلامی در دوران امامت امام رضا(ع)، گفت: به گفته محققان «به وجود آمدن فضای اجتماعی مناسب با تولید علم» این دوره از تمدن اسلامی را از سایر ادوار متمایز کرده است. بدون تردید رشد علم و توسعه مرزهای آن در کویر فکری و خلوت افراد و یا با فرمان حکومتی و حتی با بذل و بخشش مالی پدید نمی آید.
وی در تبیین شرایط مناسب برای تولید علم یادآور شد: رشد علم محصول هم اندیشی، مناظره، پرسش و پاسخ و وجود فضای تعاملی آزاد برای اندیشمندان، دانشمندان و دغدغه مندان است که فرصت اظهار نظر و نقد بنیادین داشته ها را فراهم می کند و در دوره امام رضا(ع) این بستر فراهم شد.
واسعی به تشریح شرایط علمی به وجود آمده در دوره امامت امام هشتم(ع) پرداخت و افزود: در این دوره همه افراد از هر مسلک و مذهبی می توانستند وارد گفتگوی علمی و تمدنی گردند، به نقد یافته ها و داشته های مسلمانان بپردازند و از آن مهم تر، آثار و نوشته های بیگانگان را که در در ابتدای امر در ذهنیت مسلمانان حتی ارزش اعتنا نداشتند، به زبان اسلامی ترجمه شده و در نشست های علمی و مناظره های جدی مورد بررسی قرار می گرفت./202/820/ب1