۰۹ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۲
کد خبر: ۴۸۳۸۹۷
رییس شورای حوزه‌های علمیه استان تهران:

کنگره ملی دویستمین سال تأسیس حوزه متأخر تهران برگزار می‌شود

رییس شورای حوزه‌های علمیه استان تهران گفت: کنگره ملی دویستمین سال تاسیس حوزه متاخر تهران اوایل سال آتی برگزار می‌شود.
علی اکبر رشاد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام والمسلمین علی‌اکبر رشاد رییس شورای حوزه‌های علمیه استان تهران، امروز در نشست خبری کنگره ملی دویستمین سال تاسیس حوزه متاخر تهران که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، درباره اهمیت تاریخی حوزه علمیه تهران، گفت: حوزه علمیه تهران به اعتبار شهرری از قدیمی‌ترین حوزه‌های علمیه شیعه به شمار می‌رود.

وی افزود: در کنار حوزه علمیه نجف و حله که سال 480 هجری قمری تاسیس شده حوزه علمیه تهران از قدیمی ترین حوزه‌ها است.

حجت‌الاسلام والمسلمین رشاد بیان داشت: شخصیت‌های بزرگی نظیر شیخ کلینی(ره)، شیخ صدوق(ره) و فخر رازی(ره) از ساکنان ری بودند، همچنین حکمای بزرگی همچون قطب رازی در تهران می‌زیستند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ابراز کرد: دویست سال پیش در دوران ناصرالدین‌شاه با اینکه جمعیت تهران کم بود حوزه علمیه تهران توسعه یافت، علمای بزرگی به این شهر دعوت و مستقر می‌شوند و در طول زمان حکما و فقهای بسیاری در این شهر تربیت می‌شوند.

عضو هیأت علمی و رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بیان داشت: در ابتدا تهران دو تا سه باب مدرسه بیشتر نداشت که یکی از آنها مدرسه شهید مطهری فعلی یا همان مدرسه سپه‌سالار قدیم است که دارای امکانات مجهز به بیمارستان، گرمابه، خوابگاه و محل اجتماعات بوده است.

مؤسس و رییس حوزه علمیه امام رضا(ع) با بیان اینکه معماری حوزه‌های علمیه در دروه صفویه به لحاظ هنر اسلامی به اوج خود می‌رسد و در دوره قاجار توسعه پیدا می‌کند، گفت: به لحاظ فکر و معرفت حوزه علمیه تهران به شهر هزار حکیم مشهور بوده است، در طول حکومت قجرها به ویژه زمان ناصرالدین‌شاه علما وارد مسائل سیاسی و اجتماعی می‌شوند به همین سبب تهران از این نظر نقش تعیین کننده‌ داشته است.

حجت الاسلام والمسلمین رشاد عنوان کرد: در انقلاب مشروطه با این که علمایی نظیر خراسانی و میرزای نائینی در نجف بودند اما از علما و فقهای تهران اخبار مشروطه را دریافت کرده و انقلاب را جهت می‌دادند و زمانی که انقلاب به انحراف می‌رفت جلوی آن را می‌گرفتند.

وی اظهار داشت: حوزه علمیه تهران دارای هویتی است که علمای آن مجامع حدیثی بسیاری را تدوین کردند، در هر دوره یکی از علوم کلام عقلی، فقه اجتماعی و حکمت و عرفان رونق بیشتری می‌گیرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین رشاد افزود: مکتب قم فرزند مکتب تهران است اگر مکتب تهران مکتب اصفهان و شیراز قلمداد شود.

عضو هیأت علمی و رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به هویت تاریخی ادوار حوزه علمیه تهران، بیان داشت: رویکرد معرفتی حوزه علمیه تهران در گذشته بر این مبنا بوده که فقه، فلسفه و اجتماعیات را با توجه به نیازهای زمان احیا کرده است.

مؤسس و رییس حوزه علمیه امام رضا(ع) ابراز کرد: اکنون عصر انقلاب اسلامی، مدرنیته، ارتباطات فضای مجازی، جنگ فرهنگی است ما حوزه تهران را با توجه به ظرف زمان باید به مجد و عظمت گذشته خود برگردانیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: در راستای این امر اقداماتی در دستور کار قرار گرفته که از جمله آنها برگزاری کنگره دویستمین سال تاسیس حوزه علمیه متاخر است.

وی ادامه داد: این کنگره اوایل سال آتی آغاز شده و تا اواخر سال مرحله نهایی آن اجرایی می‌شود، همچنین پیش‌همایش‌هایی در سراسر حوزه‌های علمیه کشور برگزار خواهد شد.

مؤسس و رییس حوزه علمیه امام رضا(ع) اظهار داشت: تاسیس انجمن علمی حکمت و علوم عقلی، انجمن علمی فقه و اصول، انتشار فصلنامه علمی و پژوهشی، مرکز ترازسنجی طلاب، چهار مدرسه تدریس فقه نظام‌ساز و سازماندهی شبکه مدارس از جمله اقداماتی است که در دستور کار قرار دارد.

حجت الاسلام والمسلمین رشاد با اشاره به اینکه در سال آتی با رهبر معظم انقلاب نیز دیدار خواهیم داشت، گفت: ریاست کنگره را آیت‌‌الله استادی بر عهده خواهد داشت، همچنین درباره ارسال مقالات به این کنگره در ده محور کلان و 50 محور فرعی به حوزه‌های علمیه سراسر کشور  فراخوان داده شده است.

وی در پایان گفت: ما 150 حوزه علمیه خواهران و برادران در تهران داریم که برای انسجام بخشی بیشتر آنها  طرح جامع احیای هویت حوزه تنظیم شده که اجرایی خواهد شد./201/807/ب1

ارسال نظرات