چهره تشیع در تحقیقات انگلیسی زبان بازنمایی شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست علمی بازنمایی چهره تشیع در تحقیقات انگلیسی زبان با محوریت مورد پژوهی مرجعیت شیعه در آثار تکیم لیاقت، حمید دباشی و لیندا والبریج، با ارائه حجت الاسلام باقر طالبی راد شامگاه سه شنبه از سوی انجمن کلام اسلامی حوزه علمیه قم در ساختمان انجمن های علمی حوزه برگزار شد.
در آغاز نشست سید رضا قائمی رزکناری دبیرعلمی این نشست با بیان این که مطالعه در زمینه اسلام در کشورهای غربی و انگلیسی زبان دارای سابقه طولانی است اظهارداشت: مطالعاتی که از سوی این پژوهشگران در حوزه تخصصی اسلام انجام شده را می توان به مذهب شیعه دوازده امامی تعمیم داد.
وی ادامه داد: پس از شکل گیری انقلاب همچنین توجه دنیا به این مقوله سیاسی اعتقادی در ایران و تأثیر بر کشورهای اسلامی موجب توجه این پژوهشگران به مذهب تشیع شد؛ تأثیر گذاری پژوهش های انجام شده در زمینه دین در غرب با ترجمه آنها در میان پژوهشگران حوزوی و دانشگاهی قابل مشاهده است.
در ادامه حجت الاسلام و المسلمین باقر طالبی دارابی به بیان نظرات خود پرداخت و ابرازداشت: موضوعات مطرح شده در شیعه پژوهی بسیار متنوع است و می توان گفت شیعه پژوهی در غرب بازخوانی اصول شیعه با رویکرد جدید است؛ آموزه های شیعه به دلیل مطرح کردن بحث گفتمان عقلانی نسبت به اهل تسنن از اهمیت بیشتری برخوردار است.
استادیار گروه دین شناسی دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به اهمیت زبان در پژوهش اظهارداشت: زبان به عنوان یکی از مؤلفه های فرهنگ در تحقیقات مدرن بسیار مهم شناخته می شود؛ مراد از زبان شکل ظاهری سخن گفتن و نوشتاری است که با توجه به ساختارها، معنایی را الغاء می کند.
جامعه شناس حوزوی خاطرنشان کرد: از میان تحقیقات در زمینه شیعه بحث مرجعیت شیعه از مهمترین مفاهیم مورد توجه است، چه مرجعیت عام که منبع باورها است چه مرجعیت خاص که همان مرجع تقلید است.
وی ادامه داد: مرجعیت دینی در تحقیقات انگلیسی زبان تحلیل های مختلفی از جمله الهیاتی، جامعه شناختی و انسان شناسی را به خود جذب کرده است؛ برخی نیز مرجعیت را از دید روانشناسی تحلیل کرده اند که آیا تقلید ناشی از روان سالم است یا روان پریشی./1324/پ202/ی