لزوم توجه بازار به الگوهای اسلامی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست بررسی کتاب «الگوی بازار اسلامی» از منظر حضرت آیت الله جوادی آملی، صبح امروز چهارشنبه ششم بهمن ماه در دفتر این مرجع بزرگوار در تهران برگزار شد.
بازار و روحانیت در راستای یکدیگر هستند
در بخش ابتدایی این نشست حجت الاسلام یدالله رحیمیان، رییس دفتر حضرت آیت الله جوادی آملی، گفت: هرجا که وحدت و یکپارچگی باشد، خداوند از آن حرکت حمایت می کند. تلاش داریم تا بازاریان را به بیت حضرت آیت الله جوادی آملی نزدیک کنیم، هرچند سیاست های دفتر حضرت آیت الله جوادی آملی با بخش های مختلف جامعه، مانند فضاهای آکادمیک نیز همکاری دارد.
وی افزود: در طول تاریخ روحانیت همواره کنار بازار و بازاریان بوده و هرگز زیر چتر دولت ها نرفته است. به همین دلیل تلاش ما این است پیوند روحانیت و بازار را بیش از پیش مستحکم کنیم.
ضرورت توجه بیشتر به امور پژوهشی در حوزه دین
در ادامه این نشست حجت الاسلام قاسم جعفرزاده، مسؤول طرح ملی ملکوت درباره اهداف «طرح ملی ملکوت» که با همکاری دفتر حضرت آیت الله جوادی آملی شکل گرفته است، گفت: خداوند در سوره مائده به همکاری و تعاون در راه خیر تاکید کرده است. باید تلاش کنیم این تفکر را به جامعه منتقل کنیم و جامعه مخاطب را با نیازهای جاری پیوند دهیم.
وی افزود: در گذشته تمام حوزه های علمیه در بازارها مستقر بودند، در دوران مدرن این میراث کمی کمرنگ شده است.
حجت الاسلام جعفر زاده یادآور شد: باید توجه داشت که بیوت مراجع پایگاه های علمی است و افرادی مانند حضرت آیت الله جوادی آملی نیز با کسب علوم مختلف در تاریخ زندگی خود در این پایگاه ها حضور دارند، بر همین اساس باید از این افراد شاخص و دیدگاه های آنها استفاده کنیم.
استاد حوزه علمیه در خصوص فعالیت های پژوهشی اندیشه محور، بیان داشت: امروز در داخل کشور و برخی از کشورهای اسلامی در سطوح مختلف اندیشه ای در حال تحقیق و پژوهش هستیم و علوم مختلف را از منظر اسلام بررسی می کنیم. طرح ملی ملکوت نیز به بخش فرهنگی می پردازد و به شناسایی بسترها و نیازها توجه دارد.
مسؤول طرح ملی ملکوت در خصوص مدل بازار اسلامی، بیان داشت: اثری در حوزه الگوی بازار اسلامی در حال تالیف است که در بیشتر استانها مورد استقبال قرار گرفته است و قطعا می تواند به عنوان یک الگو در زمینه بازار مورد استفاده قرار بگیرد.
وی ادامه داد: در طرح ملی ملکوت به اهل بیت(ع) نیز توجه داشته ایم و با نگاهی به قرآن کریم در روزگار کنونی به اهل بیت(ع) خواهیم پرداخت. در بخش الگوی زیست اسلامی نیز برنامه هایی را داریم تا در برابر مدل های زندگی غربی ایستادگی کنیم.
حجت الاسلام جعفرزاده در پایان، گفت: باید تلاش کنیم سطح اعتماد را در جامعه بالا ببریم و به اموری بپردازیم که بر اساس آن ضمن علم افزایی، به همگرایی میان سطوح مختلف جامعه نیز دست پیدا کنیم.
باید الگوی بازار اسلامی در جریان اقتصادی جاری شود
در بخش دیگری از این مراسم، حجت الاسلام سید عبدالحمید ثابت، سرپرست نویسندگان کتاب الگوی بازار اسلامی از منظر حضرت آیت الله جوادی آملی، گفت: نظام سلطه و استکبار پس از دوره رنسانس شکل گرفت و توانست تدریجا در کشورهای مختلف، حتی بلاد اسلامی نفوذ کند. این نفوذ در جوامع آکادمیک بیشتر نیز شد.
وی افزود: رهبر انقلاب در خصوص این خطر هشدار داده بودند، بر همین اساس ما نیز وظیفه داریم در برابر این خطر ایستادگی کنیم.
سرپرست نویسندگان کتاب الگوی بازار اسلامی از منظر حضرت آیت الله جوادی آملی با اشاره به آیه ای در مذمت ربا و ربا خواری، بیان داشت: رباخواران در برابر نهی ربا خواری را هم ردیف «بیع» معرفی می کنند. نظام سلطه هم امروز الگوهای پیشرفت را با مدل های توسعه ای خود منطبق کرده و ان را با جوامع اسلامی تحمیل می کنند.
حجت الاسلام ثابت با تمجید از رابطه بازار و روحانیت، عنوان داشت: پس از انقلاب اسلامی برخی از بازاریان خود را با حرکت دینی منطبق نکردند، بر همین اساس امروز لازم است یک الگوی نرم افزاری در اختیار بازاریان قرار بگیرد تا رفتارشان را با تطبیق بر علوم اسلامی تبدیل به یک الگو برای نسل های بعد کنند.
استاد حوزه علمیه با اشاره به منابع احصای مطلب در جهت تالیف کتاب الگوی بازار اسلامی، عنوان داشت: در راه تالیف کتاب الگوی بازار اسلامی بیشترین توجه به مبانی قرآنی شده است. در این مسیر نیز بیشترین توجه؛ به تزکیه و تعلیم ارائه شده از سوی قرآن، بوده است.
وی یادآور شد: در مسیر تالیف کتاب الگوی بازار اسلامی به رفتار انسان در بازار توجه شده و نقش هایی که فرد در بازار می تواند ایفا کند مورد تاکید قرار گرفته است. ضمن اینکه نهادهای هم راستا با بازار نیز جزو مواردی است که به آنها در مسیر نگارش کتاب مذکور نگاه ویژه شده است.
باید از اندیشههای مراجع بهره بگیریم
در بخش پایانی این نشست تخصصی، آقای نظری، کارشناس حوزه بازار، تاکید کرد: باید از اندیشه های حضرت آیت الله جوادی آملی بسیار استفاده کنیم و نگذاریم نگاه صرف اقتصادی مانع گسترش این تفکرات ناب شود.
گفتنی است در پایان این نشست تخصصی جلسه پرسش و پاسخ بین بازاریان، علاقهمندان به علم بازار و اساتید حوزوی برگزار شد./200/856/ب1