نقش حوزه علمیه قم در فرهنگ و تاریخ شهرها کلیدی است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، عیسی رضایی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم در چهارمین کنگره استانی تاریخ معماری و شهرسازی ایران که ظهر امروز در تالار مرکزی شهر قم برگزار شد، اظهار داشت: با توجه به حمایت های سازمان میراث فرهنگی، نخستین کنگره های استانی از چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران به همت 31 اداره کل استان ها از شهریور ماه سال جاری آغاز و تا بهمن ماه ادامه دارد.
رضایی با بیان اینکه برگزاری کنگره های تخصصی تاریخ معماری بدون شک یکی از رویدادهای فرهنگی، علمی وهنری کشور محسوب می شود، عنوان کرد: اگر نگوییم تا کنون در تاریخ کشور شاهد این گونه فعالیت های فرهنگی نبوده ایم باید بگوییم این مسأله در نوع خود کم نظیر است.
وی با اشاره به اهداف برگزاری کنگره های تاریخ معماری یادآور شد: ما در این کنگره ها با فعالیت های علمی که صورت می دهیم و با توجه به جمع آوری اطلاعت و اسناد در مورد آثار تاریخی و حفاظت از آنها با استفاده از تجربیات گذشتگان قصد داریم معماری اسلامی را به عنوان الگو در پروژه های شهری مطرح کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم تصریح کرد: معماری صرفا ساخت یک بنا نیست بلکه همراه با شناخت محیط زندگی و آداب و رسوم هر شهری شکل می گیرد، بنابراین معماری یکی از تأثیرگذارترین هنرها، الگوها و نتیجه فرهنگ یک جامعه است، چراکه هیچ عمارتی بدون فلسفه ساخته نمی شود و هرتمدن و قومی معماری خاصی را مطابق با فرهنگ خود ارائه می دهد.
وی با بیان اینکه ما در سیر تاریخ معاصر شاهد فضای ناهمگون هستیم، ابراز داشت: متأسفانه امروز نمی توانیم رابطه منطقی با معماری گذشته برقرار کنیم در حالی که معماری اسلامی در برخی از شهرهای اسلامی بسیار کم نظیر است که یکی از نمونه های بارز این مسأله در توجه به اسلامی سازی و فرهنگ دینی بودن معماری ها، شهر قم است.
رضایی افزود: شهر قم از دیرباز پایگاه سادات و علویان بوده است و بزرگ بانوی اسلام حضرت معصومه(س) نیز در آن قرار دارد و هزاران جوینده علم در آن از چشمه زلال مکتب اهل بیت سیراب می شوند و میلیون ها زائر نیز در طول سال به این شهر می آیند و توقع بزرگی از قم دارند بنابراین ما باید در بین شهرهای دیگر کشور الگو باشیم.
وی با بیان اینکه تاکنون در استان قم 350 اثر به ثبت ملی رسیده است، خاطرنشان کرد: این آثار تاریخی شامل مساجد، بقاع متبرکه، کاروان سراها، بازارها و خانه های تاریخی می شود که شناسایی، معرفی و حفظ این آثار با ارزش جزئی از رسالت ملی و مذهبی همه ما است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم در پایان با اشاره به نقش محوری حوزه علمیه در حفظ فرهنگ و تاریخ شهرها، عنوان داشت: امروز شهرهای ایران با بحران های متعددی دست به گریبان است که می تواند با تکیه بر مواریث گذشتگان و استفاده از الگوهای صحیح راه چاره و درمان را به دست بیاورد و حوزه نیز در این مسیر نقش اساسی ایفا می کند./1330/پ202/س